spot_img
HomeAUTOΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο «θωρηκτό» της Nissan βρίσκεται στο  Sunderland

Το «θωρηκτό» της Nissan βρίσκεται στο  Sunderland

Το «θωρηκτό» της Nissan βρίσκεται στο  Sunderland

Η Nissan σχεδιάζει μια σημαντική επέκταση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές,  στο πρωτοποριακό της εργοστάσιο στο Sunderland του Ηνωμένου Βασιλείου. Συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες και το φωτοβολταϊκό συγκρότημα  του εργοστασίου, η προτεινόμενη επέκταση των 20ΜW  με φωτοβολταϊκά πάνελ, αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα στην πορεία της Nissan προς την ουδετερότητα του άνθρακα.

Εφόσον το επενδυτικό σχέδιο εγκριθεί, η επέκταση κατά 37.000 πάνελ θα έχει ως αποτέλεσμα το 20% της ενέργειας του εργοστασίου να προέρχεται από όλες τις επιτόπιες ανανεώσιμες πηγές και είναι αρκετή για να κατασκευάσει κάθε Nissan LEAF που πωλείται στην Ευρώπη.

Nissan-Sunderland_03

Τα επενδυτικά σχέδια θα κοινοποιηθούν στην τοπική κοινότητα προσεχώς, πριν από την υποβολή επίσημης αίτησης έγκρισης της κατασκευής.

Η Nissan άρχισε να ενσωματώνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Sunderland το 2005, όταν εγκατέστησε τις πρώτες ανεμογεννήτριες της στην περιοχή. Αυτές οι 10 ανεμογεννήτριες συμβάλλουν σε ισχύ 6,6 MW, με τα υπάρχοντα φωτοβολταϊκά πάνελ, εγκατεστημένα από το 2016,  να αποδίδουν 4,75 MW. Η προτεινόμενη επέκταση του φωτοβολταϊκού πάρκου των 20MW,  θα αυξήσει τη συνολική παραγωγή ενέργειας από  ανανεώσιμες πηγές στα 32MW.

Η Nissan έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, όπως και στον κύκλο ζωής των προϊόντων της, έως το 2050. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, στις αρχές της δεκαετίας του 2030, κάθε νέο όχημα Nissan  που θα διατίθεται στις βασικές αγορές, θα είναι “εξηλεκτρισμένο”.

Η Nissan παρουσίασε το LEAF, το πρώτο ηλεκτρικό όχημα μαζικής παραγωγής στον κόσμο, πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια. Σήμερα, το πρωτοποριακό αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Nissan, οδηγείται από περισσότερους από 180.000 λάτρεις των EVs, σε όλη την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ιδιοκτήτες LEAF εμπόδισαν την εισροή 2,5 εκατομμύριων τόνοι CO2 κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα, διανύοντας παράλληλα τόσα   χιλιόμετρα που αρκούν για να ταξιδέψουν 400.000 φορές γύρω από την Υφήλιο!

Nissan-Sunderland_04

Στην Ελλάδα, η Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., πιστή στη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος, έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων στις εγκαταστάσεις της σε Αθήνα, Ασπρόπυργο και Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, προωθώντας και ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση αυτής της επένδυσης, συμπίπτει με την επέτειο των 60 ετών  επιτυχημένης συνεργασίας  της Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε.  με την Nissan International S.A., γεγονός που αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό.

Η συγκεκριμένη επένδυση της Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. έχει ονομαστική  ισχύς 700kW, ενώ πέραν της εκτίμησης για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών κατά 50%, η εκτιμώμενη ετήσια  αποφυγή εκπομπών CO₂ (σε σχέση με ενέργεια προερχόμενη από ορυκτά καύσιμα) θα ανέλθει αθροιστικά σε 678 τόνους!

Με την σύνδεση των Φ/Β συγκροτημάτων  στο εγχώριο δίκτυο ηλεκτροδότησης με τη διαδικασία net metering, η Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. συμψηφίζει την παραγόμενη από το Φ/Β σύστημα ενέργεια με την καταναλισκόμενη στις εγκαταστάσεις της, συμβάλλοντας στην σταθεροποίηση του δικτύου, προς όφελος και του κοινωνικού συνόλου.

Nissan-Sunderland_05

Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, θα είναι εφικτή η φόρτιση των πρωτοποριακών ηλεκτρικών μοντέλων της εταιρείας, με ηλεκτρικό ρεύμα προερχόμενο από τα φωτοβολταϊκά συγκροτήματα, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο  τόσο τον ιδιόκτητο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων της, όσο και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των πελατών / επισκεπτών της!

Μέσα από αυτή την επένδυση,  η Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. στοχεύει στην ενίσχυση των  πρωτοβουλιών και των δραστηριοτήτων που προάγουν τις φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις. Στο πνεύμα αυτό, η εταιρεία εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές ανακύκλωσης σε όλα τα παραπροϊόντα (λιπαντικά, μπαταριές κ.α.), ενώ  από τις αρχές του 2020  έχει υιοθετήσει στις συναλλαγές με το κοινό τις χάρτινες σακούλες από ανακυκλώσιμα υλικά. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι, εδώ και δεκαετίες, σε επίπεδο Ομίλου, δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά πάρκα, με εγκαταστάσεις που παράγουν ήδη 9.000.000 KWh σε ετήσια βάση!

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO