spot_img
HomeAUTOΙΣΤΟΡΙΑΗ Volvo Techno Classica Essen

Η Volvo Techno Classica Essen

Η Volvo Cars επανεξετάζει την εποχή της Art Deco στη φετινή Techno Classica Essen στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ιστορική έκθεση αυτοκινήτων στον κόσμο, με μια Volvo PV36 του 1935 που κάποτε ανήκε σε έναν από τους ιδρυτές της εταιρείας.

Volvo Techno Classica_ 03

Ο Gustaf Larson, ένας από τους δύο ιδρυτές της Volvo Cars το 1927, οδήγησε το PV36 για αρκετά χρόνια και το συγκεκριμένο αυτοκίνητο θα εκτίθεται στην φετινή έκθεση του Essen.

Volvo Techno Classica_ 04

Το PV36 είναι ένα παράδειγμα της Streamline Moderne, μιας από τις πιο σημαντικές τάσεις σχεδίασης στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ’30. Τα κτίρια, τα τρένα, τα σκάφη και ακόμη και οι οικιακές συσκευές, όπως φρυγανιέρες και ατμομάγειρες, σχεδιάστηκαν σε αυτό το ύφος της Art Deco, που χαρακτηρίζεται ως “Art Deco εν κινήσει”, λόγω των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών.

Volvo Techno Classica_ 05

Ο μηχανικός και σχεδιαστής Ivar Örnberg έφερε το ύφος αυτό στη Volvo όταν επέστρεψε στη Σουηδία το 1933, έχοντας εργαστεί στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία για μερικά χρόνια. Στη Volvo, του ανατέθηκε ο  σχεδιασμός του PV36 και ήταν σαφές ότι τα χρόνια της θητείας του σε εταιρείες όπως η Hupmobile, ήταν ακόμη φρέσκα στο μυαλό του.

Volvo Techno Classica_ 06

Με το νέο μοντέλο της Volvo, ο Örnberg εισήγαγε τις επιρροές της Streamline Moderne στη Σουηδία. Η εξωτερική αισθητική του αυτοκινήτου ονομάστηκε πολύ σύντομα ως «Carioca», πιθανότατα από έναν λαϊκό λαϊκό χορό της εποχής εκείνης. Σύμφωνα με τα σχέδια, η Volvo παρήγαγε μόνο 500 αυτοκίνητα αυτού του μοντέλου μεταξύ 1935 και 1938.

Volvo Techno Classica_ 07

Το PV36 που εμφανίζεται στο Έσσεν έχει χαμηλό αριθμό χιλιομέτρων αλλά ένα πλούσιο ιστορικό. Το μοντέλο ήταν ένα από τα πρώτα που κατασκευάστηκε από τη Volvo, λίγα μόλις χρόνια μετά την απόφαση του μηχανικού Gustaf Larson και του οικονομολόγου και πωλητή Assar Gabrielsson, μετά το δείπνο της “καραβίδας”  το 1924 για να ξεκινήσει μια σουηδική εταιρεία αυτοκινήτων.

Volvo Techno Classica_ 08

Έντεκα χρόνια αργότερα, ο Larson πήρε το κλειδί για αυτό το Volvo PV36 με αριθμό πλαισίου 85. Αυτό το PV36 είναι ένας μοναδικός αυθεντικός σύνδεσμος με έναν από τους ιδρυτές της Volvo Cars και ένα συναρπαστικό παράδειγμα για το πώς ένα στυλ αμερικάνικου σχεδιασμού έφτασε σε μια μικρή σουηδική εταιρεία αυτοκινήτων τη δεκαετία του ’30.

Volvo Techno Classica_ 09

Η Techno Classica προσελκύει περίπου 200.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Διαρκεί από 10 έως 14 Απριλίου.

Volvo Techno Classica_ 10

Άλλα ιστορικά σαλόνια της Volvo που θα παρουσιαστούν στο περίπτερο Volvo Cars είναι :

  • • 1929 PV4 – Το πρώτο σαλούν της Volvo
  • • 1966 Amazon – ένα εικονίδιο σχεδιασμού της Volvo
  • • 1969 164 – εξακύλινδρο αυτοκίνητο κύρους από τη δεκαετία του ’60
  • • 1981 240 Turbo – το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο με υπερσυμπιεστή της Volvo
  • • 1995 850 T-5R – σαλούν απόδοσης της δεκαετίας του ’90
Volvo Techno Classica_ 11
RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO