spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΚάποιοι συνεχίζουν τον ύπνο στο αυτοκίνητο...

Κάποιοι συνεχίζουν τον ύπνο στο αυτοκίνητο…

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα της Ford εξηγεί για το πως προκαλούνται κάποια συγκεκριμένα τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς και όχι μόνο,  δρόμους.

Το “Sleep Suit” της Ford έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου κατά την οδήγηση. Η Ford υπογραμμίζει με τη βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου “Sleep Suit” την επικινδυνότητα του φαινόμενου της κόπωσης στο τιμόνι που αποτελεί πρωταρχική αιτία στο 1 από τα 5 τροχαία ατυχήματα.

For-Sleep-Suit_ 03

Η έρευνα παραλληλίζει τις επιπτώσεις της υπνηλίας με τις παρενέργειες της μέθης. Ειδικά γυαλιά “Sleep Suit” προσομοιώνουν καταστάσεις μικρο-ύπνου, με τις οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένη η “τυφλή” οδήγηση. Και η Ford καλεί νεαρούς οδηγούς να δοκιμάσουν το “Sleep Suit” στο πλαίσιο του δωρεάν προγράμματος εκπαίδευσης οδηγών Driving Skills for Life της εταιρίας 

Δείτε το πολύ ενδιαφέρον βίντεο

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό, πρόωρη γήρανση του δέρματος αλλά και αδυναμία συγκέντρωσης. Η αϋπνία μπορεί, επίσης, να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα οδήγησης και να υπονομεύσει την οδική ασφάλεια, με την κόπωση να αποτελεί πρωταρχική αιτία για το ένα από τα πέντε τροχαία ατυχήματα.

For-Sleep-Suit_ 04

Σύμφωνα με ειδικούς, εάν κάποιος είναι “στο πόδι” πάνω από 18 ώρες, οι ικανότητές του μπορεί να επηρεαστούν σε βαθμό  εφάμιλλο με την υπέρβαση του νόμιμου ορίου συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα. Η Ford ανέθεσε τη δημιουργία ενός “Sleep Suit” που επιτρέπει σε όποιον το φορά να βιώνει την καταβολή δυνάμεων που προκαλεί η κόπωση. 

For-Sleep-Suit_ 05

«Προσθέσαμε ειδικά γυαλιά που προσομοιώνουν την πλήρη εξουθένωση, όπως η κατάσταση μικρο-ύπνου, μία ανεξέλεγκτη αντίδραση στην κόπωση, που μπορεί να σημαίνει οδήγηση “στα τυφλά” για 10 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο, μερικές φορές μάλιστα και με τα μάτια ανοιχτά», δήλωσε ο Dr Gundolf Meyer‑Hentschel, CEO, Meyer‑Hentschel Institute, που δημιούργησε το “Sleep Suit”. «Δεν θα ήθελα να οδηγώ ή να μπω σε ένα αυτοκίνητο με κάποιον που βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο εξουθένωσης λόγω αϋπνίας, και ελπίζω όσοι το βιώσουν να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερο σεβασμό τη σημασία του ύπνου.»

For-Sleep-Suit_ 06

Συνδεδεμένα σε μία εφαρμογή smartphone, τα ειδικά γυαλιά μπορούν να ρυθμίζονται ώστε να προσομοιώνουν τον εγκέφαλο που “κατεβάζει ρολά”. Σε αυτή την κατάσταση, ο οδηγός δεν βλέπει τίποτα μπροστά του, αρχικά για μισό δευτερόλεπτο, και εν συνεχεία για μεγαλύτερα διαστήματα, έως και 10 δευτερολέπτων. Τα γυαλιά φοριούνται σε συνδυασμό με ειδικά βάρη στο κεφάλι, το θώρακα, τα χέρια και τους αστραγάλους – συνολικά πάνω από 18 κιλά – ώστε ο χρήστης να βιώνει αδυναμία και εξουθένωση πίσω από το τιμόνι.

«Για να οδηγήσει κάποιος όταν έχει υπερβεί το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ πρέπει απλά να ξεμεθύσει. Έτσι και στην κόπωση, το μόνο αντίδοτο είναι ο ύπνος. Το να σταματήσετε στην άκρη του δρόμου με ασφάλεια, να πιείτε ένα ρόφημα με καφεΐνη και να πάρετε έναν 20λεπτο υπνάκο πολλές φορές είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, και αν αυτό δεν λειτουργήσει πρέπει πραγματικά να βρείτε ένα άλλο μέσο για να φτάσετε στο σπίτι», πρόσθεσε ο Dr Gundolf.

For-Sleep-Suit_ 07

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου νέων ανθρώπων, και το 2019, η Ford ενσωματώνει τη “στολή ύπνου” στο Ford Driving Skills for Life (Ford DSFL), το δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης νεαρών οδηγών ηλικίας 17 έως 24 ετών.

For-Sleep-Suit_ 08
RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO