spot_img
HomeAUTOΙΣΤΟΡΙΑΗ ιστορία της Octavia ξεκινά το 1959

Η ιστορία της Octavia ξεκινά το 1959

Η ιστορία της Octavia ξεκινά το 1959

Σημείο ορόσημο για τη Skoda αποτελεί η παραγωγή συνολικά των 7 εκατομμυρίων Octavia. Ενός μοντέλου του οποίου η ιστορία του

χρονολογείται από το 1959. Όμως η πραγματική της εμπορική επιτυχία ξεκινά

τη δεκαετία του ’90, όταν η παραγωγή της  έθεσε τα θεμέλια για την σημαντική άνοδο της μάρκας.

Octavia_03

Ήταν τα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν η γενιά της σύγχρονης Octavia  αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου υπό την ομπρέλα του ομίλου Volkswagen. Έκτοτε, η επιτυχία της Octavia έθεσε τα  θεμέλια πάνω στα οποία η τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία κυριολεκτικά άνθισε.

Ο Michael Oeljeklaus, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Skoda  Auto δήλωσε: “Η Octavia είναι η καρδιά της μάρκας μας. Έχοντας απολαύσει επιτυχία από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, έχει συμβάλει σημαντικά στη μετατροπή της μάρκας από έναν περιφερειακό ηγέτη στην αγορά σε μια διεθνώς ακμάζουσα αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει πλέον εδραιωθεί ως κατασκευαστής μεγάλου όγκου οχημάτων. Αυτό το ορόσημο είναι επομένως μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση για εμάς και είναι μια μεγάλη μαρτυρία για το φανταστικό έργο των συναδέλφων μας στο τμήμα παραγωγής και Logistics ».

Octavia_04

Η Octavia, που διαθέτει γενναιόδωρους χώρους και σύγχρονη τεχνολογία, έχει φανατικούς πελάτες από το 1959. Ήταν η όγδοη Skoda η οποία  διαθέτει τη σύγχρονη ανεξάρτητη ανάρτηση για όλους τους τροχούς καθώς και το όγδοο μοντέλο του Τσέχου κατασκευαστή από τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Συνεπώς, της δόθηκε το όνομα Octavia – που προέρχεται από το «octo», τη λατινική λέξη για τον αριθμό οκτώ. Μέσα σε 12 χρόνια παραγωγής της (σαλούν έως το 1964 και  estate μέχρι το 1971), η μάρκα κατασκεύασε  περίπου 400.000 μονάδες του δημοφιλούς μοντέλου.

Octavia_05

Ένα μπεστ σέλερ μπαίνει στη σκηνή

Στο ‘Mondial de l’Automobile’ στο Παρίσι το φθινόπωρο του 1996, η Skoda παρουσίασε την πρώτη γενιά της σύγχρονης Octavia – της πρώτης Skoda  στο χαμηλότερο μεσαίο τμήμα των αυτοκινήτων εδώ και δεκαετίες. Ήταν επίσης το πρώτο μοντέλο του τσεχικού κατασκευαστή που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Volkswagen. Η σχεδίαση και η ευρυχωρία του κατάφεραν το 1997 να πουλήσουν περίπου 61.000 μονάδες. Η Skoda κατάφερε να φτάσει τις 117.500 μονάδες το επόμενο έτος, σχεδόν διπλασιάζοντας την παραγωγή της. Μέχρι το 2010, είχαν κατασκευαστεί συνολικά 1.440.000 μονάδες πρώτης γενιάς,  παράλληλα με τον διάδοχό του.

 

Octavia_06

Η Skoda παρουσίασε τη δεύτερη γενιά της Octavia στο παγκόσμιο κοινό στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο του 2004. Το αυτοκίνητο συνέχισε απρόσκοπτα την ιστορία επιτυχίας του προκατόχου του και εντυπωσίασε χάρη στον κομψό σχεδιασμό του και στο ακόμα περισσότερο ευρύχωρο εσωτερικό. Εκτός από τους πρωτοποριακούς βενζινοκινητήρες με, διατίθενται και νέα 6-ταχυτήτων χειροκίνητα και αυτόματα κιβώτια, συμπεριλαμβανομένου του DSG. Ένας νέος πολλαπλών συνδέσμων πίσω άξονας εξασφάλιζε την άνεση οδήγησης, ενώ η ασφάλεια βελτιώθηκε από ABS, το σύστημα υποβοήθησης φρεναρίσματος, το οποίο προστέθηκε στάνταρ στην Ευρώπη, οι τέσσερις αερόσακοι και τα νέα ενεργά προσκέφαλα.

Η Skoda κατασκεύασε συνολικά περίπου 2.500.000 Octavia δεύτερης γενιάς.

Octavia_07

Η παραγωγή της Octavia II στο εργοστάσιο της Aurangabad στην Ινδία ξεκίνησε το 2005 και το 2007 η Shanghai Volkswagen (τώρα SAIC Volkswagen Automotive Co. Ltd.) ξεκίνησε την κατασκευή της δεύτερης γενιάς Octavia για την κινεζική αγορά. Η Octavia παράγεται επίσης και στη γραμμή στο εργοστάσιο  Kaluga της Volkswagen, στην Ρωσία από το 2009.

Octavia_08

Η Skoda εισήγαγε την τρίτη γενιά του μπεστ σέλερ μοντέλου της το 2012 και ξεκίνησε να κατασκευάζει την τρίτη γενιά Octavia στην Ουκρανία και το Καζακστάν την επόμενη χρονιά. Τον Φεβρουάριο του 2017, ο κατασκευαστής αναθεώρησε συνολικά την  Octavia και βελτίωσε την εικόνα του επιτυχημένου μοντέλου. Με την εισαγωγή των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας Skoda Connect, για πρώτη φορά η Octavia ήταν σε θέση να προσφέρει μια σειρά λύσεων συνδεσιμότητας, τόσο προηγμένες όσο και ολοκληρωμένες. Η Skoda έχει κατασκευάσει περίπου 2.600.000 Octavia τρίτης γενιάς μέχρι σήμερα.

Octavia_09

Η τέταρτη γενιά του bestseller έκανε το ντεμπούτο της στην Πράγα στις 11 Νοεμβρίου 2019. Η νέα Octavia είναι τώρα ακόμη πιο ευρύχωρη, ασφαλέστερη, πιο συνδεδεμένη και πιο συγκινητική από οποιαδήποτε άλλη.

Octavia_10

Σε κάθε περίπτωση, η παραγωγή των επτά εκατομμυρίων Octavia αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την Τσέχικη μάρκα, η οποία συνεχίζει να δημιουργεί μοναδικά αυτοκίνητα. Ήδη εισήλθε και στη νέα ηλεκτροκίνητη πραγματικότητα.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO