spot_img
HomeAUTOΕΙΔΗΣΕΙΣ Αυτό είναι το νέο SEAT Leon 4ης γενιάς

 Αυτό είναι το νέο SEAT Leon 4ης γενιάς

 Αυτό είναι το νέο SEAT Leon 4ης γενιάς

Το νέο Leon συνδυάζει τη φιλοσοφία της σχεδίασης που είναι βασική για κάθε όχημα που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής της SEAT, φέρνοντας κομψότητα και sportiness στη compact κατηγορία. Σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της SEAT στο Martorell, στη Βαρκελώνη.

Η νέα γενιά του compact μοντέλου επωφελείται από τους πιο προηγμένους τεχνολογικά κινητήρες με βενζίνη (TSI), diesel (TDI), συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), mild hybrid (eTSI) και plug-in hybrid (eHybrid), προσφέρoντας στους πελάτες τη σωστή επιλογή κινητήρα για να ταιριάζει με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Η βάση για την ισχυρή σχεδιαστική γραμμή του οχήματος είναι η εξελιγμένη πλατφόρμα MQB Evo, που έδωσε ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις της σχεδιαστικής ομάδας ενώ οι νέες αυξημένες διαστάσεις του, προσδίδουν βελτιωμένη αίσθηση των αναλογιών στη σχεδίαση της νέας γενιάς του μοντέλου.

Οι τιμές του νέου μοντέλου στη χώρα μας ξεκινάνε από 18.190€ και φτάνουν έως τις 27.590€.

Seat Leon_03

Στην 5-θυρη έκδοση, το νέο SEAT Leon έχει μήκος 4,368mm (+86mm), πλάτος 1,800mm (- 16mm) και ύψος 1,456mm (-3mm). Το μεταξόνιο ανέρχεται στα 2.686mm, δηλαδή 50mm περισσότερο από την τρίτη γενιά SEAT Leon. Στην έκδοση Sportstourer, το νέο Leon έχει μήκος 4.642mm (+93mm), πλάτος 1.800mm (-16mm) και ύψος 1.448mm (-3mm). Το μεταξόνιο ανέρχεται στα 2.686mm, δηλαδή και εδώ 50mm περισσότερο από την προηγούμενη γενιά.

Ο συντελεστής οπισθέλκουσας του νέου SEAT Leon βελτιώθηκε κατά περίπου 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά.

Το νέο εμπρόσθιο μέρος του SEAT Leon έχει δυνατή προσωπικότητα, με ισχυρότερη τρισδιάστατη σύνδεση μεταξύ της μάσκας και του μπροστινού φωτισμού. Οι προβολείς LED στρέφονται προς τα πίσω, παρέχοντας ένα οπτικό αποτέλεσμα φρυδιού, δίνοντας βαθύτερη εστίαση και καθιστώντας το άμεσα αναγνωρίσιμο στο δρόμο.

Seat Leon_04

Το εσωτερικό του είναι το αποκορύφωμα της λειτουργικότητας, του μινιμαλισμού και της κομψότητας. Λεπτές επιφάνειες και ένα κομψό αλλά μεγάλο ταμπλό που δίνει την αίσθηση πως αιωρείται. Τα πάντα στην καμπίνα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι εργονομικά και με ακρίβεια, αυξάνοντας την εσωτερική άνεση και ασφάλεια τόσο για τον οδηγό όσο και για τους επιβάτες.

Πρωταγωνιστής του εσωτερικού είναι η κεντρική οθόνη infotainment 10 ιντσών, η οποία περιλαμβάνει αναγνώριση χειρονομίας, παρέχοντας ακριβή αλληλεπίδραση με τους επιβάτες και μειώνοντας τον αριθμό των φυσικών κουμπιών.

Το 5-θυρο SEAT Leon προσφέρει χωρητικότητα 380 λίτρων (ίδια με την προηγούμενη γενιά), ενώ το Sportstourer προσφέρει χωρητικότητα 617 λίτρων, 30 λίτρα περισσότερο από την προηγούμενη γενιά.

Seat Leon_05

Επίπεδα εξοπλισμού

Ανεξάρτητα από το επίπεδο εξοπλισμού – Business, Style, Xcellence ή FR – το νέο SEAT Leon προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ο οδηγός και εξατομικεύεται στο υψηλότερο επίπεδο. Ένα από αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά άνεσης στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι ο αυτόματος κλιματισμός 3 ζωνών Climatronic που προσφέρει νέα επίπεδα άνεσης για τους επιβάτες, είτε κάθονται μπροστά είτε πίσω.

Συνδεσιμότητα

Είναι το πρώτο πλήρως συνδεδεμένο όχημα της μάρκας. Στην καρδιά του Leon υπάρχει το SEAT Digital Cockpit, το οποίο διαθέτει έναν υψηλής ευκρίνειας ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25΄΄ και σύστημα infotainment. Το standard Media system διαθέτει οθόνη 8,25΄΄με συμβατότητα smartphone ενώ το μεγαλύτερο σύστημα Navi οθόνης 10΄΄ προσφέρει 3D συνδεδεμένη πλοήγηση, τεχνολογία οθόνης τύπου Retina, φυσικό έλεγχο φωνής καθώς και αναγνώριση χειρονομίας για απλούστευση της αλληλεπίδρασης των χρηστών.

Η νέα φωνητική αναγνώριση της SEAT επιτρέπει μια φυσική κατανόηση της γλώσσας, προκειμένου να επιτρέψει στο χρήστη να αλληλεπιδράσει με το σύστημα infotainment χρησιμοποιώντας φυσικές εντολές – το σύστημα ανταποκρίνεται απλά λέγοντας τη διεθνή λέξη “Hola” δύο φορές -, κάνοντας διορθώσεις και αναφορές σε προηγούμενες εντολές. Έτσι, αν πρέπει να βρείτε πληροφορίες πλοήγησης ή να αναζητήσετε μουσική, ο τρόπος είναι ταχύτερος, ευκολότερος και ασφαλέστερος.

Mε το σύστημα Full Link, οι πελάτες θα μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή τους ζωή, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιούν: Apple CarPlay (χρησιμοποιώντας ασύρματη σύνδεση που βασίζεται σε Bluetooth ή WLAN) ή Android Auto χρησιμοποιώντας μια καλωδιακή σύνδεση.

Seat Leon_06

Το σύστημα Full Link είναι η πύλη της συνδεσιμότητας, επιτρέποντας στους χρήστες να συνδέουν τις κινητές συσκευές τους στο infotainment σύστημα του αυτοκινήτου και να μεταφέρουν το ψηφιακό οικοσύστημα τους στο όχημα με ελεγχόμενο και ασφαλή τρόπο που δεν θα αποσπά την προσοχή του οδηγού από το δρόμο, χρησιμοποιώντας είτε το σύστημα infotainment ή τα ενσωματωμένα χειριστήρια στο τιμόνι.

Η Online Connecitvity Unit με ενσωματωμένη κάρτα SIM σημαίνει ότι το νέο SEAT Leon δεν θα χάσει ποτέ τη σύνδεσή του με τον ψηφιακό κόσμο και σε μελλοντικές εξελίξεις το σύστημα θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις τελευταίες εφαρμογές infotainment, ενημερωμένες κάθε στιγμή. Ως εκ τούτου, το νέο SEAT Leon θα είναι σε θέση να προσφέρει νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης του. Η ενσωματωμένη eSIM σημαίνει επίσης ότι το SEAT Leon επωφελείται από την υπηρεσία eCall, η οποία επικοινωνεί άμεσα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση συμβάντος, προσθέτοντας ένα ακόμη επίπεδο ασφάλειας στο όχημα. Δεν είναι μόνο η δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσης έκτακτης ανάγκης (χειροκίνητη ή αυτόματη), αλλά και ότι σημαντικά δεδομένα του οχήματος θα σταλούν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως η τοποθεσία του αυτοκινήτου, ο τύπος του κινητήρα, το χρώμα του αμαξώματος ή ο αριθμός των επιβατών, καθιστώντας ευκολότερη την παροχή βοήθειας.

Seat Leon_07

Κινητήρες

Το νέο SEAT Leon αναπτύχθηκε με μία γκάμα κινητήρων που περιλαμβάνει επίσης και τρεις ηλεκτροκίνητες εκδόσεις για πρώτη φορά. Η νέα γενιά του compact μοντέλου επωφελείται από εκδόσεις βενζίνης (TSI), diesel (TDI), συμπιεσμένου φυσικού αερίου (TGI), mild-hybrid (eTSI) και plug-in hybrid (eHybrid), παρέχοντας στους πελάτες τη σωστή επιλογή κινητήρα για να ταιριάζει με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Οι εκδόσεις με αυτόματο κιβώτιο DSG επωφελούνται από την τεχνολογία αλλαγής ταχυτήτων shift-by-wire. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο επιλογέας ταχυτήτων να μην είναι συνδεδεμένος στο κιβώτιο ταχυτήτων μηχανικά, αλλά να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές εντολές

Seat Leon_08

Βενζίνη

Οι βενζινοκίνητες εκδόσεις είναι όλες άμεσης έγχυσης και με υπερσυμπιεστή, αποδίδουν μεταξύ 110PS και 190PS και περιλαμβάνουν τρικύλινδρους κινητήρες TSI 1.0lt (81kW/110PS) και μεγαλύτερους κινητήρες TSI 1.5lt (96kW/130PS και 110kW/150PS).

Οι κινητήρες 1.0 TSI 110PS και 1.5 TSI 130PS χρησιμοποιούν τη διαδικασία καύσης κύκλου Miller και μεταβλητό γεωμετρικό υπερσυμπιεστή για να πάνε την αποδοτικότητα στο επόμενο επίπεδο.

Οι κινητήρες των 1.5 λίτρων ενσωματώνουν επίσης Active Cylinder Management για μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας.

Στην κορυφή είναι ο κινητήρας TSI 140kW/190PS 2.0lt που συνδέεται με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη.

Seat Leon_09

Diesel

Το diesel παραμένει μια σημαντική τεχνολογία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το νέο Leon διαθέτει αξιόλογες επιλογές κινητήρα diesel: όλες οι εκδόσεις TDI είναι 2.0lt με 85kW/115PS και 110kW/150PS.

Οι εκδόσεις TDI διαθέτουν το εξελιγμένο σύστημα επεξεργασίας καυσίμων SCR, Twin Dosing με διπλή έγχυση AdBlue που μειώνει σημαντικά τις εκπομπές NOx σε σύγκριση με τους κινητήρες diesel της προηγούμενης γενιάς του Leon. Το αποτέλεσμα είναι μια γκάμα κινητήρων diesel που πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις των τελευταίων προτύπων εκπομπών ρύπων.

mHEV

Για πρώτη φορά, το νέο SEAT Leon περιλαμβάνει επίσης 48V mild hybrid τεχνολογία (eTSI), επιτρέποντας στο compact αυτοκίνητο να προσφέρει ακόμη υψηλότερα επίπεδα επιδόσεων & οικονομίας: 1.0 TSI 81kW/110PS και 1.5 TSΙ 110kW/150PS αποκλειστικά με DSG.

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί έναν εκκινητή-γεννήτρια 48V και μια μπαταρία ιόντων λιθίου 48V, οφέλη δε αποκομίζονται, εφόσον το σύστημα επιτρέπει στο Leon τη λειτουργία coast με τον κινητήρα εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια μερικών οδηγικών σεναρίων, την ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα και την υποστήριξη του κινητήρα με ηλεκτρική βοήθεια.

Seat Leon_10

Plugin hybrid

Και καθώς η SEAT επεκτείνει τη χρήση της ηλεκτροκίνησης, η τέταρτη γενιά Leon θα περιλαμβάνει σύντομα μια προηγμένη έκδοση plug-in hybrid. Ο συνδυασμός ενός ηλεκτρικού κινητήρα 1.4lt TSI, μπαταρίας ιόντων λιθίου 13kWh και εξατάχυτου κιβώτιου ταχυτήτων DSG, αποδίδει ισχύ 150kW/204PS και ηλεκτρική αυτονομία περίπου 60 χλμ (WLTP).

Η plug-in hybrid έκδοση επιτρέπει στους οδηγούς να χρησιμοποιούν μόνο την ηλεκτρική λειτουργία, με αυτονομία έως και 60 χιλιόμετρα (WLTP) χρησιμοποιώντας την ενέργεια που αποθηκεύεται στην μπαταρία του.

CNG

Το νέο SEAT Leon θα διατίθεται επίσης από τις αρχές του 2021 και με CNG 1.5 λίτρων TGI, με απόδοση 96kW/130PS.

Το όχημα διαθέτει 3 δεξαμενές CNG συνολικής χωρητικότητας 17,3 kg, δίνοντας στο νέο SEAT Leon CNG αυτονομία 440 χιλιομέτρων χωρίς ανεφοδιασμό. Και αν οι δεξαμενές CNG αδειάσουν, ο κινητήρας αλλάζει αυτόματα σε λειτουργία βενζίνης μέχρι τον επόμενο σταθμό καυσίμων CNG.

Seat Leon_11

Ασφάλεια

Η ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου Leon SEAT και ενσωματώνει μερικά από τα πιο προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS). Οι διάφορες τεχνολογίες ασφάλειας σημαίνουν ότι το νέο SEAT Leon αντιλαμβάνεται τον περιβάλλοντα χώρο και προσφέρει τη βέλτιστη προστασία, ανεξάρτητα από τις συνθήκες οδήγησης, πηγαίνοντας την ασφάλεια στο επόμενο επίπεδο.

Το νέο SEAT Leon συγκεντρώνει μια σειρά από νέα συστήματα ADAS, συμπεριλαμβανομένων των Dynamic Chassis Control (DCC), Adaptive Cruise Control (ACC), Emergency Assist, Travel Assist και Side & Exit assist, τα οποία από κοινού, προστατεύουν το όχημα και τους επιβαίνοντες σε κατάσταση οδήγησης ή στάθμευσης

Seat Leon_12

Χάρη στο νέο Dynamic Chassis Control του νέου SEAT Leon, η οδήγηση και ο χειρισμός του οχήματος προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις του οδηγού, κάνοντας το όχημα πιο άνετο οδηγικά.

Πίνακας τιμών του νέου Seat Leon

 

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO