spot_img
HomeAUTOΙΣΤΟΡΙΑHonda Evolution 70 χρόνια

Honda Evolution 70 χρόνια

Για μια εταιρεία που παρήγαγε αρχικά μοτοσικλέτες ως ένα πρακτικό τρόπο στο να βοηθήσει  στην κινητικότητα της Ιαπωνίας μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, η Honda έχει περάσει πάρα πολύ μακριά τα τελευταία 70 χρόνια. Με την ιαπωνική μάρκα να γιορτάζει επτά δεκαετίες στο χώρο της αυτοκίνησης, αξίζει να ρίξουμε μια πολύ σύντομη ματιά σε αυτή την εταιρεία των 14,6 τρισεκατομμυρίων ¥ Γιεν, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 200.000 ανθρώπους.

Honda_ 03

Με έδρα το Μινάτο, του Τόκιο, η Honda έχει γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσικλετών παγκοσμίως από το 1959, καθώς και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητήρων εσωτερικής καύσης στον κόσμο (όγκος), καθώς παράγει ετησίως περισσότερους από 14 εκατομμύρια, για να φτάσουμε στα ρομπότ ASIMO το 2000.  Και βέβαια, να μην ξεχνάμε τη λαμπρή πορεία του  μοναδικού Civic Type R.

 

video: Πόσο μεγάλη είναι σήμερα η Honda?

Η αρχή

Η Soichiro Honda ίδρυσε την εταιρεία το 1948. Γεννημένος το 1906, ήταν ανήσυχος άνθρωπος, ο οποίος αναζητούσε πάντα το κάτι το διαφορετικό. Όταν η Toyota του απέρριψε αίτηση για να προσληφθεί, αυτός ξεκίνησε τη δική του εταιρεία και το πρώτο του προϊόν ήταν ουσιαστικά ένα ποδήλατο με ένα μικρό βοηθητικό κινητήρα 50 κ. εκ. τοποθετημένο στο πλάι (1946).

Honda Type D Dream_ 04

 

Ήταν ακατέργαστη και βιαστική πρόταση , αλλά λειτούργησε άψογα στην μεταπολεμική περίοδο η οποία βρήκε κατεστραμμένη όλη την Ιαπωνία. Αυτή ήταν μια  απλή  και προσιτή πρόταση μετακίνησης για την χώρα του. Το πρώτο του πραγματικό προϊόν, η μοτοσικλέτα Dream D, έφτασε το 1948, σηματοδοτώντας τη γέννηση της μάρκας Honda Motor Company.

 

video: Honda – Evolution (1938 – 2018)

Το άλμα στο αυτοκίνητο

Ήταν υπέροχο, όταν  14 χρόνια αργότερα, η Honda ξεκίνησε το πρώτο της τετράτροχο όχημα. Το T360 ήταν ένα μικρό φορτηγό με κινητήρα 354 κ.εκ. που απέδιδε την πενιχρή ισχύ των 30bhp. Δύο μήνες αργότερα και το Honda S500 εισήχθη στην Ιαπωνία με ένα πιο ισχυρό κινητήρα 531κ.εκ. αναπτύσσοντας 44bhp.

Honda T360_ 05

Παρά την έλλειψη εμπειρίας της στην κατασκευή αυτοκινήτων, η Honda έκανε το ριζοσπαστικό άλμα στη Formula 1, 12 μήνες αργότερα. Το Honda RA271 ήταν η πρώτη προσπάθεια της εταιρείας και χρησιμοποίησε έναν V12 κινητήρα 1.5 λίτρων 227 ίππων. Αυτό συνέβη το 1964 και την ίδια χρονιά σημείωσε την πρώτη της νίκη.

Honda_ 06

Μετά από πολλά επιτυχημένα χρόνια στη F1, η Honda γύρισε την προσοχή της πίσω, στα επιβατικά αυτοκίνητα. Το Honda N360 θεωρείται ένα σημείο καμπής στην ιστορία της ιαπωνικής μάρκας, αφού ήταν το καλύτερο μοντέλο της Ιαπωνίας για τρία συνεχή χρόνια. Σημείο σταθμός στη μάρκα ήταν η παρουσίαση του 1963 του Honda Civic, μοντέλο το οποίο έμελε να σηματοδοτήσει άλλη μια εκπληκτική εμπορική πορεία. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1976, παρουσιάστηκε και το Honda Accord.

Honda-N360_ 07

Ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα της Honda έφτασε το 1994 με τη μορφή του NSX Type R. Ένα μοντέλο το οποίο αναπτύχθηκε εν μέρει και από τον θρυλικό οδηγό Ayrton Senna.

Honda_NSX_Type R_ 08

Ανάπτυξη, ποιότητα και υψηλή τεχνολογία ήταν και παραμένουν τα συστατικά στοιχεία της μάρκας έως και σήμερα. Το σήμα Type  R ήδη έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο το φάσμα παραγωγής της Honda, ενώ ένα νέο υβριδικό NSX έχει ξεκινήσει 26 χρόνια μετά τη γέννηση του πρωτοτύπου.

Honda hybrid-NSX_ 09

Αυτή είναι η Honda με λίγες λέξεις. Πρόκειται για μια τεράστια εταιρεία η οποία καινοτομεί στην αυτοκίνηση σε δύο και τέσσερεις τροχούς εδώ και 70 χρόνια. Σεβασμός σε έναν κορυφαίο κατασκευαστή ο οποίος προτιμά να μην είναι τόσο εμπορικός, όσο κορυφαίος ποιοτικά και τεχνολογικά.

video: Honda 70th Birthday

 

 

Η πρώτη γενιά του Honda Civc

 

Honda-civic-1st-generation_ 10

To ιστορικό Honda S500

Honda-S500_ 11

H πρώτη γενιά Honda Accord

Honda_Accord_first_generation_ 12

Honda Type R

Honda Type R_ 13

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO