spot_img
HomeAUTOΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ τρελή επιστημονική πτέρυγα του Πενταγώνου

Η τρελή επιστημονική πτέρυγα του Πενταγώνου

DARPA Reconfigurable Wheel 10H DARPA ανακαλύπτει ξανά τον τροχό! Με τη δική της τεχνολογία τα κάνει να μεταβάλλονται στιγμιαία σε τριγωνικά. Τα μετασχηματισμένα ελαστικά χρειάζονται μόλις δύο δευτερόλεπτα προκειμένου να αλλάξουν σχήμα, με αποτέλεσμα τα οχήματα τα οποία τα χρησιμοποιούν δεν χρειάζεται να σταματούν πουθενά όσο δύσκολη και απαιτητική κι αν είναι η διαδρομή τους.

Η DARPA είναι η “τρελή” επιστημονική πτέρυγα του Πενταγώνου, η οποία τώρα επαναφέρει την εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο τα οχήματα εδάφους μετακινούνται σε ανώμαλο έδαφος. Τελευταία σημαντική ανακάλυψη: στρογγυλά ελαστικά να μετατρέπονται σε τριγωνικές διαδρομές δεξαμενών σε δύο μόλις δευτερόλεπτα, χωρίς το όχημα να χρειάζεται να σταματήσει.

DARPA Reconfigurable Wheel 13Ένα όχημα μάχης θα πρέπει να κινείται σε κάθε δύσκολο έδαφος, όποιο κι αν είναι αυτό. Η τεχνολογία αυτή σε συνδυασμό με τη δύναμη πυρός που μπορεί να διαθέτει, το καθιστά εξαιρετικά ευέλικτο και ασταμάτητο μπροστά σε κάθε εμπόδιο. Τα οχήματα επίγειας μάχης, σήμερα, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την ίδια φιλοσοφία στους τροχούς, εκτός των ερπυστριοφόρων αρμάτων. Η νέα αυτή τεχνολογία τα επιτρέπει να κινούνται πολύ πιο αποτελεσματικά στην άμμο και στο τραχύ έδαφος.

Δείτε το απίστευτο video

DARPA Reconfigurable Wheel 11Το νέο πρόγραμμα επαναδιαμόρφωσης τροχών (RWT) της DARPA είναι ένα σύνολο τροχών που μπορούν να μετατραπούν σε κομμάτια κατά τη διάρκεια της κίνησης. Στο ειδικό βίντεο, ένα Humvee εξοπλισμένο με RWT μετατρέπει τους τροχούς του ενώ βρίσκεται σε κίνηση. Ο ολοστρόγγυλος τροχός μετατρέπεται σε πυραμίδα, αυξάνοντας την επιφάνεια επαφής με αποτέλεσμα να μειώνει την πίεση προς το εδάφους του οχήματος και προσφέροντας πλέον τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσφυση.

Το σύστημα μορφοποίησης τροχών αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Μηχανικής Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon (CMU NREC). Το RWT μπορεί να μετατραπεί σε δύο δευτερόλεπτα. Η επίδειξη Humvee πραγματοποιήθηκε στο DARPA Reconfigurable Wheel 15Aberdeen Test Center του Maryland τον περασμένο Μάιο.

Η προσπάθεια της DARPA να αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης των οχημάτων ονομάζεται πρόγραμμα τεχνολογίας Ground X-Vehicle Technologies (GXV-T), το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση του μεγέθους αλλά και του βάρους των οχημάτων κατά 50%. Η πρωτοποριακή αυτή πατέντα της DARPA δείχνει προς ποια κατεύθυνση θα στραφούν οι τεχνικοί για τα στρατιωτικά οχήματα που θα μπορούσαν να εξοπλιστούν σε λίγα χρόνια από σήμερα με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO