spot_img

Jawa 350 OHC

JAWA 350 OHC 14Το 1ο Jawa με ABS στην ιστορία είναι γεγονός!
Αν είστε κάποιας ηλικίας πιθανά θα θυμόσαστε κάτι φασαριόζικες τσεχοσλοβάκικες μοτοσυκλέτες καπνοδόχους με δικύλινδρο δίχρονο κινητήρα και τη λέξη Jawa στο ρεζερβουάρ. Για να σας βοηθήσουμε, τις χρησιμοποιούσαν και τα ελληνικά ταχυδρομεία πριν μερικές δεκαετίες! Αλλά ακόμα και να μην σας λέει κάτι, σε εσάς τους “παλιούς” μιλάμε, αποκλJAWA 350 OHC 11είεται να μη θυμόσαστε τη διαφημιστική ατάκα του τότε αντιπρόσωπου Ρωμανού, αυτή που έλεγε “κάνε τα ναύλα σου κεφάλαιο”, κοινώς με λίγα χρήματα παίρνεις μοτοσυκλέτα! Βέβαια, υπήρχαν και οι αντιφρονούντες, κυρίως κάτοχοι των ανταγωνιστικών ΜΖ (της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας αυτές), που για να πειράξουν τους “γιαβάκηδες” τους έλεγαν μια δική τους αντι-διαφημιστική εκδοχή, το περιβόητο σλόγκαν “Jawa.. τα μαλλιά σου τράβα!”. Όχι αδικαιολόγητα θα λέγαμε εμείς, αφού ναι μεν από μηχανολογικής άποψης δεν είχαν θέμα, πλην όμως έκαιγαν τις ασφάλειές τους τόσο συχνά που έπρεπε πάντα να κουβαλάς μερικές μαζί σου.

Τι γίνεται σήμερα;
Όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, καθώς η εταιρία δεν είναι πια τσέχικη ή σλοβάκικη αλλά ..ινδική, με τον ασιατικό κολοσσό Mahindra να την έχει εξαγοράσει από πέρυσι JAWA 350 OHC 13(ταυτόχρονα με τη BSA αν δεν το γνωρίζατε ήδη). Ο πρώτος καρπός αυτής της εμπορικής συναλλαγής ονομάζεται 350 OHC (από το Over Head Camshaft, Που σημαίνει 1 ΕΕΚ) και έχει να κάνει με μια μοτοσυκλέτα που έχει ιστορία ..83 χρόνων και που εμφανισιακά θυμίζει το θρυλικό 350 type 634. Μόνο που αυτή τη φορά δεν έχει δίχρονο δικύλινδρο κινητήρα αλλά μονοκύλινδρο τετράχρονο, πάντα στα 350 κυβικά. Το συγκεκριμένο κινητήριο σύνολο είναι μια κόπια του κινητήρα από το χωματερό Honda XR 400, μόνο που διαθέτει ηλεκτρονικό ψεκασμό και κατασκευάζεται από την κινέζικη Shineray (ομοίως ασιατικός κολοσσός).

Η απόδοσή του είναι 27 ίπποι με μια ροπή τηςJAWA 350 OHC 12 τάξεως των 2,4 Kgm, τιμές ουχί ευκαταφρόνητες αν σκεφτούμε ότι η μοτοσυκλέτα ζυγίζει “μόλις” 154 κιλά. Η Jawa 350 του 2017 είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί ABS στην σχεδόν 90χρονη ιστορία της φίρμας και αυτό από μόνο του αποτελεί είδηση. Όπως επίσης και πως ξεπερνά τις προδιαγραφές euro4, κάτι απαραίτητο αν θέλει να κυκλοφορήσει και στην ΕΕ. Αν και, μεταξύ μας τώρα, δεν πολυκαίγονται οι ινδοί για τις ευρωπαϊκές χώρες, JAWA 350 OHC 10καθόσον οι αντίστοιχες ασιατικές και νοτιο-αμερικάνικες απορροφούν τεράστια μεγέθη πωλήσεων αντίστοιχων low budget μοτοσυκλετών. Πρώτος στόχος δεν είναι άλλος από την τοπική αγορά, όπου η Jawa σάρωνε σε πωλήσεις τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, άρα έχει στρωμένο το έδαφος! Πάντως, ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε τη νέα 350 και στην ελληνική αγορά, με τη ρετρολαγνεία που έχει αρχίσει να επικρατεί σίγουρα θα εύρισκε τους δικούς της οπαδούς.

Στο video που ακολουθεί μπρείτε να δείτε την ιστορία του μοντέλου, που ξεκινά το ..1934 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα!

RELATED ARTICLES
spot_img
spot_img
spot_img

ΝΕΑ MOTO