spot_img
HomeAUTOΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠως το νέο Focus ανακαλύπτει τις λακκούβες του δρόμου

Πως το νέο Focus ανακαλύπτει τις λακκούβες του δρόμου

Ford Focus Potthole 10Μόνο εμείς οι Έλληνες καταλαβαίνουμε την πραγματική αξία κάποιων νέων τεχνολογιών. Και πιο ξεκάθαρο παράδειγμα είναι το νέο και καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης λακκουβών που εξομαλύνει τις ανωμαλίες του οδοστρώματος για τους οδηγούς. όλα αυτά συμβαίνουν στο νέο Ford Focus.

Και όπως όλα δείχνουν το πρόβλημα των κατεστραμένων δρόμων δεν είναι πλέον μόνον Ελληνικό φαινόμενο.Το πρόβλημα των καταστραμμένων σημείων του οδοστρώματος και των επακόλουθων δαπανηρών επισκευών των οχημάτων επιδεινώθηκε φέτος για τους Ευρωπαίους οδηγούς μετά από έναν δριμύ χειμώνα με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ford Focus Potthole 11Continuously Controlled Damping
Η τεχνολογία ανίχνευσης λακκουβών του νέου Ford Focus μειώνει τις δυσάρεστες επιπτώσεις από τις ανωμαλίες του δρόμου, χάρη στο σύστημα Continuously Controlled Damping που παρακολουθεί δεδομένα με στόχο τη βέλτιστη ποιότητα κύλισης. Τεχνολογία δοκιμασμένη σε ειδική πίστα δοκιμών με υψηλές καταπονήσεις που διαθέτει απομιμήσεις των χειρότερων λακκουβών του κόσμου.

Οι οδηγοί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις λακκούβες που επιδεινώθηκε φέτος λόγω του λεγόμενου ‘Τέρατος από την Ανατολή’, μιας ψυχρής μάζας αέρα που δημιούργησε παγερές συνθήκες προκαλώντας ζημιές στο οδόστρωμα.

Δείτε το video με τη νέα τεχνολογία

Ford Focus Potthole 15Δεκάδες χιλιάδες λακκούβες
Μία λακκούβα επισκευαζόταν κάθε 21 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο σε Αγγλία και Ουαλία τον περασμένο χρόνο. Στη Ρώμη, νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η πόλη δεσμεύτηκε να επισκευάσει 50.000 λακκούβες σε ένα μήνα, ενώ υπήρξε και εισαγγελική εντολή προς τις Δημοτικές Αρχές για το θέμα των δρόμων. Στην Κολωνία, αναφέρθηκαν πάνω από 6.000 λακκούβες μετά τον φετινό εξαιρετικά βαρύ χειμώνα.

Ford Focus Potthole 12Οι δρόμοι με λακκούβες δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην άνεση του ταξιδιού: η βίαιη πρόσκρουση σε μεγάλες λακκούβες μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε ζάντες, ελαστικά και τα συστήματα ανάρτησης ενός οχήματος, με αποτέλεσμα δαπανηρό κόστος επισκευών για τους ιδιοκτήτες.

Πως δουλεύει το σύστημα
Η Ford βοηθά στον περιορισμό των επιπτώσεων των Ford Focus Potthole 16κατεστραμμένων δρόμων για τους οδηγούς του νέου Ford Focus λανσάροντας την πρωτοποριακή τεχνολογία ανίχνευσης λακκουβών. Το σύστημα ανιχνεύει πότε ένας τροχός πέφτει σε λακκούβα και προσαρμόζει την ανάρτηση, ώστε ο τροχός να μην πέσει πολύ βαθιά.

Επειδή το ελαστικό και η ζάντα πέφτουν ελεγχόμενα, δεν χτυπάνε βίαια στην απέναντι πλευρά της λακκούβας. Η πίσω ανάρτηση μπορεί να αντιδρά ακόμα ταχύτερα από την εμπρός, αφού το σήμα από τον εμπρός τροχό προειδοποιεί τον πίσω, πριν φτάσει στη λακκούβα. Όλα αυτά συμβαίνουν σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Ford Focus Potthole 19Κάθε 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου
«Οι μηχανικοί μας αναζητούν πάντα τους πιο κακοτράχαλους δρόμους για να δοκιμάσουν τις αναρτήσεις στο όριο, ωστόσο οι ανωμαλίες στο οδόστρωμα αποτελούν όλο και συχνότερο φαινόμενο» δήλωσε ο Guy Mathot, vehicle dynamics supervisor του Ford Focus. «Οι λακκούβες είναι ένα πρόβλημα από το οποίο δεν θα απαλλαγούμε σύντομα, αλλά με την προηγμένη μας τεχνολογία ανάρτησης στο νέο Focus, καταφέραμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις.»

Ford Focus Potthole 20Το σύστημα ανίχνευσης λακκουβών του νέου Focus είναι ένα στοιχείο της προαιρετικής τεχνολογίας Continuously Controlled Damping, που κάθε 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου παρακολουθεί δεδομένα από την ανάρτηση, το αμάξωμα, το σύστημα διεύθυνσης και το σύστημα φρένων, και προσαρμόζει την απόκριση της ανάρτησης για βέλτιστη ποιότητα κύλισης.

Επιλέγουν τις χειρότερες λακκούβες της Ευρώπης
Η Ford εξελίσσει τα συστήματα ανάρτησης, χρησιμοποιώντας ένα ειδικά διαμορφωμένο τμήμα Ford Focus Potthole 21δρόμου στις εγκαταστάσεις δοκιμών της εταιρίας στο Βέλγιο, που αποτελείται από ακριβείς απομιμήσεις μερικών από τις χειρότερες λακκούβες και επικίνδυνων σημείων που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι μηχανικοί βελτιώνουν περαιτέρω τα συστήματα με εκατοντάδες ώρες δοκιμών σε μία μεγάλη ποικιλία Ευρωπαϊκών δημόσιων δρόμων, παρακολουθώντας φορτία και καταπονήσεις με εξοπλισμό παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιούν οι σεισμολόγοι για να μελετούν τις σεισμικές δονήσεις.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO