spot_img
HomeAUTOΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑO ήχος του  ηλεκτρικού Jaguar I-PACE

O ήχος του  ηλεκτρικού Jaguar I-PACE

Τώρα ο ήχος του Jaguar I-PACE προστατεύει τους οδικούς χρήστες. Χωρίς ήχο κινητήρα, το ηλεκτρικό Jaguar ipace απαιτούσε έναν νέο τρόπο για να προειδοποιεί τυφλούς, άτομα με προβλήματα όρασης και άλλους ευάλωτους χρήστες των δρόμων, όταν προσεγγίζει με χαμηλή ταχύτητα. Η Jaguar έχει σχεδιάσει ένα μοναδικό Σύστημα Προειδοποίησης Οχημάτων (AVAS) για το πρώτο EV της, το οποίο ανταποκρίνεται αλλά και υπερβαίνει όλες τις επικείμενες παγκόσμιες νομοθεσίες.

Το σύστημα Audible Vehicle Alert System (AVAS) της Jaguar, προειδοποιεί τους χρήστες του οδού καθώς πλησιάζει το ηλεκτρικό όχημα. Είναι δε έντονο σε ταχύτητες έως και 20 χλμ. / ώρα. Ο βρετανικός οδηγός της φιλανθρωπικής οργάνωσης Dogs for the Blind έχει ασκήσει πιέσεις για την εισαγωγή της τεχνολογίας AVAS και θα συνεργαστεί με τηJaguar για μελλοντικές ανάλογες τεχνολογίες.

jagipace sound_ 05

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι, η απουσία παραδοσιακού θορύβου κινητήρα από ηλεκτρικά οχήματα δημιουργεί πρόβλημα για ευάλωτους πεζούς, όπως τυφλούς ή άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις χαμηλές ταχύτητες στα κέντρα των πόλεων και στους χώρους στάθμευσης. Η Jaguar ανέπτυξε  το σύστημα ειδοποίησης οχημάτων για το ipace, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των χρηστών του οδικού δικτύου. Η τεχνολογία δεν μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας από τον οδηγό του.

Δείτε το video του Jaguar I-PACE Safety Sounds

Οι μηχανικοί της εταιρείας εργάστηκαν επί τέσσερα χρόνια προκειμένου να αναπτύξουν ένα ηχητικό σήμα, διακριτικό, το οποίο δεν μπορεί να ακουστεί από το εσωτερικό του οχήματος. Οι αρχικές προσπάθειες δημιουργίας θορύβου εμπνευσμένου από τον ήχο του επιστημονικού διαστημικού σκάφους έπρεπε να αποσυρθούν αφού οι πεζοί αντιδρούσαν κοιτώντας ψηλά στον ουρανό και όχι στο δρόμο, καθώς πλησίαζε το όχημα.

Οι μηχανικοί εξέτασαν τους ήχους σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου κι ενός ανηχοϊκού θαλάμου (ειδικός χώρος χωρίς ηχώ) και σε διάφορα αστικά σενάρια, πριν ρυθμίσουν τον τελικό ήχο για το ipace. Εκπέμπεται από ένα ηχείο που βρίσκεται πίσω από την εμπρός μάσκα, μπορεί να ακουστεί σε κάθε κατεύθυνση και δεν μπορεί να αποσυνδεθεί.

jagipace sound_ 03

Η προειδοποίηση αυξάνει το ύψος και την ένταση ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος και συνοδεύεται από έναν πρόσθετο τόνο που υποδεικνύει την αλλαγή κατεύθυνσης. Το AVAS δεν απαιτείται σε υψηλότερες ταχύτητες, καθώς δημιουργείται επαρκής θόρυβος από τους αεροδυναμικούς θορύβους, προκειμένου να ακούσουν ένα όχημα μηδενικών ρύπων που πλησιάζει.

Το Jaguar ipace διαθέτει μια υπερσύγχρονη μπαταρία ιόντων λιθίου 90kWh, μπορεί να φτάσει τα 0-100 χλμ/ώρα σε 4,5 δευτερόλεπτα και έχει συνολική αυτονομία 470 χλμ. Και όσο για την τιμή του στη Βρετανική αγορά, ξεκινά από τις 58.995 λίρες. Στην τελική του τιμή συμπεριλαμβάνονται και τα Βρετανικά κυβερνητικά κίνητρα προώθησης των ηλεκτρικών οχημάτων.

jagipace sound_ 02

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO