Πως θα αποζημιωθώ?
Χαντάκια, λακκούβες, κακοτεχνίες, δημόσια έργα και τόσα τινά που αντιμετωπίζουμε σαν οδηγοί στους δρόμους, μας κάνουν να κινδυνεύουμε, μας καταστρέφουν τις περιουσίες μας, μας ταλαιπωρούν και μας αλλάζουν τα φώτα. Οι δικυκλιστές κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο, αφού τίθεται άμεσο θέμα της σωματικής τους ασφάλειας.
Οι λακκούβες "χτυπάνε" πρωτίστως τα ελαστικά μας που τα καταστρέφουν, στραβώνουν τις ζάντες μας, διαλύουν τις αναρτήσεις μας, ταλαιπωρούν το πλαίσιο του αυτοκινήτου μας, και "τραυματίζουν" σοβαρά το σύστημα διεύθυνσης του αυτοκινήτου μας ή της μοτοσυκλέτας μας.
Οι πρώτες μας ενέργειες
Τι κάνουμε στις περιπτώσεις που πέφτουμε στη λακκούβα και προκαλούμε ζημιά στο αυτοκίνητο μας; Πως θα αποζημιωθούμε και από πού;
Πρόκειται για έναν καθημερινό «βραχνά» τον οποίο τον αντιμετωπίζουμε όλοι, ενώ πολλές φορές «δίνουμε τόπο στην οργή» και μένουμε άπραγοι. Την εποχή αυτή που οι βροχές είναι συχνότερες, το νερό "κρύβει" τις λακκούβες. Μια μικρότερη μπορεί να ξεπεραστεί δίχως σοβαρές απώλειες. Μια μεγαλύτερη όμως, μπορεί από το να προκαλέσει μια σοβαρή ζημιά, έως και να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλειά μας.
Διεκδικείστε το δίκιο σας
Είναι καλύτερα να διεκδικούμε τις αποζημιώσεις μας, έτσι ώστε όταν αυτό το πράξουμε όλοι, τότε Υπουργεία, Περιφέρειες και Δήμοι, θα διαπιστώσουν ότι είναι καλύτερα να προλαβαίνουν τις λακκούβες, παρά να αποζημιώνουν εκ των υστέρων τους οδηγούς.
Ποιοι έχουν την ευθύνη
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι την ευθύνη για τη συντήρηση των οδών και έργων έχουν για τις εθνικές οδούς, τις κεντρικές αρτηρίες πόλεων και τα δημόσια έργα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Για το επαρχιακό δίκτυο και τις δευτερεύουσες οδούς η τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι Περιφέρειες, Δήμοι και Κοινότητες. Όσο για τις εθνικές οδούς την ευθύνη φέρουν οι ανάδοχες εταιρείες.
Τι κάνουμε
Αν υποστούμε φθορά ή βλάβη λόγω κακοτεχνίας του δρόμου ή του έργου ο κάτοχος του οχήματος πρέπει να ειδοποιήσει αμέσως την Τροχαία προκειμένου να βεβαιώσει επί τόπου τη φθορά του οχήματος και να εκδώσει τη σχετική βεβαίωση. Αντίστοιχη βεβαίωση χορηγούν και κάποιες εταιρείες οδικής βοήθειας, στους συνδρομητές τους μόνον. Οι τεχνικοί βεβαιώνουν εγγράφως τη μεταφορά/ ρυμούλκηση του οχήματος λόγω βλάβης / φθοράς που προκλήθηκε από την κακοτεχνία και σε ποιο ακριβώς σημείο.
Τους τα στέλνουμε
Στη συνέχεια η βεβαίωση φθοράς μαζί με προσφορά αποκατάστασης της φθοράς του οχήματος ή τιμολόγιο αποκατάστασης πρέπει να κατατεθούν αντίστοιχα ή στις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις του Υπουργείου, ή
στα αρμόδια γραφεία των Περιφερειών, Δήμων και Κοινοτήτων, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης.
Οι αρμόδιοι Εισαγγελείς δίνουν λύσεις
Σε περιπτώσεις που είναι μπερδεμένες ως προς την αρμοδιότητα αποζημίωσης, ο παθών μπορεί να προσφεύγει στους αρμόδιους Εισαγγελείς της χώρας, οι οποίοι αποφαίνονται για το ποιος φορέας φέρει την ευθύνη της αποζημίωσης και προωθούν την αίτηση.
Το σύστημα λειτουργεί
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς: «Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών –θυμάτων των κακοτεχνιών που έχουν προσφύγει για να αποζημιωθούν, έχει ήδη αποζημιωθεί, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη Δικαστικές αποφάσεις στις περιπτώσεις που εκτός από τις υλικές ζημιές υπάρχουν και σωματικές βλάβες».
Στο δια ταύτα
Μην χαριζόμαστε σε κανένα! Διεκδικούμε το δίκιο μας και τις ζημιές που έχουμε υποστεί. Κι αν υπάρχει φίλος - γνωστός δικηγόρος, ρωτάμε τις όποιες απορίες μας. Δεν χάνουμε τίποτα.