spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΑνεβαίνει η θερμοκρασία - προσοχή στην οδήγηση

Ανεβαίνει η θερμοκρασία – προσοχή στην οδήγηση

Hot Weather tips 10Η περίοδος αυτή ανεβάζει θερμοκρασίες! Οι άδειες βρίσκονται στο φόρτε τους και οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο ίσως είναι οι περισσότερες από κάθε εποχή του χρόνου. Ο ήλιος είναι καυτός, ο κινητήρας ανεβάζει θερμοκρασίες, τα μεταλλικά τμήματα του αυτοκινήτου “βράζουν” κι εμείς καλούμαστε να μετακινηθούμε σε ένα “καυτό” αυτοκίνητο.

Πως θα πρέπει να προστατεύουμε το αυτοκίνητό μας, ώστε όταν μπαίνουμε σ΄ αυτό να μην βρισκόμαστε σε σάουνα; Πως μπορούμε να περιορίσουμε την ζέστη στην καμπίνα των επιβατών κατά τις μετακινήσεις μας;

Hot weather tips 11Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες ταξιδιού;
Οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν τα αυτοκίνητα και κατ’ επέκταση κι εμάς. Όλα όμως έχουν τα όριά τους. Από κάποιο σημείο και μετά αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο για όλους τους επιβάτες. Η ζέστη ρίχνει την αρτηριακή πίεση, φέρνει υπνηλία και χαλάρωση, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πάντα κοντύτερα στον κίνδυνο. Η εξωτερική ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο πολλαπλασιάζεται. Ο κλιματισμός θεωρείται πλέον το απαραίτητο αξεσουάρ, ώστε οι μετακινήσεις να γίνονται υποφερτές και ασφαλείς. Όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εκτεθειμένο στον ήλιο, κατά τα πρώτα λεπτά της παρουσίας μας μέσα σε αυτό περνάμε ένα πραγματικό βασανιστήριο.

Hot Weather tips 13Προσέχουμε στα πρώτα χιλιόμετρα
Πρώτη μας κίνηση είναι να ανοίξουμε όλα τα παράθυρα, προκειμένου να φύγει η πολύ υψηλή θερμοκρασία μόλις εισέλθουμε στο αυτοκίνητο. Τα πρώτα χιλιόμετρα καλό είναι να τα πραγματοποιήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Στη συνέχεια ο κλιματισμός αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της πτώσης της θερμοκρασίας. Ο κρύος αέρας του κλιματισμού καλό είναι να μην μας «κτυπά» ευθέως, αλλά η ροή του να είναι στραμμένη ψηλά προς το παρμπρίζ ή και χαμηλά στα πόδια. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε μια πιθανή ψύξη. Μετά από λίγο, μπορούμε να βάλουμε το κλιματιστικό στην ανακύκλωση, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Ποτέ όμως δεν τον χρησιμοποιούμε παρατεταμένα και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, Hot Weather tips 14διότι υπάρχει κίνδυνος ισχυρής ψύξης, κυρίως αν μέσα στο ΙΧ υπάρχουν παιδιά.

Καλό πράγμα ο προγραμματισμός
Αφού έχει προγραμματιστεί κάποιο μεγάλο ταξίδι, κάποια μετακίνηση με το αυτοκίνητο, καλό είναι να ξεκινήσουμε νωρίς το πρωί. Αυτό βοηθά όχι μόνον τους επιβάτες και τα παιδιά, αλλά κυρίως τον οδηγό και το ίδιο το αυτοκίνητο. Ακόμα, μια κουκούλα (για το παρκάρισμα) είναι σίγουρο ότι βοηθά και προστατεύει το αυτοκίνητο, όπως και τα διάφορα αντηλιακά, τα οποία τοποθετούνται στα πλαϊνά τζάμια του αυτοκινήτου Hot Weather tips 15και προστατεύουν τους μικρούς, κυρίως, επιβάτες. Στο πίσω παρμπρίζ συνιστούμε να μην υπάρχει κουρτινάκι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, διότι αυτό σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζει σημαντικά την καλή ορατότητα και αυξάνουμε με τον τρόπο αυτό την ενδεχόμενη πιθανότητα ατυχήματος.

Σήμερα με την τεχνολογία να εξελίσσεται, πολλά μοντέλα αυτοκινήτων χρησιμοποιούν και αθερμικά κρύσταλλα, τα οποία είναι ιδανικά για τα θερμότερα κλίματα, όπως της χώρας μας. Τέλος, καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι το κλιματιστικό σύστημα ελάχιστα «κόβει» από την ισχύ του αυτοκινήτου.

Οι σαγιονάρες μας παγιδεύουν
Hot Weather tips 16Να αποφεύγουμε πάντα να οδηγούμε με σαγιονάρες. Αυτές, κάνουν το πόδι να ιδρώνει και σε περιπτώσεις ξαφνικού φρεναρίσματος, μπορεί να γλιστρήσουν από το πόδι με αποτέλεσμα να σφηνωθούν πίσω από τα πεντάλ. Τότε η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Ένα ίσιο ή αθλητικό παπούτσι και μάλιστα με κάλτσα, αποτελεί ιδανική πρόταση. Ο ιδρώτας απορροφάται γρήγορα και το πόδι μας μπορεί να πατά με δύναμη και ασφάλεια τα πεντάλ.

Hot Weather tips 17Πάντα με μπλουζάκι
Οδήγηση δίχως κάποιο ρούχο από τη μέση κι επάνω για τους άρρενες οδηγούς σημαίνει κινδύνους. Προκειμένου να τοποθετηθεί σωστά και με ασφάλεια η ζώνη ασφαλείας, απαιτείται κάποιο μακό μπλουζάκι. Πέραν της ασφάλειας, μπορεί να απορροφά τον ιδρώτα, ώστε αυτός να μην κάνει τα καθίσματα να κολλάνε. Η πολύ ζέστη φέρνει δυσφορία και μαζί με την σχετική υγρασία καταβάλλουν οδηγό & επιβάτες. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή διατροφή. Μην οδηγείται με βαρύ στομάχι. Ένα μπουκαλάκι νερό στον χώρο επιβατών πάντα κάνει καλό και θεωρείται επιβεβλημένο όταν μεταφέρουμε παιδιά.Hot Weather tips 18

Μην ξεχνάτε τις πίσω ζώνες
Ντύστε ανάλογα και τα παιδιά και απαιτείστε απ’ όλους τους επιβάτες να χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας. Βάσει του ΚΟΚ υποχρεωτική είναι και η χρήση των πίσω ζωνών. Όσο για τα γυαλιά ηλίου, καλό είναι να υπάρχουν δύο ζευγάρια στο αυτοκίνητο. Οι απορροφητικοί κρύσταλλοι ενεργούν ευεργετικά στα μάτια του οδηγού.

Hot Weather tips 20Ε!!! Όχι και τσιγάρο!!!
Τέλος, αν είστε καπνιστής, μην οδηγείται με ανοιχτό παράθυρο. Ο αέρας που μπαίνει, μπορεί να πετάξει την «καύτρα» πάνω σας ή στους επιβάτες με απρόβλεπτες πάντα συνέπειες. Είναι προτιμότερο να κάνετε μια στάση, προκειμένου να απολαύστε το τσιγάρο, παρά να κινδυνεύσετε όλοι μαζί. Τσιγάρο και τιμόνι δεν πάνε μαζί.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO