spot_img
HomeAUTOΙΣΤΟΡΙΑΠαρούσα και στο χιλιοστό Grand Prix

Παρούσα και στο χιλιοστό Grand Prix

Βαριά είναι η  αγωνιστική κληρονομιά της Alfa Romeo. Και την ερχόμενη Κυριακή, 14 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί το χιλιοστό  Grand  Prix της  Formula 1. Η Alfa Romeo που θα βρεθεί στη σειρά εκκίνησης στην πίστα της Σαγκάης, θα είναι η μοναδική εταιρεία που έχει δώσει το παρόν και στον 1 αγώνα του θεσμού που πραγματοποιήθηκε στην πίστα του Silverstone το μακρινό 1950. Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν αρκεί για να επιβεβαιώσει την άρρηκτη σχέση της Alfa Romeo με τους αγώνες.

Alfa Romeo races_ 03

Συνολικά πέντε παγκόσμιοι τίτλοι, εκ των οποίων το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1925, αλλά και τα δύο πρώτα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της Formula 1, το 1950 και το 1951. Επίσης 11 νίκες στο Mille Miglia, 10 νίκες στο Targa Florio, 4 νίκες στις 24 ώρες του Le Mans και εκατοντάδες νίκες σε διάφορες κατηγορίες έγραψαν τη θρυλική ιστορία της Alfa Romeo στους αγώνες, μια ξεχωριστή κληρονομιά που μένει ζωντανή μέχρι και σήμερα. Η A.L.F.A. ιδρύθηκε το 1910 και αμέσως εστίασε στους αγώνες συμμετέχοντας με τα πρώτα οχήματα που κατασκεύασε. Η πρώτη μεγάλη διεθνής επιτυχία κατακτήθηκε το 1923 με τη νίκη στο Targa Florio, όπου ο Ugo Sivocci επικράτησε δημιουργώντας παράλληλα το μύθο για το «φυλαχτό» της Alfa Romeo, το Quadrifoglio Verde (τετράφυλλο τριφύλλι), το οποίο από τότε συνοδεύει όλα τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της μάρκας.

Alfa Romeo races_ 04

H δημιουργία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Grand Prix που αποτέλεσε τον προπομπό της Formula 1, έδωσε το έναυσμα στον Nicola Romeo που ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας, να ζητήσει από τον ιδιοφυή μηχανικό Vittorio Jano τη δημιουργία ενός αυτοκινήτου το οποίο θα ξεχώριζε από κάθε άποψη. Ο Jano δεν τον απογοήτευσε και η GP Tipo P2 ήταν ένα πρωτοποριακό, αξιόπιστο και εξαιρετικά γρήγορο αυτοκίνητο που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1925 στα χέρια των Tazio Nuvolari, Achille Varzi και Rudolf Caracciola.

Alfa Romeo races_ 05

 To 1933 ο έλεγχος της  Alfa Romeo πέρασε στο κράτος και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της μάρκας ανατέθηκαν στην Scuderia Ferrari με τις νίκες να συνεχίζουν να έρχονται ασταμάτητα με την Tipo C. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η GP Tipo 158 των 1.5 λίτρων με το παρατσούκλι “Alfetta”, ένα αυτοκίνητο που θα είχε λαμπρό μέλλον στην μεταπολεμική περίοδο.

Alfa Romeo races_ 06

Στην περίοδο αμέσως μετά το 2ο Π.Π. κανένα άλλο αυτοκίνητο δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί την “Alfetta”. Με τη δημιουργία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 το 1950 η Tipo 158 κατέκτησε 11 νίκες με τον Giuseppe “Nino” Farina να κερδίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, επιτυχία που επανέλαβε την επόμενη χρονιά ο Juan Manuel Fangio με την  Tipo 159.

Στη συνέχεια η Alfa Romeo χρειάστηκε να εστιάσει στα αυτοκίνητα παραγωγής και αποφάσισε να αποχωρήσει από τους αγώνες.

Alfa Romeo races_ 07

Με την επιτυχία των Giulietta και Giulia η επίσημη επιστροφή της μάρκας στους αγώνες έγινε με την Autodelta τη δεκαετία του 1960. Το αποτέλεσμα ήταν μερικά από τα πιο επιτυχημένα, αλλά και όμορφα αγωνιστικά αυτοκίνητα όπως η GTA και η Tipo 33. Το 1975 και το 1977 η Alfa Romeo κατέκτησε ακόμα δύο Παγκόσμιο Τίτλους επιτυχία που οδήγησε στην επιστροφή της στη Formula 1 ως προμηθευτής κινητήρων της Brabham. Στη συνέχεια η Autodelta πέρασε τη σκυτάλη στην Alfa Corse η οποία κυριάρχησε στους αγώνες της κατηγορίας Tourism με αυτοκίνητα όπως η 155 και 156.

Alfa Romeo races_ 08

Σήμερα με την επιστροφή της στη Formula 1, ως Alfa Romeo Racing, η μάρκα κάνει πιο αισθητή από ποτέ τη σύνδεση της με τους αγώνες, αλλά και την τεχνογνωσία που αναπτύσσει για τα μοντέλα παραγωγής της μέσω αυτών, με τις Giulia και Stelvio να αποτελούν σημείο αναφοράς για τις επιδόσεις, την ασφάλεια και την οδηγική απόλαυση που προσφέρουν. 

 

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO