spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΤι να προσέξουμε τις καυτές μέρες του καλοκαιριού

Τι να προσέξουμε τις καυτές μέρες του καλοκαιριού

Καλοκαίρι στη χώρα μας οι θερμοκρασίες είναι πάντα ιδιαίτερα υψηλές. Πως θα πρέπει να προστατεύουμε το αυτοκίνητό μας, ώστε όταν μπαίνουμε μέσα να μην βρισκόμαστε σε σάουνα; Πως μπορούμε να περιορίσουμε την αφόρητη ζέστη στην καμπίνα των επιβατών κατά τις μετακινήσεις μας; Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες ταξιδιού;

summer-driving_03

Ο καύσωνας πλήττει και τα αυτοκίνητα και κατ’ επέκταση κι εμάς. Όλα όμως έχουν τα όριά τους. Από κάποιο σημείο και μετά αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο για όλους τους επιβάτες. Η ζέστη φέρνει υπνηλία και χαλάρωση με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πάντα κοντύτερα στον κίνδυνο. Η εξωτερική ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο πολλαπλασιάζεται. Ο κλιματισμός θεωρείται πλέον το απαραίτητο εφόδιο, ώστε οι μετακινήσεις να γίνονται υποφερτές και ασφαλείς. Όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εκτεθειμένο στον ήλιο, κατά τα πρώτα λεπτά της παρουσίας μας μέσα σε αυτό, περνάμε ένα πραγματικό βασανιστήριο.

summer-driving_04

Καλό είναι να ανοίξουμε όλα τα παράθυρα, προκειμένου να φύγει η πολύ υψηλή θερμοκρασία. Τα πρώτα χιλιόμετρα καλό είναι να τα πραγματοποιήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Κατόπιν ο κλιματισμός αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της πτώσης της θερμοκρασίας. Ο κρύος αέρας του κλιματισμού καλό είναι να μην μας «κτυπά» ευθέως, αλλά η ροή του να είναι στραμμένη ψηλά προς το παρμπρίζ. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε μια πιθανή ψύξη. Μετά από λίγο, μπορούμε να βάλουμε το κλιματιστικό στην ανακύκλωση, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Ποτέ όμως μη χρησιμοποιείτε παρατεταμένα και καθ’   όλη τη διάρκεια του ταξιδιού  το κλιματιστικό, διότι υπάρχει κίνδυνος ισχυρής ψύξης, κυρίως αν μέσα στο ΙΧ υπάρχουν μικρά παιδιά.

summer-driving_05

Εφ’  όσον έχει προγραμματιστεί κάποιο μεγάλο ταξίδι, καλό είναι να ξεκινήσουμε νωρίς το πρωί. Αυτό βοηθά όχι μόνον τους επιβάτες και τα μικρά παιδιά, αλλά κυρίως τον οδηγό και το ίδιο το αυτοκίνητο. Ακόμα, μια κουκούλα είναι σίγουρο ότι βοηθά και προστατεύει το αυτοκίνητο, όπως και τα διάφορα αντηλιακά, τα οποία τοποθετούνται στα πλαϊνά τζάμια του αυτοκινήτου και προστατεύουν τους μικρούς, κυρίως, επιβάτες. Στο πίσω παρμπρίζ συνιστούμε να μην υπάρχει κουρτινάκι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, διότι αυτό σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζει σημαντικά την καλή ορατότητα και αυξάνουμε με τον τρόπο αυτό την ενδεχόμενη πιθανότητα ατυχήματος.

summer-driving_06

Σήμερα με την τεχνολογία να εξελίσσεται, πολλά μοντέλα αυτοκινήτων χρησιμοποιούν και αθερμικά κρύσταλλα, τα οποία είναι ιδανικά για τα θερμότερα κλίματα, όπως της χώρας μας. Τέλος, καλό είναι να έχουμε υπ’  όψιν μας ότι το κλιματιστικό σύστημα ελάχιστα «κόβει» από την ισχύ του αυτοκινήτου.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO