Τεχνολογία

Η τεχνολογία  I2V με 5G στο δρόμο

Διαστάσεις "τυφώνα" λαμβάνει πλέον τη εξέλιξη της τεχνολογίας και στα αυτοκίνητα. Η Nissan και η NTT DOCOMO INC δοκιμάζουν στο δρόμο την τεχνολογία Ι2V με σύνδεση 5G, ενώ τους  επιβάτες  θα “συνοδεύουν”  3D είδωλα (avatars) στην πρώτη δοκιμή του συστήματος Invisible-to-Visible.

Nissan - DOCOMO_  03

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην έκθεση CES του Λας Βέγκας τον Ιανουάριο και δοκιμάστηκε  στο Grandrive,  το πεδίο δοκιμών της Nissan στην Yokosuka της Ιαπωνίας.

Nissan - DOCOMO_  04

Το Invisible-to-Visible, ή εν συντομία το I2V, είναι μια μελλοντική τεχνολογία του Nissan Intelligent Mobility που συνδυάζει τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο. Το I2V έρχεται για  να υποστηρίξει τους οδηγούς,  συγκεντρώνοντας πληροφορίες από αισθητήρες έξω και μέσα από το όχημα, σε συνδυασμό με δεδομένα από το “σύννεφο” (cloud). Αυτό επιτρέπει στο σύστημα όχι μόνο να παρακολουθεί το άμεσο περιβάλλον του αυτοκινήτου, αλλά και να αντιλαμβάνεται  τι είναι μπροστά,  ακόμα και να δείχνει τι βρίσκεται πίσω από ένα κτίριο ή γύρω από μια γωνία. Για να καταστεί η οδήγηση πιο ευχάριστη, η καθοδήγηση προσφέρεται με έναν διαδραστικό, ανθρώπινο τρόπο,  μέσω των “avatars” που εμφανίζονται εντός του αυτοκινήτου.

Nissan - DOCOMO_  05

Το I2V τροφοδοτείται από την τεχνολογία Omni-Sensing της Nissan, η οποία λειτουργεί ως κόμβος, συγκεντρώνοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το περιβάλλον κυκλοφορίας, έξω και μέσα από το όχημα. Η τεχνολογία SAM (Seamless Autonomous Mobility) της Nissan, αναλύει το οδικό περιβάλλον, μέσω σχετικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και το ημιαυτόνομο σύστημα υποστήριξης οδηγού ProPILOT, παρέχει πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον γύρω από το αυτοκίνητο.

Nissan - DOCOMO_  06

Η τεχνολογία χαρτογραφεί  ένα εικονικό χώρο 360 μοιρών γύρω από το αυτοκίνητο, παρέχοντας πληροφορίες  για θέματα  όπως οι  κυκλοφοριακές συνθήκες , η ορατότητα, η  σήμανση ή παρακείμενους  πεζούς. Μπορεί επίσης να παρακολουθεί τους επιβάτες εντός του  οχήματος,  χρησιμοποιώντας αισθητήρες στην καμπίνα, προκειμένου να προβλέψει καλύτερα πότε μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για να βρουν κάτι, ή για να κάνουν μια στάση για ξεκούραση, ώστε να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Nissan - DOCOMO_  07

Το I2V μπορεί επίσης να συνδέσει τους οδηγούς και τους επιβάτες με άλλους  ανθρώπους, μέσω του εικονικού κόσμου του Metaverse. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μια οικογένεια, σε φίλους και συνεργάτες,  να “εμφανίζονται” μέσα στο αυτοκίνητο ως τρισδιάστατα  είδωλα σε περιβάλλον augmented –reality, για την παροχή βοήθειας ή  συντροφιάς.

Nissan - DOCOMO_  08

Στο πεδίο των δοκιμών, οι εταιρείες χρησιμοποιούν τη συνδεσιμότητα κινητής 5G υψηλών ταχυτήτων, μεγάλης χωρητικότητας και υψηλής συχνότητας,  για την ασύρματη μετάδοση δεδομένων avatar στο όχημα δοκιμής, όπως και προβολής εικόνας μέσα από το όχημα, σε πραγματικό χρόνο. Το όχημα δοκιμής βασίζεται στο  NV350 της Nissan.

Nissan - DOCOMO_  09

Οι εταιρείες θα αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιβάτες στο αυτοκίνητο αλλά  και αυτοί που “εκπροσωπούνται” μέσω των avatars, αντιλαμβάνονται την παρουσία τους, μέσω του λειτουργικού συστήματος.  Θα αξιολογηθεί επίσης η χρηστικότητα των διαδραστικών δυνατοτήτων επικοινωνίας του I2V.

Nissan - DOCOMO_  10

Η Nissan και η DOCOMO σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις κοινές δοκιμές και την έρευνα σχετικά με την τεχνολογία I2V και τις εφαρμογές της, με γνώμονα την προσφορά  νέων εμπειριών με συνδεδεμένα αυτοκίνητα για τους πελάτες τους, στο μέλλον.

About Motorsite.gr

Το Motorsite.gr είναι το μεγαλύτερο online ενημερωτικό portal για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο.

Μάθετε πρώτοι ολα τις τελευταίες ειδήσεις για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο. Ενημερωθείτε για ολους τους αγώνες, τις εκδηλώσεις, και νέα της αγοράς.

Το motorsite.gr χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.
Ok