spot_img
HomeAUTOΙΣΤΟΡΙΑΟδυσσέα Ελύτη H Alfa Romeo

Οδυσσέα Ελύτη H Alfa Romeo

Alfa Romeo

Μάρκα με βαριά ιστορία, με κορυφαία αγωνιστική δράση, με μοναδικά αυτοκίνητα! Πάντα η Alfa Romeo θα αποτελεί το αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης της παγκόσμιας  αυτοκίνησης. Άλλοτε ως προπομποί νέων μοντέλων, άλλοτε σαν πλατφόρμες νέων τεχνολογιών και άλλοτε ως το αποτέλεσμα του πάθους ταλαντούχων σχεδιαστών να εκφραστούν μέσω του μοναδικού χαρακτήρα της μάρκας, τα πρωτότυπα και όχι μόνο της Alfa Romeo έχουν γράψει τη δική τους ιστορία αποτελώντας μοναδικά αριστουργήματα.

Alfa Romeo_03

Ο Νομπελίστας το 1979 ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης, τίμησε αυτόν τον θρύλο της αυτοκίνησης. 

Οδυσσέα Ελύτη H Alfa Romeo

Θαύμασα τον Παρθενώνα
και στην κάθε του κολόνα
βρήκα τον χρυσό κανόνα

Όμως σήμερα το λέω
βρίσκω το καλό κι ωραίο
σε μια σπορ Alfa Romeo

Καλοκαίρια και χειμώνες
να ‘ναι γύρω μου ελαιώνες
πίσω μου όλ’ οι αιώνες

Κι όπου μπρος μου ο δρόμος βγάζει
και σε πειρασμό με βάζει
δώσ’ του να πατάω το γκάζι

Με τη δύναμη του λιόντα
και με του πουλιού τα φόντα
πιάνω τα εκατόν ογδόντα

Γεια σας θάλασσες και όρη
γεια σας κι έχω βάλει πλώρη
για της Αστραπής την Κόρη.

Από τη συλλογή Τα ρω του έρωτα (1972)

[πηγή: Οδυσσέας Ελύτης, Ποίηση, Ίκαρος, Αθήνα 2002, σ. 292-293]

Alfa Romeo_04

Ο θυρεός που φέρνει τύχη

Ο συμβολισμός του σήματος της Μιλανέζας εταιρείας ξεκινά από πολύ παλιά, από το πολύ μακρινό παρελθόν. Όταν το 1002, ο επίσκοπος Arnolfo 2ος του Μιλάνου ταξίδεψε για λογαριασμό του αυτοκράτορά του στην Κωνσταντινούπολη, πήρε μαζί του για δώρο ένα μεγάλο φίδι από μπρούντζο. Τότε πίστευαν ότι έφερνε τύχη.

Alfa Romeo_05

Όταν μετά από 94 χρόνια, 7.000 μιλανέζοι ξεκίνησαν για τους Αγίους Τόπους σαν σταυροφόροι, ο Arnolfo ο 3ος, ο τότε επίσκοπος, τους έδωσε μαζί ένα θυρεό που πάνω σε λευκό φόντο απεικόνιζε ένα γαλάζιο φίδι. Μετά από πολλά χρόνια γύρισαν νικητές στο Μιλάνο και ζωγράφισαν στο στόμα του φιδιού του θυρεού έναν κόκκινο Σαρακινό.

Ακόμα και σήμερα εκεί βρίσκεται! Στο αριστερό τμήμα του θυρεού προστέθηκε κι ένας κόκκινος σταυρός σε ανάμνηση του μιλανέζου αρχηγού των σταυροφόρων Giovanni da Rho, που πρώτος ανέβηκε πάνω στα τείχη της Ιερουσαλήμ και κάρφωσε εκεί έναν σταυρό.

Alfa Romeo_06

Έτσι το φίδι με τον Σαρακινό μέσα στο στόμα του και ο Σταυρός που υπάρχει στο σήμα της Alfa Romeo, είναι εμπνευσμένα από τον θυρεό της πόλης του Μιλάνου, όπου η βιομηχανία αυτή έχει την έδρα της. Η εταιρεία ξεκίνησε το 1909 με το όνομα Societa Anonima Italiana Darracq (SAID).

Το 1910 όμως δημιουργήθηκε  με το όνομα ALFA, από το ακρωνύμιο Anonima Lombarda Fabricca Automobili. Το 1915 αγοράστηκε από τον επιχειρηματία  Nicola Romeo και μετονομάστηκε σε Alfa Romeo.  

Alfa Romeo_07

H Alfa Romeo αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο του αυτοκινήτου για το σχεδιασμό και την οδηγική απόλυση που προσφέρουν τα μοντέλα της. Από την αρχή της ιστορίας της μέχρι και σήμερα μια σειρά ταλαντούχων σχεδιαστών δημιούργησαν μοντέλα που ξεχώρισαν για την υψηλή αισθητική τους, διαμορφώνοντας παράλληλα μία ισχυρή σχεδιαστική γλώσσα που κάνει άμεσα αναγνωρίσιμο κάθε μοντέλο της μάρκας.

Alfa Romeo Η Μιλανέζα Κυρία η οποία διαχρονικά δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί μοναδικά  αριστουργήματα στην υπηρεσία της αυτοκίνησης.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO