spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ22 Δεκεμβρίου: η μικρότερη μέρα του χρόνου  

22 Δεκεμβρίου: η μικρότερη μέρα του χρόνου  

22 Δεκεμβρίου: η μικρότερη μέρα του χρόνου  

Από τις 23 Δεκεμβρίου, “σπυρί – σπυρί” μεγαλώνει η μέρα. Όμως η 22η Δεκεμβρίου είναι η μικρότερη μέρα του χρόνου. Πρακτικά αυτή σημαίνει ότι, ένα στα τρία τροχαία ατυχήματα κάθε 24ώρου,συμβαίνει χωρίς το φως του ήλιου. Τις περισσότερες φορές μάλιστα είναι θανατηφόρο. Κυριότερες αιτίες είναι η εξαιρετικά μειωμένη ορατότητα, η υπνηλία, το αλκοόλ, η κούραση, η ταχύτητα και η παραβίαση της προτεραιότητας. Όταν το σκοτάδι πέφτει, ο κίνδυνος αυξάνεται.

night-driving_03

Το σκοτάδι “κρύβει μεγάλους ¨κινδύνους

Όσο το φως του ήλιου χάνεται, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ενός τροχαίου ατυχήματος. Τα νυχτερινά τροχαία ατυχήματα  έχουν  στατιστικά τους περισσότερους βαρύς τραυματισμούς και θανάτους. Κατά τις νυκτερινές ώρες, όμως, κυκλοφορούν πολύ λιγότερα οχήματα. Συνεπώς , το ποσοστό τους δείχνει να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Μάλιστα ένα στα τρία των νυχτερινών τροχαίων ατυχημάτων είναι θανατηφόρο.

night-driving_04

Γιατί κινδυνεύουμε περισσότερο στο σκοτάδι

Η μειωμένη ορατότητα  κατέχει τον  πρωτεύοντα ρόλο στην αύξηση του κινδύνου. Χρησιμοποιούμε  πάντα τα φώτα – τα ανάβουμε μία ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα για να διευκολύνουμε  τους άλλους οδηγούς να μας βλέπουν στο σούρουπο.

night-driving_05

Η λογική τήρηση των ορίων ταχύτητας, κρίνεται επιτακτική κατά τις νυχτερινές ώρες. Ο κίνδυνος αργεί να φανερωθεί και οι αντιδράσεις των οδηγών είναι πάντα πολύ πιο αργές απ΄ ότι με το φως της ημέρας.

night-driving_06

Η μη ικανοποιητική οριζόντια και κάθετη σήμανση των ελληνικών δρόμων συμβάλλει σε ένα σημαντικό ποσοστό του όλου κακού.

night-driving_07

Η αυξημένη κούραση  σε  συνδυασμό  με  όλα τα προηγούμενα ,αυξάνουν τις πιθανότητες εμπλοκής σε τροχαίο.

Η χρήση αλκοόλ ,η παραβίαση της προτεραιότητας και η αυξημένη ταχύτητα αποτελούν τρεις από τις βασικές αιτίες  των νυχτερινών τροχαίων ατυχημάτων παγκοσμίως.

night-driving_08

Η υπνηλία, πολλές φορές δεν έχει να κάνει μόνο με την κούραση, αλλά και με την ποιότητα του ύπνου που κάνει ο καθένας μας.

Το βρώμικο παρμπρίζ μπορεί να περιορίσει έως  και 80% την καλή ορατότητα.

night-driving_09

Τα φωτιστικά σώματα  του αυτοκινήτου μειώνουν τη δέσμη του φωτός έως και 50% αν είναι σκονισμένα ή λασπωμένα ή μη σωστά ρυθμισμένα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη νυχτερινή οδήγηση είναι να λειτουργούν σωστά οι υαλοκαθαριστήρες σε περιπτώσεις βροχής.

Το σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού του αυτοκινήτου εφ όσον λειτουργεί σωστά, εξαφανίζει το θάμπωμα των γυάλινων  επιφανειών.

night-driving_10

Αυτή την εποχή, που η μέρα μικραίνει, είμαστε αναγκασμένοι να διανύουμε περισσότερα χιλιόμετρα δίχως το φως του ήλιου. Το γεγονός και μόνον αυτό, δημιουργεί εξαιρετικά διαφορετικές συνθήκες οδήγησης απ΄ ότι την ημέρα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η νυχτερινή οδήγηση παρουσιάζει διάφορες προκλήσεις που δεν εμφανίζονται την ημέρα. Τα μοιραία ποσοστά θανάτων είναι τρεις φορές υψηλότερα τη νύχτα. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δε αναγνωρίζουμε τους κινδύνους της νύχτας ή αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισής τους.

night-driving_11

Τη νύχτα, η όραση είναι ουσιαστικά περιορισμένη. Οι οδηγοί δεν έχουν το πλεονέκτημα των χρωμάτων και της αντίθεσης που υπάρχει την ημέρα ενώ μειώνεται σημαντικά η αντίληψη βάθους και περιφερειακής ορατότητας. Για να βελτιώσουμε τη νυχτερινή μας όραση αλλά και την οδηγητική μας ικανότητα μετά το ηλιοβασίλεμα, θα πρέπει να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες και τακτικές.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO