spot_img
HomeAUTOΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤεχνολογικές λύσεις από τη SKODA

Τεχνολογικές λύσεις από τη SKODA

Τεχνολογικές λύσεις από τη  SKODA

Η ευρεία διάδοση της ηλεκτροκίνησης απαιτεί πρακτικές λύσεις για τη φόρτιση των οχημάτων και η SKODA AUTO εργάζεται εντατικά, εδώ και καιρό, προς αυτήν την κατεύθυνση. Ως μέρος του οικοσυστήματος SKODA iV, που περιλαμβάνει τόσο τα ηλεκτρικά όσο και τα plug-in υβριδικά μοντέλα της, η SKODA παρουσίασε μία σειρά από τεχνολογικά προηγμένους φορτιστές, για φόρτιση τόσο σε ιδιωτικούς όσο και κοινόχρηστους χώρους. Παράλληλα, έθεσε σε λειτουργία σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης το POWERPASS, μία εφαρμογή που επιτρέπει στα οχήματα SKODA iV να φορτίζονται άνετα «εν κινήσει». Οι φορτιστές SKODA iV διατίθενται σε τρεις εκδόσεις ενώ το POWERPASS προσφέρει πρόσβαση σε έως και 195.000 σταθμούς φόρτισης με μηνιαία χρέωση.

Skoda_03

Οι φορτιστές SKODA iV μπορούν να εγκατασταθούν για οικιακή χρήση ή να τεθούν στη διάθεση των εργαζομένων μίας εταιρείας ή των επισκεπτών σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα κλπ. Χάρη στη στιβαρή και αδιάβροχη κατασκευή τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Οι φορτιστές έχουν σχεδιαστεί με μονοφασική ή τριφασική σύνδεση, επιτρέποντάς τους να προσαρμόζονται με ευελιξία στην ηλεκτρική εγκατάσταση του χώρου τοποθέτησης. 

Οι φορτιστές της SKODA διατίθενται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: η βασική είναι ο φορτιστής SKODA iV, ιδανικός για χρήση σε ιδιωτικά νοικοκυριά. Η επόμενη έκδοση, ο SKODA iV Charger Connect υποστηρίζει επίσης σύνδεση LAN και WLAN και ως εκ τούτου προσφέρει μια σειρά πρόσθετων λειτουργιών, για παράδειγμα τον έλεγχο της διαδικασίας φόρτισης εξ αποστάσεως. Το κορυφαίο μοντέλο της σειράς είναι το SKODA iV Charger Connect +, το οποίο προσφέρει βελτιωμένες επιλογές τηλεχειρισμού, καθώς επιτρέπει την επικοινωνία με τον χειριστή μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Ανάλογα με τη δυνατότητα φόρτισης του οχήματος, ένας φορτιστής μπορεί να παρέχει έως και 7,2 kW με μονοφασική σύνδεση και έως 11 kW με τριφασική σύνδεση. Για παράδειγμα, με ισχύ 7,2 kW, ένα SKODA ENYAQ iV 50 με εντελώς άδεια μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί πλήρως εντός 7,5 ωρών. Τον ίδιο χρόνο θα χρειαστεί ένα πλήρως αποφορτισμένο SKODA ENYAQ iV 80 – με μεγαλύτερη συγκριτικά μπαταρία – σε ένα φορτιστή 11 kW με τριφασική σύνδεση, για να φορτιστεί στο 100% της χωρητικότητάς του. Το SKODA SUPERB iV με plug-in υβριδικό κινητήριο σύστημα υποστηρίζει μέγιστη ισχύ φόρτισης 3,6 kW. Αυτό σημαίνει ότι η αποφορτισμένη μπαταρία του των 13 kWh, επαναφορτίζεται πλήρως εντός 3,5 ωρών.

Skoda_04

Σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, η SKODA θέτει αυτόν τον μήνα σε λειτουργία το POWERPASS, το οποίο επιτρέπει στους ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών SKODA ENYAQ iV και SKODA CITIGOe iV, καθώς και των plug-in υβριδικών OCTAVIA iV και SUPERB iV, να φορτίζουν άνετα, εύκολα και γρήγορα σε έως και 195.000 δημόσιους σταθμούς φόρτισης.

Εκτός από τα δημόσια σημεία γρήγορης φόρτισης του πανευρωπαϊκού δικτύου φόρτισης IONITY, στο οποίο συμμετέχει το Volkswagen Group, αυτό περιλαμβάνει πολλά άλλα δημόσια σημεία φόρτισης που διαχειρίζονται άλλοι πάροχοι. Η όλη διαδικασία φόρτισης είναι πολύ βολική, καθώς η χρέωση γίνεται σε μηνιαία βάση, με χρήση είτε κάρτας με RFID chip είτε εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

Στην Ελλάδα, το POWERPASS δεν είναι ακόμα διαθέσιμο καθώς βρίσκει εφαρμογή σε ήδη εκτεταμένο δίκτυο δημόσιας φόρτισης, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους φορτιστές SKODA iV, θα ανακοινωθούν με το λανσάρισμα του SKODA ENYAQ iV στην ελληνική αγορά, σε περίπου ένα μήνα.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO