spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΑσφάλεια στη βροχή

Ασφάλεια στη βροχή

Οι βροχές έφτασαν! Πόσο έτοιμοι είμαστε να τις αντιμετωπίσουμε στο δρόμο?

Το καλοκαίρι έφυγε, τα ελαστικά μας ταλαιπωρήθηκαν με τα παραπάνω χιλιόμετρα των καλοκαιρινών μετακινήσεων και οι υαλοκαθαριστήρες μας είναι πλέον ξεροί και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τις σταγόνες της βροχής.

Τι θα πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια ξαφνική βροχή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας? Σας έχουμε κάποιες σημαντικές υπενθυμίσεις, προκειμένου να παραμείνουμε όλοι μακριά από το τροχαίο ατύχημα.

driving-in-rain_03

Στη δυνατή βροχή

  •  Η έντονη βροχή θα επηρεάσει την ορατότητά μας, οπότε κινούμαστε πάντα με χαμηλές ταχύτητες. Η απόσταση φρεναρίσματος ανάμεσα στο δικό μας αυτοκίνητο και του προπορευόμενου όχημα μπροστά μας πρέπει να είναι δύο δευτερόλεπτα όταν οδηγούμε σε στεγνό δρόμο και τουλάχιστον τέσσερα δευτερόλεπτα στο βρεγμένο. Φυσικά, ακόμη περισσότερο σε παγωμένες επιφάνειες, που μπορεί να φτάνει και στα 10 δευτ.
  •  Το παρμπρίζ μας πρέπει να είναι καθαρό, οι υαλοκαθαριστήρες να λειτουργούν αποτελεσματικά και οι πίδακες (οι πιτσιλίθρες του παρμπρίζ) να είναι σωστά ρυθμισμένοι ώστε να στοχεύουν στην επιφάνεια του παρμπρίζ.
  •  Ένας καλός κανόνας είναι ότι εάν χρειαζόμαστε τους υαλοκαθαριστήρες, τότε χρειάζεστε και τους προβολείς μας. Οι αυτόματες ρυθμίσεις φωτισμού δεν ενεργοποιούνται πάντα σε κακές καιρικές συνθήκες, επομένως εναπόκειται σε εμάς να τα ενεργοποιήσουμε, ώστε να παραμένουμε ορατοί στις θολές καιρικές συνθήκες.
driving-in-rain_04

Υδρολίσθηση

  •  Αν το νερό έχει καλύψει λακκούβες και είναι ορατό στην επιφάνεια του δρόμου, το αυτοκίνητό μας κινδυνεύει από υδρολίσθηση. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει απλά, επειδή μεταξύ ελαστικού και οδοστρώματος δημιουργείται ένα λεπτό “φιλμ” νερού με αποτέλεσμα το ελαστικό να μην έχει πρόσφυση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πέλμα δεν μπορεί να μετατοπίσει την ποσότητα νερού που υπάρχει. Προκειμένου να αποφύγετε την υδρολίσθηση, σηκώστε απαλά το πόδι από το πεντάλ του γκαζιού, σφίξτε καλά το τιμόνι με τα χέρια σας και βεβαιωθείτε ότι δεν κάνει ξαφνικές κινήσεις το σύστημα  διεύθυνσης. Το αυτοκίνητο θα ανακτήσει τελικά μια σταθερή και ασφαλή  πορεία καθώς το νερό αποβάλλεται από τα πέλματα των ελαστικών μας.

driving-in-rain_05

Πλημμύρες

  •  Εάν ακούσουμε ότι έχουν δημιουργηθεί πλημμυρικά φαινόμενα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποια μια άλλη διαδρομή. Αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, τότε πρέπει να προσδιορίσουμε πόσο βαθιά είναι συγκέντρωση του νερού πάνω στο δρόμο. Εάν το βάθος του νερού είναι μεγαλύτερο  από 15 εκατ.  τότε θα πρέπει άμεσα να σταματήσουμε να οδηγούμε. Υπολογίστε το ύψος του νερού ακόμη και από το αν υπάρχει κράσπεδο. Υπολογίζεται πιο εύκολα το ύψος του. Θα πρέπει να βρούμε άμεσα ασφαλές σημείο για να σταματήσουμε.
  •  Εάν η βροχή έχει δημιουργήσει λίμνες νερού πάνω στο οδόστρωμα, καλό είναι να αποφύγουμε να τις διασχίσουμε. Ποτέ δεν γνωρίζουμε το τι κρύβεται από κάτω από το νερό – λακκούβες – φερτά υλικά – κ.λ.π.
  •  Δείτε το τι είδους αυτοκίνητα κινούνται μαζί σας στο δρόμο και αποφασίστε αν παραμένει ασφαλές το να συνεχίσετε ή ακόμη και να διασχίσετε τις λακκούβες αυτές.
  •  Αν το νερό έχει ταχύτητα και ρέει γρήγορα, τότε καλό είναι να μην μην επιχειρούμε να συνεχίσουμε. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να παρασυρθεί το αυτοκίνητό μας. Αναζητούμε το ασφαλέστερο σημείο για να σταματήσουμε. Δεν θα πρέπει να πάρουμε ρίσκα.
driving-in-rain_06
  •  Αν παρ΄ όλα αυτά έχουμε πάρει την απόφαση να συνεζίσουμε μέσα στην πλημμύρα, θα πρέπει να φροντίστε να κινούμαστε πολύ αργά. Η καλύτερη προσέγγιση στο νερό είναι να πιέζουμε ελαφρά τον συμπλέκτη μας και το ίδιο να κάνουμε στο πεντάλ του γκαζιού. Έτσι αυξάνουμε τις στροφές του κινητήρα μας. Κάνουμε αυτό χωρίς να αυξάνουμε την ταχύτητά μας. Αυτή η στρατηγική θα εμποδίσει την είσοδο του νερού στην εξάτμισή μας. Εάν βρισκόμαστε σε αυτόματο αυτοκίνητο, επιταχύνουμε ελαφρά αλλά ρυθμίζουμε την ταχύτητα με τα φρένα μας. Όταν περάσουμε από τα πολλά νερά, θα πρέπει δοκιμάσουμε τα φρένα μας για να βεβαιωθούμε ότι είναι στεγνά και λειτουργούν σωστά.
driving-in-rain_07
  •  Εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία για την κατάσταση του δρόμου, γυρίστε πίσω και μην περάσετε από την πλημμύρα. Πολύ συχνά, σύγχρονα αυτοκίνητα δέχονται νερό από την εισαγωγή αέρα, εξ αιτίας της κίνησης του νερού από τους τροχούς. Εάν ο κινητήρας μας πάρει νερό, τότε αμέσως θα ο κινητήρας θα σβήσει. Για τον λόγο αυτό η χαμηλή ταχύτητα δεν επιτρέπει την είσοδο του νερού στο σύστημα εισαγωγής αέρα.
  •  Πάντα παραμένουμε σε ετοιμότητα, ώστε, να αποφεύγουμε την εκτόξευση υδάτων στους πεζούς.
driving-in-rain_08

Κρατώντας το αυτοκίνητό μας συντηρημένο σωστά και υαλοκαθαριστήρες και ελαστικά σε καλή κατάσταση, μας βοηθάνε  να παραμένουμε ασφαλείς.

Μακριά από λιμνάζοντα νερά τα οποία δεν γνωρίζουμε τι είδους παγίδες κρύβουν” από κάτω.

Ποτέ δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάμε τις δικές μας, αλλά και τις δυνατότητες του αυτοκινήτου μας.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO