spot_img
HomeAUTOΙΣΤΟΡΙΑOpel Insignia 120 Edition

Opel Insignia 120 Edition

Opel Insignia 120

Η Opel κατασκευάζει αυτοκίνητα από το 1899. Όλα ξεκίνησαν με το Patentmotorwagen “System Lutzmann” 4 ίππων – σύμφωνα με εταιρικό διαφημιστικό έντυπο εκείνης της εποχής, “Always only the best of the best” (‘Πάντα μόνο το καλύτερο των καλύτερων’). Το 2019, η Opel γιόρτασε τα 120 χρόνια στην παραγωγή αυτοκινήτων. Η Γερμανική εταιρία έχει μακρά παράδοση στη δημιουργία πρωτοποριακών τεχνολογιών και στην εφαρμογή τους στη μαζική παραγωγή. Οι ζωηροί κινητήρες και τα ανθεκτικά πλαίσια με άφθονη πρόσφυση ανέκαθεν έπαιζαν περίοπτο ρόλο – όπως στο 1.3 Litre με ‘συγχρονισμένη ανάρτηση Opel’, το Diplomat B με πίσω άξονα de Dion, το Rallye Kadett GT/E και το πολύ δυναμικό Calibra Turbo με τετρακίνηση.

Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας σήμερα είναι η ναυαρχίδα της Opel: χάρη στο συνδυασμό τετρακίνησης Twinster all-wheel drive με κατανομή ροπής (torque vectoring) και πλαισίου FlexRide, το Insignia είναι πρωταθλητής της πρόσφυσης. Τώρα, το Insignia διατίθεται στην επετειακή έκδοση “120 Edition” με πλούσιο εξοπλισμό και τιμή πρόκληση.

Opel_03

Opel Motorwagen 

Το Insignia γενικότερα, επιβεβαιώνει ότι κοινή πρακτική της μάρκας είναι να υπερβαίνει πάντα τις προσδοκίες των πελατών στις αντίστοιχες κατηγορίες αυτοκινήτων. Η βάση γι’ αυτό τέθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από το Opel Patentmotorwagen “System Lutzmann”, που ήδη προσέφερε δύο σημαντικές τεχνολογίες: η πρώτη ήταν το ελαστικό με αεροθάλαμο, που επινόησε ο Robert William Thomson το 1845, αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί ακόμα συστηματικά στη βιομηχανία αυτοκινήτου. Η δεύτερη ήταν ο μονοκύλινδρος κινητήρας 4 ίππων. Τον Ιανουάριο του 1901, αυτός ο κινητήρας έκανε την Opel να λέει με υπερηφάνεια ότι τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο Rüsselsheim «αντιπροσωπεύουν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη σχεδίαση κινητήρων μέχρι στιγμής σε επίπεδο απλότητας μηχανισμού και στιβαρότητας κατασκευής.»

Opel_04

Δικύλινδρος κινητήρας 12 ίππων

Το “Always only the best of the best” (Πάντα μόνο το καλύτερο των καλύτερων) είναι ένα ακόμα επιβεβαιωμένο μότο της Opel. Και επειδή η κατασκευάστρια εταιρία από το Rüsselsheim, όπως όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και κινητήρων, χρειάστηκε  να αντιμετωπίσει τη ζήτηση για περισσότερη ισχύ από την αρχή, ανέβασε το πήχη ακόμα ψηλότερα το 1902. Ο πρώτος δικύλινδρος κινητήρας της εταιρίας, που εξελίχθηκε υπό της οδηγίες των άρτια καταρτισμένων αδελφών Fritz και Wilhelm, απέδιδε 12 ίππους. Το Opel με αμάξωμα Tonneau μπορούσε να αναπτύξει ‘ιλιγγιώδη ταχύτητα’ έως 45 km/h. Αυτό ήταν κάτι παραπάνω από μία θεωρητική τιμή, αφού κανονικό ή υποτυπώδες οδόστρωμα υπήρχε μόνο στις πόλεις, και όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Αναμφίβολα ήταν η μηχανική αντλία λαδιού αυτή που έκανε τη διαφορά. Η χειροκίνητη αντλία με γυάλινη θυρίδα, που χρειαζόταν έλεγχο από τον οδηγό κάθε 10 – 15 χλμ., ήταν πλέον ξεπερασμένη.

Opel_05

Η συγχρονισμένη ανάρτηση Opel 

 Ένα ορόσημο στην τεχνολογική εξέλιξη του Rüsselsheim εξασφάλισε ποιότητα κύλισης ακόμα και σε κακή ποιότητα υποδομών. Η ‘συγχρονισμένη ανάρτηση Opel’ που παρουσιάστηκε στην έκθεση του Βερολίνου το 1934, ήταν μία εναλλακτική σχεδίαση αντί της ευρέως χρησιμοποιούμενης εμπρός ανάρτησης ‘χωρίς άξονα’. Οριζόντια ελατήρια συνεργάζονταν με υδραυλικά αμορτισέρ διπλής ενέργειας στο ίδιο κέλυφος, ενώ το σύστημα Dubonnet απέτρεπε τις διαμήκεις ταλαντώσεις. Μαζί με τα ημι-ελλειπτικά φύλλα σούστας και τους υδραυλικούς αποσβεστήρες στον πίσω άξονα, επέτρεπαν στο αυτοκίνητο να περνά με άνεση πάνω από λακκούβες. Συγκριτικά με το μοντέλο Opel 1.3 L 24 hp, που επίσης διέθετε κλειστό πλαίσιο με διαγώνια γόνατα και εγκάρσιες δοκούς, κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων και υδραυλικά φρένα, πολλοί ανταγωνιστές με σχέδια που χρονολογούνταν από την εποχή της άμαξας με τα άλογα ξαφνικά έδειχναν παλιομοδίτικα.

Opel_06

Ο κινητήρας straight-six 

Το Rekord A “6” έδωσε ένα ακόμα παράδειγμα ‘εκδημοκρατισμού’  τεχνολογιών υψηλής ποιότητας από την Opel. Ο κινητήρας του κορυφαίου μοντέλου που λανσαρίστηκε το 1964 απέδιδε εντυπωσιακή ροπή 185 Nm από 2.600 κυβ. εκ. Η ισχύς και η πολιτισμένη λειτουργία του αναβαθμισμένου straight-six κινητήρα χάριζε στα μεσαία sedan και coupé μία αίσθηση πολυτέλειας. Ο κινητήρας βασίστηκε σε μία σχεδίαση της παλιάς σχολής με εκκεντροφόρο στο μπλοκ, ωστήρια βαλβίδων επικεφαλής και κοκοράκια. Υδραυλικά καπελότα καταργούσαν τις ανάγκες συντήρησης. Ο υπερτετράγωνος κινητήρας αναβάθμισε σημαντικά το Rekord A προς το τέλος της καριέρας του, ενώ έδενε άριστα με τα νέα μοντέλα ανώτερων κατηγοριών Kapitän και Admiral χάρη στον πειστικό χαρακτήρα του.

Opel_07

Το Opel  Diplomat

Η Γερμανική εταιρία συνέχισε να δείχνει απροκάλυπτα την τάση της για προηγμένες τεχνολογίες συστημάτων κίνησης και πλαισίου. Για παράδειγμα, η μπροσούρα πωλήσεων του Opel Diplomat B που λανσαρίστηκε το 1969 έλεγε, «Το κατασκευάσαμε από μέσα προς τα έξω». Που σημαίνει: «Η Τεχνολογία αποτελεί σημείο εκκίνησης». Και αυτό είναι ολοφάνερο στον πίσω άξονα de Dion που εκθειάστηκε από τους ειδικούς. Η έξυπνη σχεδίαση συνδύαζε τα πλεονεκτήματα της σταθερότητας των γωνιών σύγκλισης και κάμπερ που προσέφερε ένας άκαμπτος άξονας δύο συνδέσμων με ανεξάρτητη ανάρτηση που περιόριζε το μη αναρτώμενο βάρος. Το διαφορικό στον δευτερεύοντα άξονα, τα ημιαξόνια με σφαιρικούς συνδέσμους ακραξονίων για σταθερή μετάδοση στροφών και ρύθμιση μήκους, διαμήκεις βραχίονες και ψαλίδια για ακριβή έλεγχο των τροχών, καθώς και η αντιστρεπτική δοκός, τα ελατήρια και τα τηλεσκοπικά αμορτισέρ ολοκλήρωναν την εικόνα. Όλα μαζί έδειχναν ότι ‘είχαμε επιλέξει την καλύτερη δυνατή λύση για το δρόμο’.

Opel_08

Οι 105 ίπποι απογειώνουν τον ‘Πύραυλο από το Rüsselsheim’

105 ίπποι σε ένα συμπαγές αυτοκίνητο ήταν επίσης μεγάλη υπόθεση το 1975. Με το Kadett GT/E, η Opel λανσάρισε ένα ανταγωνιστικό βασικό μοντέλο. Το ισχυρό, καθημερινό όχημα με τα έξοχα οδηγικά χαρακτηριστικά είχε για ένα μέσο πελάτη με σπορ φιλοδοξίες την ίδια αξία που έχει ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο για τους οδηγούς αγώνων. Ο υψηλής ροπής κινητήρας ψεκασμού 1.9L, που επίσης χρησιμοποιήθηκε στο νέο Manta GT/E, απογείωνε τον ‘Πύραυλο από το Rüsselsheim’ με απόβαρο μόλις 900 kg από στάση στα 100 km/h σε 10,2 δεύτερα. Μπορούσε να αναπτύξει τελική ταχύτητα 184 km/h, ενώ αργότερα, με το δίλιτρο κινητήρα  έφτανε τα 190 km/h.  Χρησιμοποιούσε πιο άκαμπτα ελατήρια και ειδικά αμορτισέρ Bilstein.

Opel_09

Κινητήρας straight-six με αθόρυβη λειτουργία

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Opel παρουσίασε το Senator ως διάδοχο της θρυλικής σειράς KAD (Kapitän, Admiral, Diplomat). Μία κατηγορία πιο κάτω, το Opel Omega αντικατέστησε το Rekord E το 1986 και αναδείχτηκε “Αυτοκίνητο της Χρονιάς 1987” την επόμενη χρονιά. Και για τα δύο μοντέλα, Senator και Omega, η Opel δημιούργησε έναν εντελώς νέο, εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, που ήταν ένας από τους καλύτερος σε επίπεδο επιδόσεων, πολιτισμένης λειτουργίας και καμπύλης ισχύος. Ένα νόμισμα μπορούσε να σταθεί στην άκρη του καλύμματος της κυλινδροκεφαλής χωρίς να πέσει εξ αιτίας κραδασμών του κινητήρα στο ρελαντί.

Ο νέος, εξακύλινδρος κινητήρας 3.0L απέδιδε 150 kW/204 hp. Τεχνολογία τεσσάρων βαλβίδων ανά κύλινδρο καθώς και το καινοτόμο διπλό σύστημα εισαγωγής αέρα εξασφάλιζαν ανώτερη καμπύλη ισχύος και άφθονη οδηγική απόλαυση, ακόμα και στις χαμηλές στροφές, με μέγιστη ροπή 270 Nm. Ο κινητήρας εντυπωσίασε με την εξαιρετική επιτάχυνση και την υψηλή ελαστικότητα σε όλο το εύρος στροφών. Το Omega 3000 24V με πεντατάχυτο μηχανικό κιβώτιο επιτάχυνε από στάση στα 100 km/h σε 7,6 δευτ., και το βαρύτερο Senator 3.0i 24V σε 0,2 δευτερόλεπτα. περισσότερο.

Opel_10

Πλαίσιο DSA με πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων

Για να μπορεί να φτάνει η ισχύς του κινητήρα στο δρόμο ομοιόμορφα και με ασφάλεια, οι μηχανικοί της Opel εφοδίασαν τα σπορ Opel Omega 3000 και Omega 3000 24V και όλα τα μοντέλα Senator με ένα νέο σύστημα πίσω ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων. Το σύστημα που βασίζεται στο πλαίσιο DSA εγγυόταν υψηλά αποθέματα ασφάλειας σε όλες τις ταχύτητες και οδηγικές συνθήκες. Χάρη στην πολυετή εμπειρία τους στις προσομοιώσεις μέσω υπολογιστή, οι μηχανικοί κατάφεραν να βελτιώσουν την ακρίβεια διεύθυνσης και τη συμπεριφορά στις στροφές. Ο νέος πίσω άξονας πολλαπλών συνδέσμων DSA μείωσε αυτό το φαινόμενο στο ελάχιστο.

Opel_11

Το Opel Calibra 

Το Calibra που παρουσίασε στο 1989 όχι μόνον απέσπασε πολυάριθμα διεθνή βραβεία, αλλά το τετραθέσιο σπορ coupé ήταν και εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικά σε όλα τα επίπεδα. Ο συντελεστής Cd 0.26 του χάρισε τον τίτλο του “Παγκόσμιου Πρωταθλητή Αεροδυναμικής”. Από τα τέλη του 1990, σύστημα τετρακίνησης, ήδη γνωστό από το Opel Vectra, ήταν διαθέσιμο και για το coupé. Ένα συνεκτικός συμπλέκτης Visco προσέφερε την απαραίτητη ισορροπία ροπής μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα στις στροφές. Επίσης, μπορούσε να κατανείμει αυτόματα τη ροπή μεταξύ των δύο αξόνων, ανάλογα με την ολίσθηση των εμπρός τροχών. Έτσι ο πίσω άξονας επιφορτιζόταν με το 15-60% της κίνησης, σε ακραίες συνθήκες ακόμα και μέχρι το 100%.

Λόγω της σπορ, αεροδυναμικής του σχεδίασης, το Calibra διψούσε για ακόμα ισχυρότερο κινητήρα – τον οποίο η Opel προσέφερε από το 1992. Η εταιρία αντικατέστησε τον 16βάλβιδο με μία νέα, υπερτροφοδοτούμενη μονάδα με αποτέλεσμα σημαντική αύξηση ισχύος από 150 σε 204 ίππους.

Opel_12

Πλαίσιο FlexRide 

 Από το 2008,η μαγική λέξη της Opel ήταν “FlexRide”. Αυτό το πλαίσιο mechatronic με προσαρμοζόμενο έλεγχο απόσβεσης, που αρχικά αποτελούσε αποκλειστικότητα του Opel Insignia,  λανσαρίστηκε στη νέα γενιά Astra μετά από ένα χρόνο. Με το FlexRide, ο οδηγός μπορούσε να ρυθμίσει την δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις επιλέγοντας Standard, Sport ή Tour mode – κάτι πραγματικά σπάνιο στην κατηγορία συμπαγών αυτοκινήτων.

Opel_13

Insignia με FlexRide και τετρακίνηση με torque vectoring

Το Opel Insignia προσφέρει τώρα την απόλυτη ακρίβεια και οδηγική απόλαυση – στο πιο σπορ μοντέλο της γκάμας GSi. Επίσης επιστρατεύεται το πιο εξελιγμένο πλαίσιο FlexRide, που για την περίπτωση διαθέτει και ειδικό πρόγραμμα Competition mode, το οποίο επιτρέπει στο οδηγό περισσότερη ολίσθηση για να απολαύσει τη σπορ εμπειρία πριν την παρέμβαση του ESP.

Το προηγμένο σύστημα τετρακίνησης Twinster με torque vectoring συμπληρώνει άριστα το σπορ πλαίσιο. Αυτό το πρωτοποριακό high-tech σύστημα περιλαμβάνει δύο ηλεκτρικά ελεγχόμενους πολύδισκους συμπλέκτες που αντικαθιστούν το συμβατικό διαφορικό στον πίσω άξονα και εξασφαλίζουν ακριβή μεταφορά ροπής σε κάθε τροχό.

Σε συνδυασμό με ειδικά σπορ ελαστικά και δίλιτρο κινητήρα BiTurbo diesel 154 kW/210 hp  το Insignia GSi, που έχει ρυθμιστεί στη θρυλική πίστα του Nürburgring Nordschleife, αγγίζει ταχύτητες 233 km/h και γίνεται ένα αυτοκίνητο με εξαιρετικά ακριβή και σπορ συμπεριφορά.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO