spot_img
HomeAUTOΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑνακυκλώνει για να πατάμε καλύτερα

Ανακυκλώνει για να πατάμε καλύτερα

Πρωτοβουλίες αειφόρου ανάπτυξης!

Σε κάθε Ford EcoSport χρησιμοποιούνται τώρα μοκέτες που κατασκευάζονται από εκατοντάδες ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.  

Μάλιστα, μέσα σε έξι χρόνια, τα μπουκάλια αυτά, στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο, ξεπερνούν σε μήκος το διπλάσιο της περιφέρειας της Γης.

Κάθε χρόνο, η χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών από την Ford σε όλο τον κόσμο αποτρέπει την απόρριψη σε χωματερές 1,2 δις μπουκαλιών. Αυτό είναι πολύ καλό νέο!

Ford Recycles Plastic_ 03

Η Ford ανακάλυψε έναν έξυπνο τρόπο επαναχρησιμοποίησης εκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών. Οι μοκέτες κάθε EcoSport που φεύγει από τη γραμμή παραγωγής του εργοστάσιου της Ford κατασκευάζονται από 470 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια νερού μιας χρήσης.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

https://youtu.be/-2ykmGsYUeU

Από το 2012 που η Ford λανσάρισε για πρώτη φορά το EcoSport σε όλο τον κόσμο, έχει χαρίσει ένα νέο κύκλο ζωής σε περισσότερα από 650 εκατομμύρια μπουκάλια των 500-ml, που ζυγίζουν κατά προσέγγιση 8.262 μετρικούς τόνους και τα οποία, στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο, αντιστοιχούν χιλιομετρικά στο διπλάσια της περιμέτρου της Γης. 

Σημειώστε ότι, το βάρος των πλαστικών μπουκαλιών έχει μειωθεί. Εδώ, έχει υπολογιστεί βάρος 12,7 g ανά μπουκάλι και παγκόσμιες πωλήσεις 1.384.274 οχημάτων EcoSport.

Σημαντικό είναι ακόμη να γνωρίζουμε ότι, ένα πλαστικό μπουκάλι 500-ml έχει ύψος 20,32 cm. 415.282.200 x 20,32 = 84.385 km. Η περίμετρος της Γης στον Ισημερινό είναι 40.075 km.

Ford Recycles Plastic_ 04

Από τότε που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ανακυκλωμένο πλαστικό στο Mondeo πριν από 20 και πλέον χρόνια, η Ford ανακυκλώνει παγκοσμίως 1,2 δις μπουκάλια το χρόνο.

«Οι καταναλωτές έχουν πλέον επίγνωση των βλαβερών επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει απλά και μόνο η απόρριψη των πλαστικών – αλλά εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό την προσπάθεια να αυξήσουμε την αναλογία χρήσης ανακυκλωμένων και ανανεώσιμων υλών σε κάθε νέο αυτοκίνητο που κατασκευάζουμε» δήλωσε ο Tony Weatherhead, materials engineer, Ford Motor Company.

Ford Recycles Plastic_ 05

Η μετατροπή του πλαστικού σε μοκέτα αυτοκινήτου περιλαμβάνει πρώτα το θρυμματισμό σε μικροσκοπικά κομμάτια τόσο των μπουκαλιών, όσο και των καπακιών τους. Στη συνέχεια, το κομμάτια αυτά θερμαίνονται στους 260°C και λιώνουν πριν διαμορφωθούν σε ίνες με πλάτος εφάμιλλο μιας ανθρώπινης τρίχας.  Οι ίνες αυτές περνούν από μία διαδικασία περιδίνησης από την οποία προκύπτει το νήμα που χρησιμοποιείται ως συστατικό των μοκετών.

Ford Recycles Plastic_ 06

Σε όλη την Ευρώπη, μόλις το 30% των πλαστικών αποβλήτων ανακυκλώνεται.  Τόσο το Ford EcoSport όσο και οι κινητήρες Ford EcoBoost κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Ford στην Κραϊόβα, στην Ρουμανία.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO