spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΗ δύσκολη οδηγική εμπειρία

Η δύσκολη οδηγική εμπειρία

Ο εξαιρετικά άστατος και άκρως επικίνδυνος βροχερός καιρός μας κάνει να βιώνουμε την επικινδυνότητα της οδήγησης κάτω από απρόβλεπτες συνθήκες. Η κακή κατάσταση των ελληνικών δρόμων δεν είναι όμως η μόνη αιτία για τα προβλήματα και τους κινδύνους που δημιουργούνται. Ο παράγοντας “άνθρωπος” φέρει πάντα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης όταν συμβεί κάποιο ατύχημα.

Aquaplaning - rain 10Η “πονηρή” υδρολίσθηση
Όταν το αυτοκίνητο κινείται σε βρεγμένο οδόστρωμα, οι οδηγικές ισορροπίες αλλάζουν ριζικά. Η πρόσφυση των ελαστικών είναι εξαιρερικά μειωμένη και δεν είναι δύσκολο να χαθεί τελείως ο έλεγχος. Σε καμία περίπτωση ο οδηγός δεν πρέπει να επαναπαύεται επειδή πιθανότατα έχει καινούργια ελαστικά. Ακόμα και τα ειδικά για τη βροχή λάστιχα, που έχουν χάραξη τέτοια ώστε να εξασφαλίζουν τη μέγιστη αποχέτευση νερού προκειμένου να υπάρχει ικανοποιητικό ποσοστό επαφής μεταξύ ελαστικού και δρόμου, έχουν κάποιο όριο μετά από το οποίο κάνει την εμφάνισή της η υδρολίσθηση.

Πάντα “ψιλιασμένοι”
Aquaplaning - rain 11Παρ’ όλα αυτά και πριν την εμφάνιση του φαινόμενου αυτού, οι κινήσεις κατά την οδήγηση πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή και ηρεμία. Απότομες αλλαγές της κατεύθυνσης και επιταχύνσεις – επιβραδύνσεις, πρέπει να αποφεύγονται, προκειμένου ο οδηγός να έχει τον απόλυτο έλεγχο του αυτοκινήτου. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάται ο οδηγός πως το βρεγμένο οδόστρωμα “κρύβει” παγίδες που μπορεί να έχουν τη μορφή λακκούβας, λαδιών στην επιφάνεια του δρόμου ή ακόμα και λάσπης. Όλα αυτά απαιτούν ετοιμότητα. Μια ένδειξη που μπορεί να “υποψιάσει” τον οδηγό είναι η γυαλάδα του δρόμου που μπορεί να δείχνει από κακή ποιότητα ασφάλτου -ιδιαίτερα γλιστερό οδόστρωμα- μέχρι συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας νερού σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Aquaplaning - rain 13Προσοχή στις “γυαλάδες”
Ο οδηγός οφείλει να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος όταν κινείται σε κάποιον άγνωστο γι’ αυτόν δρόμο και να προβλέπει τι μπορεί να του συμβεί.

Αν για παράδειγμα δεν έχει ξαναπεράσει από ένα δρόμο και παρατηρήσει σε κάποιο σημείο πως ο δρόμος γυαλίζει “ύποπτα”, θα πρέπει να περιμένει πως η γυαλάδα αυτή μπορεί να κρύβει λακκούβα που πιθανότατα να είναι τόσο μεγάλη ώστε να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο.

Aquaplaning - rain 14Τα σωστά ελαστικά σώζουν
Τέλος, τα “κουρασμένα” ελαστικά τα οποία δεν αντικαθίστανται λόγω των οικονομικών καταστάσεων που ζούμε όλοι, αποτελούν ίσως τη βασική αιτία που τα οχήματα “έρχονται πιο κοντά”.

Έκκληση προς κάθε οδηγό να αντικαταστήσει τα “κουρασμένα” ελαστικά του τόσο για τη δική του, όσο και για την ασφάλεια των υπολοίπων οδηγών στο δρόμο.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO