spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΠοιοι χρήστες του δρόμου εντοπίζουν ταχύτερα τον κίνδυνο?

Ποιοι χρήστες του δρόμου εντοπίζουν ταχύτερα τον κίνδυνο?

Οι οδηγοί αυτοκινήτων που κυκλοφορούν και με ποδήλατο είναι πιο παρατηρητικοί από τους υπόλοιπους, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ford Motor Company.

Η έρευνα δείχνει ότι οι “ποδηλάτες” οδηγοί αυτοκινήτων εντοπίζουν ταχύτερα μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στα κυκλοφοριακά δρώμενα. Σε γενικές γραμμές, η οξυμένη αντίληψη μπορεί να επιταχύνει το χρόνο αντίδρασης αποτρέποντας τα ατυχήματα. 

SpotTheDifference_03

Το πιθανότερο είναι να μπορείτε να εντοπίσετε μία μικρή αλλά σημαντική διαφορά παρατηρώντας προσεκτικά για περίπου δέκα δευτερόλεπτα τις  φωτογραφίες. Αν όμως είστε οδηγός αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί και ποδήλατο, οι πιθανότητες να βρείτε ταχύτερα τη διαφορά είναι περισσότερες!

Μπορεί τελικά να είναι απλά θέμα χιλιοστών του δευτερολέπτου – όμως η ταχύτητα με την οποία γίνεται αντιληπτό ένα συμβάν στο δρόμο, μπορεί να επηρεάσει το χρόνο αντίδρασης και τι θα συμβεί στη συνέχεια.

SpotTheDifference_04

Η Ford ανέθεσε τη διεξαγωγή μιας έρευνας στο πλαίσιο της καμπάνιας “Share The Road” που προωθεί την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των χρηστών του δρόμου, ώστε όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν ασφαλέστερα ταξίδια. Η ενότητα “Share The Road” ενσωματώνεται τώρα στο πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων οδηγών της εταιρείας Ford Driving Skills for Life (Ford DSFL).

«Οι νέοι οδηγοί χρειάζεται να αναπτύξουν ικανότητες που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, σύνεση και υπευθυνότητα. Κατανοώντας πόσο σημαντικό είναι, για παράδειγμα, να αφήνουν αρκετό χώρο στο δρόμο για τους ποδηλάτες, τα ταξίδια μπορούν να γίνουν ασφαλέστερα και πιο απολαυστικά για όλους» δήλωσε ο Jim Graham, manager, Ford DSFL.

SpotTheDifference_06

Για τις ανάγκες της έρευνας, η Ford ζήτησε από 2.000 άτομα σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Μ. Βρετανία να παρατηρήσουν ζεύγη φαινομενικά ίδιων φωτογραφιών που απεικονίζουν διάφορες καταστάσεις στο οδικό δίκτυο. Σε μερικές περιπτώσεις, υπήρχαν μικροδιαφορές, με οδικά σήματα, αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζούς να εμφανίζονται στη μία φωτογραφία, αλλά όχι στην άλλη. Σε κάθε σενάριο, οι “ποδηλάτες” οδηγοί, εντόπιζαν ταχύτερα τη διαφορά.

SpotTheDifference_07

Οι δικυκλιστές αναγνώριζαν τη διαφορά στις δύο φωτογραφίες σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα (9,25 δεύτερα), ενώ οι υπόλοιποι χρειάζονταν κατά μέσο όρο πάνω από ένα επιπλέον δευτερόλεπτο (10,68 δεύτερα). Η πρώτη ομάδα είχε επίσης 3% μεγαλύτερη επιτυχία στη διαπίστωση για το αν, τελικά, υπήρχε διαφορά.

Περισσότεροι από 3.800 νέοι, ηλικίας 18-24 ετών χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αποτελώντας τη μεγαλύτερη μεμονωμένη αιτία θανάτου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Και ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα μειώνεται, το ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων με θύματα ποδηλάτες αυξάνεται.

SpotTheDifference_08

Η καμπάνια της Ford  υπογραμμίζει την πεποίθηση της εταιρείας ότι η ασφαλής χρήση ποδηλάτου, κυρίως σε σύντομες διαδρομές, αποβαίνει προς όφελος όλων.

Με την ενσωμάτωση της εκπαιδευτικής ενότητας “Share The Road” στο Ford DSFL, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν το “WheelSwap”, μία επαναστατική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, μέσα από την οποία οδηγοί και αναβάτες μπορούν να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες μιας οδήγησης που αδιαφορεί για τους άλλους χρήστες των δρόμων. Πέρσι, το 78% των συμμετεχόντων στο Ford DSFL δήλωσε ότι θα άλλαζε τη συμπεριφορά του στο δρόμο μετά την εμπειρία του “WheelSwap”.

SpotTheDifference_09

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα διδάσκονται επίσης το “Dutch Reach”, μία τεχνική που μπορεί να βοηθήσει τους οδηγούς να μην χτυπούν άθελά τους ποδηλάτες ανοίγοντας την πόρτα του αυτοκινήτου, να εκπαιδεύονται στην αναγνώριση τυφλού σημείου του ποδηλάτη αλλά και να μαθαίνουν από πρώτο χέρι πώς να διατηρούν μία ασφαλή απόσταση κατά την προσπέραση ποδηλάτων. Η νομοθεσία διαφέρει στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά, καλό είναι οι οδηγοί να αφήνουν μία απόσταση έως 1,5 m όταν προσπερνούν ποδηλάτες.

SpotTheDifference_10
RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO