spot_img
HomeAUTOΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠοια είναι η ψηφιακή βοηθός του Skoda Kamiq

Ποια είναι η ψηφιακή βοηθός του Skoda Kamiq

Η τεχνολογία “καλπάζει” και η Skoda πρωτοπορεί. Το νέο Skoda Kamiq αν το δούμε από τη σκοπιά της τεχνολογία, διαθέτει μια κορυφαία συνδεσιμότητα. Τώρα εφοδιάζεται με τη μεγαλύτερη οθόνη στην κατηγορία και τη νέα Laura Skoda Digital Assistant η οποία κατανοεί πλήρως τον προφορικό λόγο. Οι στάνταρ υπηρεσίες eCall και Proactive Service παρέχονται δωρεάν με την ενσωματωμένη κάρτα eSIM.

Στον τομέα των συστημάτων πολυμέσων και συνδεσιμότητας, πρωτοπορεί προσφέροντας προηγμένη τεχνολογία, καινοτόμες εφαρμογές και mobile υπηρεσίες. Χάρη σε μία ενσωματωμένη eSIM, είναι πάντα συνδεδεμένο στο διαδίκτυο. Πέρα από τις εντολές αφής ή με χειρονομίες, η πλοήγηση, η ψυχαγωγία και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες μπορούν πλέον να λειτουργούν και με τη Laura Skoda  Digital Assistant που μπορεί να κατανοεί προφορικό λόγο. Η οθόνη του συστήματος ψυχαγωγίας Amundsen είναι η μεγαλύτερη στην κατηγορία, ενώ η οθόνη του Virtual Cockpit είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες.

Skoda Kamiq tech_03

Το Skoda Kamiq  είναι ένα από τα πρώτα μοντέλα του Volkswagen Group που εξοπλίζεται με τα νέα, 3ης γενιάς συστήματα πολυμέσων. Το σύστημα Amundsen συνδυάζεται με μια οθόνη αφής 9,2 ιντσών με γυάλινη πρόσοψη -τη μεγαλύτερη στην κατηγορία- καθώς και με 3D πλοήγηση που υποστηρίζεται μέσω διαδικτύου, έναν σκληρό δίσκο SSD 64 GB για την αποθήκευση χαρτών και προαιρετικό Wi-Fi hotspot. Στάνταρ είναι οι τηλεφωνικές συνδέσεις Bluetooth και οι συνδέσεις δεδομένων, όπως και η τεχνολογία SmartLink, η οποία διατίθεται προαιρετικά και σε ασύρματη έκδοση (διαθέσιμη προς το παρόν μόνο για Apple CarPlay). Το Amundsen συνδυάζεται στάνταρ με το ψηφιακό Virtual Cockpit, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί ξεχωριστά. Η οθόνη των 10,25 ιντσών είναι μία από τις μεγαλύτερες στην κατηγορία και διαθέτει πέντε διαφορετικές διατάξεις, όπως είναι η Classic (με μεγάλο ταχύμετρο και στροφόμετρο), η Basic, η Modern, η Sport και η Extended, στην οποία απεικονίζεται ο χάρτης πλοήγησης σε μεγάλη κλίμακα.

Skoda Kamiq tech_04

OK, Laura

Εκτός από τους διακόπτες του τιμονιού πολλαπλών λειτουργιών, όλες οι λειτουργίες του συστήματος πολυμέσων Amundsen μπορούν να ελέγχονται χρησιμοποιώντας τρεις σύγχρονες μορφές εντολών: μέσω της αφής στην οθόνη, των χειρονομιών ή τις φωνητικές εντολές του χρήστη. Το νέο προηγμένο σύστημα φωνητικού ελέγχου, το οποίο είναι επίσης σε θέση να κατανοεί προφορικό λόγο, μπορεί να ενεργοποιηθεί λέγοντας “OK, Laura”. Πλέον, δεν χρειάζεται να πατήσετε ένα κουμπί ή να κάνετε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Το σύστημα μπορεί να αντιστοιχίσει ερωτήματα ή οδηγίες στα κατάλληλα θέματα και να λειτουργήσει ανάλογα. Όταν ο οδηγός το ζητήσει, μπορεί να προγραμματίσει μια διαδρομή σε έναν συγκεκριμένο προορισμό, να επιλέξει την αγαπημένη του μουσική ή να γράψει μηνύματα κειμένου που του υπαγορεύονται. Ο προηγμένος φωνητικός έλεγχος λειτουργεί ήδη σε έξι γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Τσεχικά), ενώ υποστηρίζεται από online data επιτρέποντάς του όταν απαιτείται να κατανοήσει τις πιο δύσκολες διαλέκτους.

Skoda Kamiq tech_05

Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία των αιτημάτων, ο οδηγός μπορεί να διακόψει τη συνομιλία ανά πάσα στιγμή ή να προχωρήσει σε μια νέα ερώτηση δίχως να χρειάζεται να περιμένει για μία πλήρη απάντηση. Στη διάρκεια του διαλόγου ο ήχος του ραδιοφώνου ή της συσκευής αναπαραγωγής πολυμέσων δεν διακόπτεται εντελώς αλλά έχει μειωθεί σε ένταση. Κάτι που δημιουργεί ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πλησιέστερο προς εκείνη της φυσικής ομιλίας.

Η Skoda  εξελίσσει και βελτιώνει συνεχώς την λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού Laura Digital Assistant. Στο μέλλον, θα είναι σε θέση να ρυθμίζει τις βασικές λειτουργίες του αυτοκινήτου ή να ανταποκρίνεται ακόμη πιο ευέλικτα σε ολόκληρες προτάσεις, όπως για παράδειγμα κάνοντας μία μικρή ψηφιακή συζήτηση. Επιπλέον, είναι προφανές ότι στο μέλλον θα είναι δυνατή η χρήση του προηγμένου συστήματος φωνητικού ελέγχου και πέρα από το αυτοκίνητο, σε άλλους τομείς της Skoda, όπως σε κινητές (mobile) εφαρμογές ή εφαρμογές διαδικτύου (apps) ή ψηφιακών διαμορφωτών (online configurator).

Skoda Kamiq tech_06

Πάντα online

Η ενσωματωμένη κάρτα eSIM, η οποία διατίθεται στάνταρ και επιτρέπει στο Skoda Kamiq  να είναι πάντα συνδεδεμένο, αποτελεί τη βάση για τα online δεδομένα που υποστηρίζουν τα προηγμένα συστήματα φωνητικού ελέγχου και πλοήγησης. Η eSIM υποστηρίζει μία διαδικτυακή σύνδεση υψηλής ταχύτητας LTE, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για πρόσθετη κάρτα SIM ή σύνδεση μέσω ενός smartphone. Επίσης υποστηρίζονται οι λειτουργίες eCall και Proactive Service. Ως υποχρεωτική στην ΕΕ, σε περίπτωση ατυχήματος η υπηρεσία eCall πραγματοποιεί αυτόματα μια κλήση έκτακτης ανάγκης, αλλά μπορεί και ανα πάσα στιγμή να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα.

Σε περίπτωση ατυχήματος, για παράδειγμα, η υπηρεσία Proactive Service παρέχει τη θέση του οχήματος καθώς και πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή του. Επίσης, κάθε φορά που η ανάφλεξη απενεργοποιείται ή όταν ζητηθεί με μη αυτόματο τρόπο (δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των αναφορών) η λειτουργία Vehicle Health Report αποθηκεύει αυτόματα όλες τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του Kamiq . Επιπλέον, η Proactive Service μπορεί να διατηρεί επικοινωνία με το εξουσιοδοτημένο συνεργείο, επιτρέποντας την αναμετάδοση ειδοποιήσεων σέρβις, την προγραμματισμένη συνάντηση σέρβις ή την παροχή πληροφοριών σε περίπτωση βλάβης. Οι χάρτες του συστήματος πλοήγησης ενημερώνονται αυτόματα, δηλαδή δεν υπάρχει ανάγκη να επισκεφθείτε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

Skoda Kamiq tech_07

Η μετάβαση μεταξύ online και offline υπηρεσιών είναι ομαλή και απρόσκοπτη δίχως οι επιβάτες να επεμβαίνουν χειροκίνητα. Η λειτουργία Online Traffic Information σε πραγματικό χρόνο επιτρέπει στο σύστημα πλοήγησης του Amundsen να παρέχει ταχύτερες, πιο ακριβείς και αξιόπιστες επιλογές διαδρομών και εκτιμώμενο χρόνο διαδρομής. Σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης οι συνιστώμενες παρακάμψεις ελέγχονται και ανανεώνονται συνεχώς. Οι λειτουργίες στάθμευσης και ανεφοδιασμού καυσίμου, οι οποίες αντίστοιχα δείχνουν τους διαθέσιμους χώρους ή τις τρέχουσες τιμές καυσίμων στην οθόνη του συστήματος, υποστηρίζονται επίσης από τα online data.

Οι νέες εφαρμογές Infotainment apps μπορούν να επιλεγούν απευθείας στο Shop του αυτοκινήτου μέσω της κεντρικής οθόνης του συστήματος infotainment Amundsen. Σε αυτές περιλαμβάνονται η εφαρμογή για τον καιρό (Weather) που εμφανίζει τις καιρικές συνθήκες για ολόκληρη την Ευρώπη και μια εφαρμογή News, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν μια συνδρομή ειδήσεων από την οθόνη του συστήματος πληροφοριών ψυχαγωγίας. Στο μέλλον, θα αναπτυχθούν και άλλες εφαρμογές, οι οποίες θα είναι συμβατές με άλλες και με τα δεδομένα χρήση του Skoda Kamiq . Οι πελάτες που επιθυμούν να παρέχουν στους επιβάτες πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω hotspot Wi-Fi ή να κάνουν χρήση των μελλοντικών υπηρεσιών streaming μπορούν να επιλέξουν πρόσθετα δεδομένα από το Shop.

Skoda Kamiq tech_08

Απομακρυσμένη πρόσβαση

Παράλληλα με την υπηρεσία Proactive Service και την Infotainment Online, οι online υπηρεσίες Skoda Connect περιλαμβάνουν και την απομακρυσμένη πρόσβαση. Μετά από μία σημαντική ενημέρωση (update) τον Απρίλιο, η εφαρμογή Skoda Connect για smartphones (έξυπνα κινητά) και smartwatches (έξυπνα ρολόγια) προσφέρει νέες επιλογές εξατομίκευσης, όπως η δυνατότητα των χρηστών να δημιουργούν τις δικές τους συντομεύσεις. Χρησιμοποιώντας αυτή την εφαρμογή και την δικτυακή πύλη Skoda Connect, οι χρήστες μπορούν από απόσταση και μέσω της λειτουργίας Lock & Unlock να ελέγξουν εάν όλα τα παράθυρα του Kamiq είναι κλειστά. Με την λειτουργία Skoda Connect Alexa, το Skoda Kamiq προσφέρει στους ιδιοκτήτες του έναν ακόμη πιο βολικό τρόπο επικοινωνίας με το αυτοκίνητό τους. Κάτι που μπορεί να γίνει με ευκολία από το σπίτι χρησιμοποιώντας ένα ηχείο Amazon Echo ή εν κινήσει μέσω της εφαρμογής Alexa σε ένα smartphone. Η Alexa ενεργοποιείται αυτόματα όταν ο κάτοχος απευθυνθεί προς αυτή. Στη συνέχεια μπορεί να της γίνει μια απλή ερώτηση, στην οποία θα απαντήσει με πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα χιλιομετρική απόσταση, την αυτονομία καυσίμου, τις ημερομηνίες αλλαγής λαδιών, αν τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστά, αν το αυτοκίνητο είναι κλειδωμένο, ακόμη και που είναι σταθμευμένο.

Skoda Kamiq tech_09

Επιπλέον, χάρη στην προηγμένη συνδεσιμότητα, το Kamiq μπορεί να στείλει στον ιδιοκτήτη του μια ειδοποίηση στην περίπτωση παραβίασης και κλοπής, όταν απομακρυνθεί από μία συγκεκριμένη περιοχή ή όταν υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο ταχύτητας. Επίσης, η απομακρυσμένη πρόσβαση παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πού είναι σταθμευμένο το αυτοκίνητο και με το πάτημα ενός κουμπιού επιτρέπει την ενεργοποίηση της κόρνας και των αλάρμ του Kamiq, κάτι πολύ χρήσιμο σε μεγάλους χώρους στάθμευσης. Πριν ξεκινήσει ένα προγραμματισμένο ταξίδι και αν είναι απαραίτητο η λειτουργία Time Manager προτρέπει τον οδηγό να ξεκινήσει νωρίτερα λόγω των τρεχουσών συνθηκών κυκλοφορίας έτσι ώστε να φτάσει έγκαιρα στον προορισμό του. Μάλιστα, το σύστημα υπολογίζει ακόμη και τις απαραίτητες στάσεις ανεφοδιασμού.

Skoda Kamiq tech_10

Τα συστήματα ψυχαγωγίας Bolero και Swing ανήκουν στην πιο πρόσφατη γενιά συστημάτων infotainment. Το Bolero συνδυάζεται με οθόνη 8 ιντσών καθώς και με ζεύξη Bluetooth και SmartLink.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO