fbpx

Ειδήσεις Auto

MINI Vision Urbanaut

H νέα φουτουριστική πρόταση έξυπνης διαχείρισης χώρου

Μια νέα φουτουριστική πρόταση έξυπνης διαχείρισης χώρου από τη  MINI που χρησιμοποιεί το #NEXTGen για να παρουσιάσει, σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, το MINI Vision Urbanaut. Το οραματικό όχημα προσφέρει περισσότερο εσωτερικό χώρο και ευελιξία από ποτέ, αλλά με ελάχιστες εξωτερικές διαστάσεις. Μία ολοκληρωμένη σχεδίαση εμπειρίας χρήστη, βιώσιμα υλικά και ένα αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης είναι τα πρόσθετα συστατικά της συνολικής φιλοσοφίας.

mini-vision-urbanaut_03

Πιο δημιουργική χρήση χώρου
Εκφράζοντας μία πρωτοποριακή φιλοσοφία χώρου, το MINI Vision Urbanaut σχεδιάστηκε από μέσα προς τα έξω. Οι σχεδιαστές δημιούργησαν την εμπειρία ενός ευρύχωρου εσωτερικού, πριν εξελίξουν το εξωτερικό, χρησιμοποιώντας κατόψεις, κομμάτια επίπλων και ξύλινα μοντέλα υπό κλίμακα ως ενδεικτικά του μεγέθους. Κατά τη διάρκεια του project, επαυξημένη πραγματικότητα (AR) εφαρμόστηκε για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου, το οποίο στη συνέχεια βελτιστοποιήθηκε συστηματικά. Ασυνήθιστα ψηλό για MINI, αλλά με μήκος μόλις 4,46 m, το MINI Vision Urbanaut διαθέτει ένα εσωτερικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως παρέχοντας μία διαφορετική ευκολία κινήσεων μέσα στο αυτοκίνητο.

Hλεκτροκίνητο με λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης

Έχοντας επινοηθεί εξ αρχής ως ηλεκτροκίνητο όχημα, με λειτουργίες αυτοματοποιημένης οδήγησης, το MINI Vision Urbanaut έδωσε στους σχεδιαστές μεγάλα περιθώρια ελευθερίας στον σχεδιασμό εσωτερικού και εξωτερικού. 

Δείτε το video του MINI Vision Urbanaut

Με ‘ Daybed ’ και ‘ Street Balcony ’και ‘ Cosy Corner ’ στο πίσω τμήμα
Μία εξαιρετικά ευέλικτη τετραθέσια διάταξη είναι η βάση για ένα φωτεινό εσωτερικό. Τα δύο εμπρός καθίσματα είναι σχεδιασμένα για να περιστρέφονται, ενώ η πλάτη του μεγάλου πίσω καθίσματος αναδιπλώνεται χειροκίνητα (πίσω αριστερό κάθισμα) και περιστρέφεται (δεξί πίσω κάθισμα). Όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο, το ταμπλό χαμηλώνει και η περιοχή του οδηγού μετατρέπεται σε μία άνετη καθιστική γωνιά - το ‘daybed’. Επιπλέον, το παρμπρίζ μπορεί να ανοίγει προς τα πάνω όταν είναι σταματημένο το αυτοκίνητο, για να δημιουργεί ένα είδος μπαλκονιού στο δρόμο (Street Balcony). Αυτό αυξάνει την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και δημιουργεί μία αίσθηση αυξημένης ευρυχωρίας.  

Το πιο σκοτεινό πίσω τμήμα της καμπίνας προσφέρει ένα πιο ήσυχο περιβάλλον – την αναπαυτική γωνιά (Cosy Corner). Εδώ, οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν λίγο ποιοτικό χρόνο για τους ίδιους. Μια υφασμάτινη γέφυρα ‘Loop’ εκτείνεται πάνω από τα καθίσματα και προσφέρει τη δυνατότητα κρυφού φωτισμού LED. Μεταξύ του Cosy Corner και της περιοχής του οδηγού βρίσκεται το ανοιχτό και ευάερο κεντρικό τμήμα του αυτοκινήτου που προσφέρει ταχεία πρόσβαση σε όλα τα καθίσματα. Με την πόρτα ανοιχτή, μπορεί κάποιος να καθίσει ακόμα και στο πάτωμα. Στην πλευρά του αυτοκινήτου απέναντι από την πόρτα εισόδου βρίσκεται ένα ενσωματωμένο τραπεζάκι με ένα φυτό ως τελική πινελιά στον εξοπλισμό του εσωτερικού. Το τραπεζάκι σηματοδοτεί το νέο κεντρικό σημείο του αυτοκινήτου – τον χώρο συνάντησης και επικοινωνίας των επιβατών.  

mini-vision-urbanaut_04

Διεπαφή χρήστη και σχέδιο διάδρασης

Διαισθητικές, διακριτικές λύσεις διεπαφής χρήστη επιτρέπουν την κατάργηση χειριστηρίων όπως διακόπτες η μπουτόν. Αυτό δημιουργεί μία μινιμαλιστική αίσθηση χώρου χωρίς περιττά στοιχεία που όμως διατηρεί πλήρη συνδεσιμότητα. Η αρχή της ‘φυσικής διάδρασης’ υπογραμμίζεται από την ‘αναλογική’ απτική εμπειρία ενεργοποίησης ενός χαρακτηριστικού, π.χ. η δια της αφής ενεργοποίηση του Loop πάνω από τα πίσω καθίσματα. Το στρογγυλό όργανο βρίσκεται τώρα στη μέση του αυτοκινήτου – το νέο κέντρο δράσης – και φέρνει πληροφορίες στο σημείο που συναντώνται οι επιβάτες.

mini-vision-urbanaut_05

 MINI Token 

Το MINI Token βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπειρίας με το MINI Vision Urbanaut Έχει σχεδόν το μέγεθος μιας αγχολυτικής πέτρας (worry stone) και ενεργοποιεί τις τρεις προκαθορισμένες στιγμές MINI – Chill, Wanderlust και Vibe – όταν τοποθετείται στις ειδικά σχεδιασμένες υποδοχές του τραπεζιού στο κέντρο του αυτοκινήτου. Έχουν επινοηθεί και άλλες στιγμές MINI, όπως το ‘My MINI moment’. Εδώ, το MINI Token μπορεί να προγραμματιστεί για να προσφέρει ένα άλλο είδος εξατομικευμένης εμπειρίας, στην οποία ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει το περιβάλλον που επιθυμεί – κρυφός φωτισμός, μουσική και άλλα – και να το ανακαλεί άμεσα αργότερα. 

mini-vision-urbanaut_06

Το νέο πρόσωπο του MINI
Το εμπρός τμήμα του MINI Vision Urbanaut αντιπροσωπεύει μία σαφή εξέλιξη δύο διαχρονικών σχεδιαστικών στοιχείων – των προβολέων και της μάσκας. Τοποθετημένοι κάτω από μία δομή από μηχανουργημένο αλουμίνιο με οπές, οι προβολείς είναι ορατοί μόνο όταν είναι αναμμένοι. Χάρη στην πολύχρωμη δυναμική σχεδίαση τύπου matrix μπορούν να προβάλλουν διαφορετικά περίπλοκα γραφικά που δημιουργούν ένα νέο είδος επικοινωνίας μεταξύ του αυτοκινήτου και του εξωτερικού κόσμου, κατάλληλο για την κάθε στιγμή. Τα φώτα του MINI Vision Urbanaut συμπληρώνουν την εμπρός ‘μάσκα’ με τη ελκυστική χαρακτηριστική εμφάνιση σε όλα τα MINI. Η μάσκα υιοθετεί τώρα οκταγωνικό σχήμα, που αντιπροσωπεύει μία εξέλιξη του παραδοσιακού, εξαγωνικού μοτίβου. Επειδή το MINI Vision Urbanaut δεν έχει κινητήρα εσωτερικής καύσης που να απαιτεί αέρα ψύξης, η μάσκα λειτουργεί ως ευφυές πάνελ για αυτοματοποιημένη οδήγηση.

mini-vision-urbanaut_07

Όπως και οι προβολείς, πολύχρωμα, δυναμικά πίσω φώτα matrix πίσω από καλύμματα από μηχανουργημένο αλουμίνιο προσφέρουν μία φρέσκια αισθητική ενώ η εμφάνισή τους μεταβάλλεται στα διάφορα προγράμματα οδήγησης και στις στιγμές MINI. Παρατηρώντας το από πιο κοντά, οι χαρακτηριστικές κυρτές επιφάνειες παραπέμπουν στα προηγούμενα MINI και το κλασικό Mini. Μία μικρή λεπτομέρεια – η καμπύλη των πίσω παραθύρων – επαναλαμβάνει το σχήμα της εμπρός μάσκας και υπογραμμίζει τη στιλιστική συνοχή του αυτοκινήτου.  

mini-vision-urbanaut_08

Φωτιζόμενοι τροχοί τύπου skateboard
Το στοιχείο που ξεχωρίζει από το πλάι είναι οι τροχοί, που έχουν φινίρισμα Ocean Wave, ένα turquoise blue που θυμίζει παραλία και τον ήχο της θάλασσας. Το αφηρημένο προφίλ Union Jack των τροχών παραπέμπει στη Βρετανική παράδοση του αυτοκινήτου, ενώ το σήμα τους θυμίζει skateboards – επιβεβαιώνοντας την ευελιξία και τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του ΜΙΝΙ. Οι τροχοί αντιπροσωπεύουν επίσης έναν άλλο τρόπο με τον οποίο το αυτοκίνητο επικοινωνεί με το περιβάλλον. Διάφανοι και φωτιζόμενοι από το εσωτερικό, η εμφάνισή τους αλλάζει σύμφωνα με την επιλεγμένη στιγμή MINI. 

mini-vision-urbanaut_09

Σε περίοπτη θέση στην κολόνα C στην πλευρά του οδηγού βρίσκονται τα γούρια του ΜΙΝΙ. Αυτά είναι αναμνηστικά από τα μέρη που έχει επισκεφθεί, φεστιβάλ ή άλλες εκδηλώσεις (καρφίτσες ή αυτοκόλλητα), και φιγουράρουν ως μία πολύτιμη συλλογή πίσω από ένα κρύσταλλο-βιτρίνα. Τα γούρια του MINI εκφράζουν επίσης τη στιγμή wanderlust και αποκαλύπτουν τι έχει βιώσει ο ιδιοκτήτης με το MINI Vision Urbanaut – όπως τα αυτοκόλλητα στα camper vans ή τα σηματάκια σε μπαστούνια πεζοπορίας από το παρελθόν. Ένα γούρι είναι αφιερωμένο στην πλατφόρμα #Next Gen στην οποία το MINI Vision Urbanaut θα γιορτάσει την παγκόσμια πρεμιέρα του.

Ένα άλλο έχει ένα κωδικό QR που, όταν σκαναριστεί, οδηγεί στο MINI.com. Με αυτό τον τρόπο ο αναλογικός και ψηφιακός κόσμος συνδυάζονται και στο εξωτερικό του αυτοκινήτου, εκφράζοντας τις στιγμές MINI. Όταν οι στιγμές MINI ενεργοποιούνται με την τοποθέτηση του ‘MINI Token’ στις υποδοχές του τραπεζιού, τότε επισημαίνεται στο εξωτερικό μέσω των εμπρός και πίσω επιφανειών και των ζαντών. Στο εσωτερικό, ολόκληρη η γεωμετρία – συμπεριλαμβανομένων των καθισμάτων, του σχήματος του ταμπλό /daybed και των θέσεων των πλατών – μπορεί να προσαρμόζεται με το χέρι, ανάλογα με την επιλεγμένη στιγμή MINI. Η οθόνη του στρογγυλού οργάνου αλλάζει επίσης. Άρωμα, ήχος και κρυφός φωτισμός εμπλουτίζουν τη βασική διάθεση που ενεργοποιεί η επιλεγμένη στιγμή ΜΙΝΙ.  

mini-vision-urbanaut_10

MINI moment Chill 
Στη στιγμή MINI ‘Chill’, το MINI Vision Urbanaut γίνεται ιδιωτικό καταφύγιο, μία όαση στην πόλη. Ενώ το πίσω κάθισμα (Cosy Corner) ρυθμίζεται σε διάφορες θέσεις, η φωτιζόμενη γέφυρα (Loop) είναι εμπνευσμένη από τον πράσινο θόλο τροπικού δάσους, και υπάρχει και η δυνατότητα μείωσης του φωτισμού. Μουσική και ‘ατμοσφαιρικοί’ ήχοι από τη φύση προστίθενται στο μίγμα. Στην κεντρική περιοχή, το στρογγυλό όργανο μεταμορφώνεται σε φωτιστικό, καταργώντας οθόνες ή διακόπτες που θυμίζουν περιβάλλον αυτοκινήτου. Εξωτερικά, η στιγμή MINI ‘Chill’ αποκαλύπτεται στην αφηρημένη αναπαράσταση του πράσινου θόλου ενός τροπικού δάσους γύρω από τους προβολείς, τα πίσω φώτα και τις ζάντες. 

mini-vision-urbanaut_11

MINI moment Wanderlust
Η Wanderlust είναι η μοναδική από τις τρεις στιγμές MINI όπου το Vision Urbanaut στην πραγματικότητα κινείται. Σε αυτή τη στιγμή, το εσωτερικό γίνεται ιδανικό για την οδήγηση του αυτοκινήτου ή για αυτόνομη λειτουργία, και επιτρέπει στους πελάτες να ανακαλύψουν εκ νέου τη ρομαντική διάσταση του ταξιδιού. Η διεπαφή του χρήστη στο κεντρικό στρογγυλό όργανο αντανακλά ένα κόσμο ταξιδιού εμπνευσμένο από τουριστικές αφίσες των δεκαετιών 1950 και 1960. Μαζί με την απεικόνιση της διαδρομής, πρόσθετες πληροφορίες ταξιδιού, όπως σημεία ενδιαφέροντος και ώρα άφιξης, προβάλλονται εδώ για όσους βρίσκονται στο αυτοκίνητο. Το Loop πάνω από τα πίσω καθίσματα οπτικοποιεί την αίσθηση κίνησης με την προσομοίωση ενός θολού τοπίου λόγω της κίνησης του οχήματος σε ένα μίγμα πορτοκαλί και τυρκουάζ. Εάν ο πελάτης επιθυμεί να οδηγήσει ο ίδιος, με ένα πάτημα του λογοτύπου MINI εμφανίζονται το τιμόνι και τα πεντάλ. Μια μινιμαλιστική οθόνη με ειδικά εφέ αργής κίνησης (parallax) στο ταμπλό προβάλλει τις οδηγίες της διαδρομής και τις προειδοποιήσεις κινδύνου. Δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις σχετικές με την οδήγηση στο ταμπλό. Όταν είναι ενεργοποιημένη η αυτόνομη οδήγηση, το τιμόνι και τα πεντάλ μαζεύονται και η οθόνη εξαφανίζεται από το ταμπλό. Στο εξωτερικό, τα γραφικά φώτων στις matrix επιφάνειες LED μπροστά και πίσω σηματοδοτούν τη λειτουργία της αυτόνομης οδήγησης ή την οδήγηση από τον πελάτη.  

mini-vision-urbanaut_12

 Ψηφιακές υπηρεσίες
Η φιλοσοφία του MINI Vision Urbanaut περιλαμβάνει υπηρεσίες σχεδιασμένες για να αναδείξουν τη χρήση του αυτοκινήτου σε μία πλούσια και συνδεδεμένη εμπειρία χρήστη. Για παράδειγμα, το MINI Vision Urbanaut μπορεί να ανοίγει μέσω έξυπνων συσκευών – επομένως επειδή πρόκειται για ένα όχημα που προορίζεται για το μέλλον, μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό οποιοσδήποτε από ένα συγκεκριμένο οικογενειακό ή φιλικό κύκλο. Playlists, audio books ή podcasts κατάλληλα για τη διαδρομή και τη στιγμή είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε στιγμές ‘Wanderlust’.  Ένα προσωπικό planner ταξιδιού περιλαμβάνει εξατομικευμένες συμβουλές και σημεία ενδιαφέροντος (POI), αλλά και υποδείξεις από την Κοινότητα MINI. Προτάσεις και επιλογές γίνονται ανάλογα με τις επιθυμίες.  

About Motorsite.gr

Το Motorsite.gr είναι το μεγαλύτερο online ενημερωτικό portal για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο.

Μάθετε πρώτοι ολα τις τελευταίες ειδήσεις για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο. Ενημερωθείτε για ολους τους αγώνες, τις εκδηλώσεις, και νέα της αγοράς.

Το motorsite.gr χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.