spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΟι καθημερινοί κίνδυνοι του δρόμου

Οι καθημερινοί κίνδυνοι του δρόμου

10 deadly sins 10Ποιος είπε ότι η οδήγηση είναι εύκολο πράγμα! Καθημερινά “κολυμπάμε” στα βαθιά και κινδυνεύουμε όχι μόνο από εξωγενείς παράγοντες, αλλά και από καταστάσεις τις οποίες δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι, στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας.

Δεκάδες ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι, ωστόσο κάποιοι από αυτούς μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί να τους γνωρίζουμε.

Ιδού, συνεπώς, τα 10 “θανάσιμα” αμαρτήματα της οδήγησης:

10 deadly sins 121. Ξαφνική αλλαγή λωρίδας
Οι ξαφνικές απρόσεκτες αλλαγές λωρίδας είναι από τους No.1 κινδύνους ατυχήματος και στη χώρα μας. Οι περισσότεροι οδηγοί δεν αλλάζουν προσεχτικά λωρίδα ή κινούνται αφηρημένα. Σημαντική θεωρείται η χρήση του φλας. Με αυτό δεν απαιτούμε αλλαγή λωρίδας, αλλά ζητάμε από τα οχήματα που μας ακολουθούν να μας βοηθήσουν και να γνωρίζουν τις προθέσεις μας. Άλλωστε το φλας προειδοποιεί και ποτέ δεν υποχρεώνει.

10 deadly sins 132. Παραβίαση σηματοδότη
Πρόκειται για την κλασική θανατηφόρα παράβαση. Σε κάποιους η παράβαση αυτή έγινε καθεστώς. Μακριά από την παράβαση αυτή. Μην σας τρομάξει το υψηλό πρόστιμο, αλλά το ρίσκο που αναλαμβάνει όποιος παραβιάζει σηματοδότη. Πρόκειται για “ρωσική ρουλέτα”.

3. Το αλκοόλ στο τιμόνι σκοτώνει
Σύμφωνα με μελέτες, ένα ποτήρι μπίρα ή μια μεζούρα ενός άλλου αλκοολούχου ποτού, λικέρ ή 10 deadly sins 14ουίσκι, αυξάνει το περιεχόμενο σε αλκοόλ του αίματος σε σημείο που να είναι αρκετό για να διπλασιαστεί ο κίνδυνος θανάτου σε οδικό δυστύχημα με εμπλοκή ενός μόνο αυτοκινήτου.

4. Κουρασμένοι στο τιμόνι
«Με τα μάτια νυσταγμένα και βαριά…» λέει το λαϊκό άσμα, αλλά αυτό το πληρώνουμε βαριά. Οι ειδικοί λένε ότι το να οδηγείς νυσταγμένος είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ. Όπως συμβαίνει με το αλκοόλ, 10 deadly sins 16έτσι και η νύστα επηρεάζει την όραση και μειώνει τον χρόνο αντίδρασης.

5. Υπερβολική ταχύτητα
Οι υψηλές ταχύτητες είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου στα οδικά δίκτυα. Η απόσταση ακινητοποίησης ενός οχήματος με 50 χιλ./ώρα είναι 14 μέτρα και εκείνου με 100 χιλ./ώρα είναι 120 μέτρα. Αν υπολογίσουμε τη φθορά των ελαστικών, αλλά και την ποιότητα του οδοστρώματος, τότε οι αποστάσεις αυτές μεγαλώνουν επικίνδυνα.10 deadly sins 17

6. Ζώνη ασφαλείας
Σε περίπτωση δυστυχήματος η ζώνη μας κρατά στην θέση μας, ώστε να μην κάνουμε “βαρελάκια” μέσα στο αυτοκίνητο. Έρευνες δείχνουν ότι το 80% των θανάτων και οι περισσότεροι σοβαροί τραυματισμοί των ατόμων που βρίσκονταν σε θέση οδηγού ή συνοδηγού, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι επιβάτες μπροστινών και πίσω θέσεων είχαν 10 deadly sins 18φορέσει την ζώνη τους.

7. Απρόσεχτη οδήγηση
Τα ανεξέλεγκτα νεύρα στο τιμόνι, το υπερβολικό φαγητό, η ενασχόληση με το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου συνδέονται με μία γενικότερη απροσεξία στην οδήγηση που χαρακτηρίζει ολοένα και περισσότερο κόσμο. Παραπάνω από 4.000 θάνατοι σε ατυχήματα στις ΗΠΑ οφείλονται σε απρόσεχτη οδήγηση. Τι πιο λογικό στο να παραμένουμε προσηλωμένοι στην ασφαλή οδήγηση.10 deadly sins 19

8. Κινητό τηλέφωνο
Έρευνες αποδεικνύουν συνεχώς ότι η χρήση κινητού κατά την οδήγηση είναι πιο επικίνδυνη από την κατανάλωση αλκοόλ. Και όμως καθημερινά οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το κινητό σαν να αφορά κάποιους άλλους οδηγούς. Μακριά από τι κινητό όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι.

10 deadly sins 209. Κακός συνοδηγός
Έχει αποδειχτεί ότι ένας προσεκτικός συνοδηγός μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό για κάποιο ξαφνικό κίνδυνο. Άλλοι πάλι με τη παρουσία τους είναι κουραστικοί, εκνευρίζουν τον οδηγό, φλυαρούν και γενικά δεν είναι χρήσιμοι. Ο κακός συνοδηγός παραμένει ένας “εκ των έσω” κίνδυνος.

10. “Πεινασμένη” ματιά πίσω από το τιμόνι
Κι εκεί που οδηγούμε προσεκτικά και 10 deadly sins 21συνεσταλμένα, νάσου ξαφνικά μια αιθέρια ύπαρξη στο δρόμο. Και τότε ακολουθεί “πανικός”.

Αποσυντονιζόμαστε και κοιτάμε “πεινασμένα” στην άκρη του δρόμου.Αρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα στο να συμβεί το κακό. Κατά την οδήγηση απαιτούνται “ατσάλινα” νεύρα.

Με οποιοδήποτε κόστος…

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO