spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΠροετοιμασία εν όψει ταξιδιού

Προετοιμασία εν όψει ταξιδιού

Preparing for Easter trip 10Μετά από ένα μακρύ και ευτυχώς όχι βαρύ χειμώνα, ο ερχομός της άνοιξης και το ξεκίνημα του καλοκαιριού, φέρνει υψηλότερες θερμοκρασίες, οι μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο αυξάνονται και κατά συνέπεια πρέπει να ασχοληθούμε λίγο και με το αυτοκίνητό μας. Τώρα είναι καιρός να ρίξουμε “μια ματιά” στο αυτοκίνητο, ιδιαίτερα σε όσους σκοπεύουν να μετακινηθούν αυτές τις ημέρες.

Προτείνεται ένα σχολαστικό πλύσιμο
Πρώτα απ΄ όλα πρέπει εμείς να κάνουμε ένα καλό Preparing for Easter trip 13και προσεκτικό check-up στο αυτοκίνητό μας. Αν κινηθήκαμε σε χιονοδρομικά κέντρα, καλό είναι να γίνει ένα προσεκτικό πλύσιμο. Είναι σημαντικό για την αφαίρεση κάθε ίχνους αλατιού από το δρόμο. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο κάτω μέρος του αμαξώματος και στους θόλους των τροχών. Αν το αλάτι δεν αφαιρεθεί, οι οξειδώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε διάβρωση, κάτι που σημαίνει ακριβές επισκευές σε μερικά χρόνια.

Μια ματιά στο αμάξωμα
Πέτρες, χαλίκια και διάφορα σκληρά αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουν ξεφλουδίσματα βαφής και Preparing for Easter trip 14αντισκωριακής προστασίας στο αμάξωμα. Μια τέτοια ζημιά οφείλουμε να την επισκευάζουμε άμεσα. Συνεπώς πρέπει να γίνι ένας σχολαστικός έλεγχος από κάτω.

Δώστε την προσοχή σας στο παρμπρίζ
Πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι η παρατεταμένη χρήση θέρμανσης και εξαερισμού έχει αφήσει ένα στρώμα βρωμιάς στο εσωτερικό του παρμπρίζ. Αυτό μπορεί να επηρεάζει την ασφάλεια μας, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αντανάκλασης, λόγω της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας.

Preparing for Easter trip 15Οι μοκέτες θέλουν τη φροντίδα τους
Το αλάτι του δρόμου, η υγρασία και η βρωμιά που μεταφέρονται στο αυτοκίνητο με τα παπούτσια μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να δημιουργήσουν δυσάρεστες μυρωδιές. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, πρέπει κάθε τόσο να πλένουμε τα πατάκια.

Τα μάκτρα είναι “κουρασμένα”
Στη διάρκεια του χειμώνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο πάγος ή το χιόνι, άφησαν τα σημάδια τους στα μάκτρα των καθαριστήρων. Ένα νέο σετ μάκτρων θα βοηθήσει να έχουμε καθαρή ορατότητα. Ταυτόχρονα, πρέπει να ελέγξουμε κατά πόσον οι ελαστικές τσιμούχες στα παράθυρα και τις πόρτες είναι σε καλή κατάσταση.

Τα φύλλα μπορεί να κάνουν ζημιάPreparing for Easter trip 16
Από το περασμένο φθινόπωρο τα φύλλα των δένδρων πιθανότατα να έχουν εισχωρήσει στο σύστημα εξαερισμού του αυτοκινήτου. Οι γρίλιες ακριβώς κάτω από το παρμπρίζ μαζεύουν φύλλα και σε συνδυασμό με τη σκόνη και τη υγρασία δημιουργούν ένα αδιαπέραστο στρώμα για τον “φρέσκο” αέρα. Είναι πολύ σημαντικό να ασχοληθούμε με τον καθαρισμό του, προκειμένου να έχουμε επαρκή αερισμό και απρόσκοπτη λειτουργία του κλιματισμού από εδώ και πέρα. Το στρώμα αυτό μπορεί με το χρόνο να δημιουργήσει και “κρυφές” σκουριές.

Preparing for Easter trip 17Ξεφορτώστε τα περιττά
Αν είμαστε από αυτούς τους που μεταφέρουν κάθε είδους μπαγάζια στο αυτοκίνητο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ξεσκαρτάρισμα. Καθαρίζοντας το πορτμπαγκάζ μας από όλα τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πλέον, θα ωφελήσουμε και το πορτοφόλι μας. Το περιττό φορτίο αυξάνει το βάρος του οχήματος και κατά συνέπεια, την κατανάλωση και το κόστος. Οι σχάρες – μπαγκαζιέρες στην οροφή αυξάνουν επίσης δραματικά την κατανάλωση.

Preparing for Easter trip 18Τα ελαστικά και τα μάτια μας
Επιβάλλεται ένας πολύ προσεκτικός έλεγχος στα ελαστικά του αυτοκινήτου μας. Πολύ πιθανό να υπάρχουν σημάδια στα πλαϊνά από τη σκληρή χρήση του χειμώνα και ιδιαίτερα από τις αλυσίδες που κάποιοι χρησιμοποιήσαμε. Παράλληλα και τυπικός έλεγχος στις πιέσεις των ελαστικών όταν αυτά όμως είναι κρύα. Πριν, δηλαδή, διανύσουν κάποια χιλιόμετρα. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας είναι 5 και όχι τέσσερα, για όσους έχουν κανονικό τροχό και όχι εφεδρικό για ρεζέρβα.

Μην ξεχάσουμε το check-upPreparing for Easter trip 19
Επιπλέον, πρέπει πάντα να κάνουμε ένα σύντομο γενικό check-up. Βεβαιωνόμαστε ότι όλες οι λάμπες και τα φώτα λειτουργούν σωστά και ότι η στάθμη ψυκτικού, λαδιού και υγρών μπαταρίας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν ακολουθήσουμε όλες αυτές τις υπενθυμίσεις, το αυτοκίνητό μας θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα επιπλέον ανοιξιάτικα χιλιόμετρα που πρόκειται να διανύσουμε.

Preparing for Easter trip 21Οι έξυπνοι προλαμβάνουν
Ο προληπτικός εαρινός έλεγχος του αυτοκινήτου μας μπορεί να μας γλυτώσει χρήματα. Είναι πολύ βέβαιο ότι θα προλάβουμε τις πιθανές φθορές που αργότερα θα εξελιχθούν σε σοβαρότερες. Πάνω απ΄ όλα όμως θα παραμείνουμε ασφαλείς στο δρόμο.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO