spot_img
HomeΝΕΑΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΣτην ανακύκλωση τα δίκυκλα χωρίς πινακίδες!

Στην ανακύκλωση τα δίκυκλα χωρίς πινακίδες!

Μετά από την περισυλλογή των αυτοκινήτων που είναι παρκαρισμένα χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, ήρθε και η ώρα των δικύκλων. Ένας –ένας οι δήμοι παίρνουν αποφάσεις και σχεδιάζουν τους τρόπους περισυλλογής και διαχείρισης των εγκαταλειμμένων δικύκλων που θα χαρακτηρίζονται ως στερεά ογκώδη απόβλητα (ρύποι).

Φυσικά στους δήμους δεν ξύπνησε ξαφνικά η οικολογική συνείδηση, ούτε η πρόθεση νοικοκυρέματος. Με το αποδεκτό πρόσχημα της ρύπανσης και της παρεμπόδισης κυκλοφορίας των πεζών, θα γίνει η εφαρμογή των νέων αποφάσεων που εκδίδονται και έχουν τελικά να κάνουν με την αναζήτηση εσόδων.

Τα δίκυκλα που θα συλλέγονται θα μεταφέρονται για ορισμένο χρονικό διάστημα σε φυλασσόμενους χώρους. Θα επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες αφού πρώτα παρουσιάσουν την άδεια κυκλοφορίας (είσπραξη τελών κυκλοφορίας) και αφού πληρώσουν ένα ποσό για την μεταφορά και την φύλαξη του οχήματος (έσοδο για τον δήμο ή για τον ημέτερο ανάδοχο του έργου που έχει αναλάβει το έργο με κάποιο αντίτιμο). Αν τελικά δεν ενδιαφερθεί κάποιος ιδιοκτήτης, το όχημα θα οδηγηθεί στην ανακύκλωση με κέρδος την αξία του ανακυκλωμένου υλικού. Δυστυχώς δεν θα υπάρξει καμία προσπάθεια αξιολόγησης της ιστορικής αξίας των δικύκλων για να σωθούν αυτά που πρέπει.

5

Στην Θεσσαλονίκη το Σαφάρι περισυλλογής θα ξεκινήσει στις 11 Φεβρουαρίου 2019 με μόνη προειδοποίηση το δελτίου τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου δεν διαβάσαμε για προειδοποιητικά χαρτιά στα οχήματα πριν από την απομάκρυνση τους!

Αντίθετα στο Ηράκλειο της Κρήτης έγινε πρώτα η καταγραφή και η προειδοποιητική σήμανση των δικύκλων που θα απομακρυνθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Επίσης κοινοποιήθηκαν οι φωτογραφίες των αντίστοιχων δικύκλων που θα οδηγηθούν στην ανακύκλωση. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία και οι υπόλοιποι δήμοι.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την τεχνική μελέτη για προκήρυξη διαγωνισμού απόσυρσης οχημάτων του Δήμου Αμαρουσίου που είχε για το 2018 προϋπολογισμό εσόδων 25200€  (Αρ. Μελέτης:   4 / 2018 – Κωδ. Προϋπ/σμού Εσόδων (2018):  ΚΑ 1623.001) ενώ αντίστοιχοι διαγωνισμοί έχουν γίνει σε πολλούς δήμους.

Πιο κάτω θα βρείτε το Δ.Τ. του Δήμου Θεσσαλονίκης

3

Δελτίο τύπου Δήμου Θεσσαλονίκης

Στην περισυλλογή των εγκαταλειμμένων δικύκλων, μοτοσικλετών ή και μοτοποδηλάτων, που δεν φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας και παρεμποδίζουν την ομαλή μετακίνηση σε δρόμους και πεζοδρόμια, προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η δράση αυτή, που τίθεται σε εφαρμογή κατόπιν σχετικής απόφασης του αρμόδιου Αντιδημάρχου, θα αρχίσει από τις 11 Φεβρουαρίου 2019.

Τα ανωτέρω δίκυκλα θα περισυλλέγονται ως στερεά ογκώδη απόβλητα (ρύποι) από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων και θα εναποτίθενται για ορισμένο χρονικό διάστημα σε φυλασσόμενο χώρο στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου.

Σε περίπτωση αναζήτησής τους από τους ιδιοκτήτες τους, θα τους επιστρέφονται, μόνον εφόσον  προσκομισθεί η άδεια κυκλοφορίας του δικύκλου και αν γίνει αναφορά στο ακριβές σημείο στάθμευσης – εγκατάλειψής του στα όρια του Δήμου. Οι ενδιαφερόμενοι δημότες, που δεν επιθυμούν την απόσυρση των δικύκλων τους, να μεριμνήσουν για την απομάκρυνσή τους.

«Προχωράμε στην περισυλλογή αυτών των εγκαταλειμμένων δικύκλων, στο πλαίσιο της συνεχούς μας προσπάθειας για απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και την απομάκρυνση εστιών ρύπανσης, που μπορεί να είναι και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», τονίζει ο Εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα καθαριότητας, Λάζαρος Ζαχαριάδης.

4

Δ.Τ. του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης

Από τη Δημοτική Αστυνομία ανακοινώνεται ότι το τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου 2019 θα απομακρυνθούν οι κάτωθι ΙΧ μοτοσυκλέτες και δίκυκλα, καθώς έχουν χαρακτηριστεί ως εγκαταλελειμμένα από την υπηρεσία, σύμφωνα με το Π.Δ. 116/04 και την ΚΥΑ 1002901/67/2002.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2813-409500 ή στο email dastynomia@heraklion.gr.

Στις φωτογραφίες είναι τα δίκυκλα που θα περισυλλέξει ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης

6

 
RELATED ARTICLES
spot_img
spot_img
spot_img

ΝΕΑ MOTO