spot_img
HomeAUTOΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Ford δοκιμάζει βήματα και κουδούνια ποδηλάτων

Η Ford δοκιμάζει βήματα και κουδούνια ποδηλάτων

Η Ford δοκιμάζει βήματα και κουδούνια ποδηλάτων
  • Η Ford δοκιμάζει τη χρήση ειδικών ηχείων που θα δηλώνουν την κατεύθυνση από την οποία πλησιάζουν άνθρωποι και αντικείμενα
  • Οι μηχανικοί δοκιμάζουν επίσης διαισθητικούς ήχους όπως κουδούνια ποδηλάτων, βήματα και θορύβους οχημάτων για να προειδοποιούν τους οδηγούς όταν βρίσκονται κοντά άλλοι χρήστες του δρόμου ή πεζοί
  • Ερευνητές διαπίστωσαν ότι χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Directional Audio Alerts, οι οδηγοί πιο συχνά αναγνώριζαν σωστά το είδος και τη θέση των υπολοίπων χρηστών του δρόμου και των πεζών

Οι ειδοποιήσεις οδηγών – με τη μορφή οπτικών ενδείξεων και προειδοποιητικών ήχων – μας εφιστούν την προσοχή σε σενάρια καθημερινής οδήγησης. Τι θα γινόταν όμως αν αυτοί οι ήχοι προσομοίωναν εκείνους που παράγονται από πιθανούς κινδύνους – και επέτρεπαν στους οδηγούς να γνωρίζουν με ακρίβεια από που προέρχονται;1

Directional Audio Alerts_1

Η Ford δοκιμάζει μία έξυπνη τεχνολογία ειδοποίησης οδηγού που θα μπορούσε να κάνει ακριβώς αυτό. Οι μηχανικοί διερευνούν μία έξυπνη χρήση του ηχοσυστήματος του αυτοκινήτου που θα δηλώνει ξεκάθαρα τη θέση που βρίσκονται άλλοι χρήστες του δρόμοι ή πεζοί. Επιπλέον, δοκιμάζουν τη χρήση διαισθητικών ήχων – όπως βήματα, κουδούνια ποδηλάτων και τον ήχο διερχόμενων αυτοκινήτων – αντί ενός ηχητικού τόνου.

Οι πρώτες δοκιμές αποκάλυψαν ότι οι οδηγοί που χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία Directional Audio Alerts ήταν πολύ πιο ακριβείς τόσο στην αναγνώριση των πιθανών κινδύνων, όσο και της προέλευσής τους.

«Οι σημερινοί προειδοποιητικοί ήχοι, ήδη κινητοποιούν τους οδηγούς όταν χρειάζεται να προσέξουν και να είναι σε εγρήγορση. Η τεχνολογία του μέλλοντος θα μπορεί να μας προειδοποιεί με ακρίβεια για το ποιος είναι ο κίνδυνος και ποια είναι η προέλευσή του» δήλωσε ο Oliver Kirstein, μηχανικός λογισμικού SYNC, Enterprise Connectivity, Ford Ευρώπης.

Directional Audio Alerts_3

Τρόπος λειτουργίας

Τα οχήματα Ford διαθέτουν σήμερα τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού που χρησιμοποιούν μια σειρά αισθητήρων οι οποίοι αναγνωρίζουν πότε πεζοί, δικυκλιστές ή άλλα οχήματα βρίσκονται στη γύρω περιοχή. Οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις και, εάν χρειαστεί, εφαρμόζουν πέδηση έκτακτης ανάγκης.

Η τεχνολογία Directional Audio Alert εξελίσσει αυτές τις προειδοποιήσεις ένα βήμα παραπέρα. Ένα λογισμικό που δημιούργησε η Ford χρησιμοποιεί τις πληροφορίες από τους αισθητήρες για να επιλέξει τον κατάλληλο ήχο ο οποίος αναπαράγεται μέσω του ηχείου που βρίσκεται πλησιέστερα στο εμπόδιο.

Directional Audio Alerts_5

Δοκιμές σε περιβάλλον προσομοίωσης έδειξαν ότι οι οδηγοί που ειδοποιούνταν μέσω Directional Audio αναγνώριζαν σωστά το είδος και την πηγή του κινδύνου στο 74% των περιπτώσεων. Ακόμα και η εκπομπή ενός συνηθισμένου ηχητικού τόνου από το κατάλληλο ηχείο επέτρεπε στον οδηγό να αναγνωρίζει σωστά τη θέση του αντικειμένου σε ποσοστό 70%.

Οι μηχανικοί δημιούργησαν επίσης ένα σενάριο σε πραγματικές συνθήκες στην πίστα δοκιμών, με ένα όχημα να εξέρχεται με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης, ένα πεζό να πλησιάζει και τα βήματα να προειδοποιούν. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ανταποκρίθηκαν θετικά στον ήχο των βημάτων, κυρίως όταν η διαισθητική αυτή προειδοποίηση προήλθε μέσω ενός συγκεκριμένου ηχείου.

Στο μέλλον, οι μηχανικοί πιστεύουν ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο χωρικό ήχο, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στις κινηματογραφικές αίθουσες και στα βιντεοπαιχνίδια, ο οποίος θα επιτρέψει στους οδηγούς να αναγνωρίζουν καλύτερα την πηγή του κινδύνου.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: 

 

1 Τα συστήματα υποστήριξης οδηγού είναι συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστούν την προσοχή ή την κρίση του οδηγού, ο οποίος παραμένει πλήρως υπεύθυνος για τον έλεγχο του οχήματος.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO