spot_img
HomeMOTOΤΑΞΙΔΙΑΕξερευνώντας την Αμερικανική ήπειρο

Εξερευνώντας την Αμερικανική ήπειρο

Λευτέρης Μπαμπαΐδης New York νεα υορκη

 Λευτέρης Μπαμπαΐδης

Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε χωρίς μοτοσυκλέτα, από τη ΒΑ ακτή των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα από τη Νέα Υόρκη, μιας και είναι από τους πιο δημοφιλείς και οικονομικούς προορισμούς μαζί με το Miami για να πετάξει κανείς από Ευρώπη.

4 ημέρες ήταν αρκετές για να πάρω μια μικρή εικόνα από την πιο πολυπληθή (σχεδόν 9εκ.) και πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας.

1

Δυστυχώς τις ημέρες που βρισκόμουν εκεί, επισκέφθηκε την πόλη και το Polar Vortex. Μία πολική δίνη έκτασης περίπου 1 χιλιομέτρου σε διάμετρο, ένα σπάνιο σε έκταση και ένταση καιρικό φαινόμενο που μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία περίπου 20°C.

Τις ημέρες εκείνες κυμαινόταν από -21°C έως -26°C (-45°C στο Chicago).

Δεν ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, μιας και είχα περάσει πριν χρόνια ένα χειμώνα στον Καναδά, κάτι που προσπαθώ να ξεχάσω, αλλά αυτή η ολιγοήμερη παραμονή μου στο Μεγάλο Μήλο μου την υπενθύμισε.

4

Η μεγαλύτερη εντύπωση που μου έκανε αυτή η πόλη ήταν πως συνεχώς ένοιωθα σα να βρίσκομαι στο σετ μιας ταινίας. Όντας σινεφίλ, οι εικόνες που έχω είναι πολλές, έτσι, είτε στο metro οι παλαβοί να παραμιλάνε, είτε τα τεράστια πάρκα – Central Park και άλλα, σιφώνια στο δρόμο να ατμίζουν, η χαρακτηριστική Νεοϋορκέζικη προφορά, τα κίτρινα cubs με μόνο μετανάστες για οδηγούς, Times Square, και οτιδήποτε γύρω μου έμοιαζε με κινηματογραφικό set.

2
5

Για να συνεχίσω με τα στερεότυπα, την ημέρα της αναχώρησης επιβιβάστηκα στο εμβληματικό Greyhound (τα ΚΤΕΛ της χώρας) με προορισμό την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκεται στα 300χλμ ΝΔ.

9

Η Washington D.C. είναι πολύ πιο ανθρώπινη πόλη, ανοιχτωσιά, πράσινο και χαλαρότεροι ρυθμοί. Must η επίσκεψη στα διασημότερα μνημεία και αξιοθέατα: Lincoln Memorial, Martin Luther King Jr. Memorial, U.S. Capitol, Jefferson Memorial, the White House.

11
22
 

Νοίκιασα ένα αυτοκίνητο κι επισκέφτηκα τις γύρω περιοχές της Virginia και Maryland.

Μετά από μια εβδομάδα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δεν έβλεπα την ώρα να πετάξω για Florida. Σε μια πτήση που διαρκεί λιγότερο από 2,5 ώρες προσγειώθηκα στο Orlando.

Η Disney World, που τόσο ήθελα να πάω, θα περιμένει μέχρι την επόμενη φορά, γιατί το εισιτήριο κόστιζε περισσότερο από όσο μπορούσα να διαθέσω.

Πέρασα μία ημέρα στην πόλη και την επομένη νοίκιασα πάλι ένα αυτοκίνητο και πήρα το δρόμο για Miami όπου με περίμενε ο φίλος μου Milton.

12

Μια διαδρομή 2,5 ωρών έγινε ένα 2ήμερο roadtrip, περνώντας από πόλεις της δυτικής Florida από τη μεριά του Κόλπου του Μεξικό και διασχίζοντας το Everglades National Park, έφτασα στο ηλιόλουστο Miami.

13

Αμέσως ερωτεύτηκα αυτή την πόλη. Εκτός από την καρδιά του κέντρου και τις 4 γέφυρες που ενώνουν το Miami Beach δεν είδα ποτέ και πουθενά αλλού κίνηση.

Εκτός κέντρου υπάρχει μια γαλήνη και ηρεμία, πολλά και μεγάλα πάρκα, λιγοστή  κίνηση και δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ πολυκατοικία. Μου θύμισε πολύ το Sydney.

33

Μονοκατοικία, κήπος, αυλή, χώρος για το αυτοκίνητο είναι κάτι το απόλυτα συνηθισμένο. Έχοντας τροπικό κλίμα, η βλάστηση και ο ήχος των πουλιών είναι διαφορετικά. Με κοντομάνικο πρωί βράδυ και ήταν Ιανουάριος!

34

Ο Milton μού εμπιστεύτηκε τη μηχανή του για περίπου 1 βδομάδα. Ένα Honda Valkyrie. Ένα θηριώδες power cruiser 320 κιλών, με έναν flat 6κύλινδρο κινητήρα 1.520 cc.

35

Άνετο, ροπάτο και με έναν μοναδικό ήχο που ακόμα και κάποιοι Αμερικάνοι με ρωτούσαν γι’ αυτό στο δρόμο.

Είχα πάρει μια γεύση από το συγκεκριμένο θηρίο στην Ουκρανία το προηγούμενο καλοκαίρι. Πάλι του Milton, αλλά άλλη μοτοσυκλέτα (ναι έχει 2 ίδια, το ένα από αυτά βρίσκεται στην Ευρώπη από το 2012), με αυτοκινητάδικο πίσω ελαστικό. Τρομακτική εμπειρία.

Η τιμή της βενζίνης στο μισό ευρώ το λίτρο. Στο Τέξας και στις γύρω πολιτείες λίγο πιο φθηνά. Κράτησα μια αναλυτική απόδειξη από ένα βενζινάδικο που γέμισα με 5 δολάρια (4.5€) και δείχνει καθαρή αξία καυσίμου και φόρους. Το τελευταίο δεν υφίσταται. 0.

37

Εκτός από τις βόλτες στη πόλη και τα πέριξ, είχα την ευκαιρία να πάω μέχρι το Key West. Από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές που έχω κάνει.

Μια εξωτική διαδρομή σε περιβάλλον τροπικής σαβάνας. Ένας αυτοκινητόδρομος 170 χιλιομέτρων, κατασκευασμένος το 1928, όπου με 42 γέφυρες ενώνει την ηπειρωτική Florida με το Key West, το τελευταίο και πολυπληθέστερο νησί από τα 1.700, αν και μόνο 43 από αυτά συνδέονται με γέφυρα.

Εκεί θα βρει κανείς, πανέμορφα κτήρια αποικιακού στυλ, κοκόρια παντού, ένα αεροδρόμιο, λιμάνι για κρουαζιερόπλοια κι ένα εκπληκτικό κλίμα (πλην Αύγουστο και Σεπτέμβριο που βρέχει πολύ) και θερμοκρασία νερού υπέροχη για κολύμπι όλο το χρόνο. Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη.

Εφόσον αυτή για μένα ήταν μονοήμερη, λόγω του εξωφρενικού κόστους διαμονής,  πέρασα όλη τη νύχτα εκεί και λίγες ώρες πριν ανατείλει ο ήλιος ξεκίνησα για την επιστροφή, οπότε πέτυχα όλα τα μαγικά χρώματα της ανατολής στο δρόμο. Έκανα 2-3 στάσεις για να τον πάρω λίγα λεπτά, πάνω σε βράχους ή χόρτα, μιας και τα σημάδια της κούρασης άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

38
39
 

Επόμενος σταθμός, Puerto Rico. Μια υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ. Με έκταση λίγο μεγαλύτερη από την Κρήτη και τη δημόσια συγκοινωνία ανεπαρκή έως ανύπαρκτη η ενοικίαση αυτοκινήτου ήταν μονόδρομος.

41

Μοτοσυκλέτες από όσο έψαξα δεν ενοικιάζουν. Μόνο Harley Davidson με τα διπλάσια από αυτοκίνητο χρήματα.

Τα περισσότερα αγαθά είναι λίγο πιο ακριβά συγκριτικά με τις ΗΠΑ και οι μισθοί λίγο χαμηλότεροι. Επίσης το San Juan, η πρωτεύουσα, αν και πολύ όμορφη, έχει σχετικά υψηλή εγκληματικότητα.

45

Οι καταστροφές από τον τυφώνα Μαρία το Σεπτέμβριο του 2017 ήταν ακόμα εμφανείς. Η ηλεκτροπαραγωγή του νησιού καταστράφηκε σε τέτοιο βαθμό, προκαλώντας τη μεγαλύτερη διακοπή ρεύματος στην Αμερικάνικη ιστορία.

42

Οι προσπάθειες αποκατάστασης τους πρώτους μήνες ήταν αργές και πάνω από 200.000 άνθρωποι μετέβησαν στη Florida το Νοέμβριο.

Έκανα σχεδόν όλο το γύρο του νησιού κι επισκέφτηκα το Εθνικό Πάρκο El Yunque, το μοναδικό τροπικό δάσος στην Εθνική Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

43
44
 

Δεν έχασα την ευκαιρία να βουτήξω στα ζεστά νερά της καραϊβικής για πρώτη φορά. Το τοπίο που αντικρίζεις γυρνώντας τη πλάτη σου μετά τη βουτιά, κάνει την εμπειρία ακόμα πιο έντονη.

P_20190205_095422_vHDR_On

Η μετάβαση από τη Βόρεια Αμερική στην Κεντρική έγινε μέσω του Fort Lauderdale, FL μιας και δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Puerto Rico.

To αρχικό πλάνο ήταν να πάω Colombia που είχα κλείσει δουλειά σε μία επιχείρηση που ανήκε σε μια οικογένεια Ελβετών οι οποίοι είχαν ένα hostel στη Cartagena, αλλά ενοικιάζανε κι έκαναν tour με μοτοσυκλέτες κι έψαχναν ένα άτομο να διευθύνει αυτό το κομμάτι.

Ευτυχώς με ενημέρωσαν έγκαιρα, πριν προλάβω να κλείσω εισιτήριο, οτι πουλάνε την επιχείρηση και φεύγουν από τη χώρα.

Αμέσως ήρθα σε επαφή με μια άλλη εταιρία, 2 νεαρών Αμερικάνων, με βάση τη Santa Marta που έκαναν μόνο tour, όλο το χρόνο. Αλλά δυστυχώς δε χρειαζόντουσαν άτομα εκείνη τη περίοδο.

Έτσι είχα εναποθέσει τις ελπίδες μου στη Guatemala, με τη μόνη ελπίδα ένα ζευγάρι Αμερικάνων που ζούσε εκεί και λειτουργούσε μια μικρή επιχείρηση να μου δώσει δουλειά. Δυστυχώς λίγες ημέρες πριν την άφιξή μου, μού ανακοίνωσαν πως θα φύγουν.

Παρακάμπτοντας το Belize, πέταξα κατευθείαν στη Guatemala, όπου το νέο πια σχέδιο έλεγε να αγοράσω μια μοτοσυκλέτα εκεί και να διασχίσω όλη τη Κεντρική Αμερική μέχρι και Panamá, κι από κει να πετάξω πίσω Ευρώπη.

Άφιξη στη Guatemala City, στο ένα από τα δύο διεθνή αεροδρόμια της χώρας. Η πρωτεύουσα της Guatemala είναι η πολυπληθέστερη πόλη της Κεντρικής Αμερικής με πληθυσμό που αγγίζει το 1 εκατομμύριο. 2,75 μαζί με τα προάστια.

Με παρέλαβαν με αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο ένα ζευγάρι, μια ντόπια με έναν Ελβετό. Μιας και δεν έχει κάτι αξιόλογο να δείξει η πόλη, μετά από μία σύντομη γύρα για να φάμε κάτι, συμφωνήσαμε να πάμε όλοι μαζί στην Antigua Guatemala. Ημερήσια εκδρομή για τα παιδιά, αλλά όχι και για μένα, αφού θα έμενα εκεί κι αυτοί θα επιστρέφανε.

Αυτό που παρατήρησα στη σύντομη βόλτα μας κατευθείαν, ήταν πως ΟΛΑ τα αυτοκίνητα έχουν φιμέ τζάμια. Στη μέγιστη διαβάθμιση. Και στο παρμπρίζ και πίσω.

Κατανοητό οτι έχει πολύ ηλιοφάνεια στο γεωγραφικό αυτό πλάτος αλλά το βρήκα λίγο υπερβολικό κι έτσι ρώτησα τη κοπέλα. Η απάντηση με εξέπληξε.

Γνώριζα οτι η εγκληματικότητα στη πρωτεύουσα είναι πολύ υψηλή και η χώρα κατατάσσεται σε αυτές με τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο, όπου λιγότερο από το 4% αυτών καταλήγουν σε καταδίκη.

Ο λόγος λοιπόν είναι για να μη φαίνεται μέσα ο οδηγός και πιο συγκεκριμένα αν είναι άντρας ή γυναίκα. Συνήθως οι επιθέσεις γίνονται στο ασθενές φύλο.

O δρόμος για Antigua Guatemala, την πρώην πρωτεύουσα της χώρας του Βασιλείου της Guatemala – κατά την Ισπανική Αυτοκρατορία, ανεβαίνει έως τα 2.100μ σε μια συνολική διαδρομή 40 χιλιομέτρων και διάρκειας 50 λεπτών.

Η Antigua όπως συνήθως αναφέρεται, είναι μια πόλη στα κεντρικά υψίπεδα της Guatemala, γνωστή για τη ισπανική μπαρόκ (Baroque) αρχιτεκτονική, καθώς και για έναν αριθμό από ερείπια αποικιακών εκκλησιών. Έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

52

Φημίζεται για τα πολλά σχολεία ισπανικών που φιλοξενούν μαθητές από όλο τον κόσμο, κυρίως από Ευρώπη, Ασία και Β. Αμερική.

Τα ινστιτούτα γλωσσών είναι μία από τις πρωταρχικές βιομηχανίες της Antigua, μαζί με τον τουρισμό που ολοένα και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, μιας και είναι κοντά στη πρωτεύουσα, πιο ήρεμη και ασφαλέστερη, και με πολλές δραστηριότητες.

51

Η πιο δημοφιλής είναι η επίσκεψη σε κάποιο από τα 37! ηφαίστεια. Πολλά, αν αναλογιστεί κανείς πως είναι λίγο μικρότερη από την Ελλάδα σε έκταση, όπως επίσης και η επίσκεψη σε μερικά καλοδιατηρημένα ερείπια του πολιτισμού των Maya.

Μετά από μια σύντομη έρευνα έκλεισα για την επόμενη ημέρα να ανέβω στο ηφαίστειο Acatenango. Ένα γκρουπ 14 ατόμων και διαφόρων εθνικοτήτων ξεκινήσαμε από τη πόλη με ένα βανάκι το οποίο μετά από λίγη ώρα μας άφησε στους πρόποδες.

Από κει ξεκίνησε μια μαρτυρική ανάβαση 5,5 ωρών σε ανηφορικό και πολύ σαθρό έδαφος. Σε κάθε βήμα εμπρός, ολίσθαινες μισό πίσω, με τα ακατάλληλα παπούτσια να μη βοηθούν τη κατάσταση.

Αργά το μεσημέρι και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα που κοντά στον Ισημερινό λαμβάνει χώρα όλο το χρόνο σχεδόν την ίδια ώρα (4 λεπτά είναι η μέγιστη απόκλιση στη Guatemala) φτάσαμε εξουθενωμένοι στη κατασκήνωση που βρίσκεται στα 3.600μ.

Μη φαντάζεστε κάποιο οργανωμένο camping. Υπήρχε μόνο ένα μεγάλο αντίσκηνο και μια μισοσκισμένη τέντα κάτω από την οποία υπήρχαν σε κύκλο πέτρες για να κάθεσαι και στο κέντρο χώρος για να ανάψεις φωτιά.

Η θέα ήταν μαγευτική και μπορούσες να δεις άλλα 4 ηφαίστεια:

*Volcán Pacaya (ενεργό, 2.550m)

*Volcán Atitlán (ενεργό, 3.535m, δίπλα στην ομώνυμη λίμνη)

*Volcán de Fuego (το ηφαίστειο της φωτιάς, ενεργό, 3.765m)

*Volcan de Agua (το ηφαίστειο του νερού, 3.505m),

Μικρές εκρήξεις αερίων και τέφρας / στάχτης; συμβαίνουν κάθε περίπου 15 λεπτά, τις οποίες μπορείς να μετρήσεις βλέποντας τα μαύρα σύννεφα καπνού να απομακρύνονται από τον κρατήρα.

54
55
 

Σε ημέρα με καθαρό ορίζοντα λένε οτι μπορεί κανείς να δει το Mexico, το El Salvador και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο οδηγός μάς είπε πως το βράδυ μπορείς να δεις τη λάβα να κυλάει από τη κορυφή προς τα κάτω αλλά δύσκολο να το πιστέψεις γιατί όσο υπάρχει φως δεν είναι ορατό το παραμικρό.

Όταν σκοτείνιασε όμως είδα ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα. Μαγικό.

Δυστυχώς η κάμερα του κινητού μου ήταν αδύνατο να αποτυπώσει την εικόνα.

Το μεγάλο αντίσκηνο χώρεσε με λίγο αγάπη όλους και όλες μας. Απαραίτητο να μπεις ολόκληρος μέσα στον υπνόσακο γιατί το βράδυ το κρύο είναι τσουχτερό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έκανα παρέα με ένα παλικάρι από Venezuela ο οποίος ζει στην Ολλανδία τα τελευταία χρόνια.

Έτυχε να κοιμηθούμε δίπλα δίπλα και κατά τη διάρκεια της νύχτας έκανε κάτι πολύ περίεργους θορύβους που δε με άφησαν να κοιμηθώ καλά.

Μετά από λίγες ώρες, στις 04:00 τα χαράματα, όσοι επιθυμούσαν θα ανέβαιναν άλλα 400μ, στην κορυφή των 4.000μ για να απολαύσουν την ανατολή του ηλίου.

Κάποιοι δε ξύπνησαν, κάποιοι ξύπνησαν και με το που βγήκαν έξω και τους τα πήρε λίγο κόντρα το κρύο και ο αέρας ξαναμπήκαν μέσα.

Καταλήξαμε να είμαστε μόνο 4-5 άτομα. Το υπόλοιπο της ανάβασης ήταν 2 φορές πιο δύσκολο. Το έδαφος ακόμα πιο σαθρό, και το κρύο, ο αέρας και η κούραση δεν ήταν σύμμαχοι της προσπάθειας.

Μιάμιση ώρα αργότερα φτάσαμε και μέσα σε λίγα λεπτά έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες ακτίνες του ήλιου. Μαζί με το μπλε της αυγής και την εξωγήινη θέα ήταν το κάτι άλλο.

Για κάτι ακόμα που φημίζεται η Guatemala είναι η σοκολάτα της.

Στην πόλη της Antigua μπορεί να βρει κανείς σε γωνιές, μαγαζάκια που πουλάνε χειροποίητη σοκολάτα, θεματικά cafés ακόμα κι ένα Choco Museum.

Το πλούσιο άρωμα του κακάο σε παρασύρει στα πλακόστρωτα δρομάκια και τα στενά σοκάκια αυτής της αποικιακής πόλης.

53

Η Γουατεμάλα είναι γνωστή ως η γενέτειρα της σοκολάτας και δεν υπάρχει πουθενά καλύτερα από την Antigua για να ανακαλύψει κανείς την ιστορία πίσω από το κακάο και τη σημασία του στην ιστορία των Μάγια.

Αν και το κακάο χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Olmecs στο Μεξικό, οι Guatemalan Maya κατέγραψαν για πρώτη φορά τη χρήση του και μαζί τους ότι το κακάο έγινε απαραίτητο εμπόρευμα.

Η λέξη κακάο προέρχεται από το Mayan “Ka’kau”, και η σοκολάτα προέρχεται από τους Mayan “Chocol’haa”.

Η μυθολογία των Μάγια δηλώνει ότι ο κακάο δόθηκε στους ανθρώπους ως δώρο από τον ήρωα Hunahpu και καταναλώθηκε για πρώτη φορά εδώ ως ποτό.

Είχα την τύχη να δοκιμάσω, στο χώρο που κατασκηνώσαμε, ακατέργαστη σοκολάτα, σε μπάρα αλλά και να τη λιώσω στη φωτιά με νερό ως ρόφημα. Καμία σχέση με του εμπορίου. Ελάχιστα πικρή και με γλυκάδα από φυσικά σάκχαρα.

Την επόμενη ημέρα έψαξα να εντοπίσω μια εταιρία που είχα βρει στο internet και κάνει tour με μοτοσυκλέτες, αλλά μετά από ώρες αναζήτησης και ρωτώντας κάθε ντόπιο που συναντούσα στο δρόμο, δεν τα κατάφερα.

58

Όλες μου οι ελπίδες γκρεμίστηκαν γρήγορα και μιας και δεν ήθελα να κινηθώ βόρεια προς Puerto Barrios, έβαλα πλώρη για την επόμενη χώρα στο χάρτη. Αυτό είναι το τέλος του πρώτου μέρους από τα τρία του ταξιδιού η συνέχεια στο επόμενο μέρος του κειμένου που θα ανεβεί σύντομα ξεκινώντας με την εξερεύνηση του El Salvador.

Instagramhttps://www.instagram.com/motorcycle_explorer/?hl=en

Μέρος Β’:https://www.motorsite.gr/taxidia-moto/6689-eksereunontas-tin-amerikaniki-hpeiro-meros-b-280121

Μέρος Γ’:https://www.motorsite.gr/taxidia-moto/6696-eksereunontas-tin-amerikaniki-hpeiro-meros-g-300121

Gallery:

RELATED ARTICLES
spot_img
spot_img
spot_img

ΝΕΑ MOTO