Ειδήσεις Auto

Αποκάλυψη του CUPRA Formentor

Με 310ps και  plug-in hybrid 245ps

Το crossover υψηλών επιδόσεων συνδυάζει το DNA της μάρκας με τη σχεδίαση και την κατασκευή του μέλλοντος. Eίναι το πρώτο μοντέλο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την CUPRA. Το Formentor συγκεντρώνει τα οφέλη ενός αυτοκινήτου επιδόσεων με τις ιδιότητες ενός SUV.

To αμάξωμα θυμίζει ένα ισχυρό όχημα παντός εδάφους, αλλά η σχεδίαση του χρησιμοποιεί την αισθητική τεχνική για να ελαφρύνει τη σιλουέτα του οχήματος. Σε αντίθεση με το σκληρό, τραχύ φινίρισμα ενός παραδοσιακού SUV, το Formentor συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός οχήματος παντός εδάφους με τα συμπαγή στοιχεία ενός hatchback.

Το CUPRA Formentor έχει μήκος 4.450mm και πλάτος 1.839mm. Το ύψος του είναι 1.511mm παρέχοντας αξιοσημείωτο ύψος για όλους τους επιβάτες, το οποίο, σε συνδυασμό με το μεταξόνιο των 2.680mm, προσφέρει σημαντική χωρητικότητα στους πίσω επιβάτες, χώρο αποσκευών 450lt καθώς και μεγάλη σταθερότητα.

Από την άλλη πλευρά, το sportiness κάνει έντονη την εμφάνιση του στο πίσω μέρος του οχήματος ενώ ταυτόχρονα τονίζεται το μήκος της πίσω πόρτας υπογραμμίζοντας τις δυναμικές του διαστάσεις. Αυτή η αδιάκοπη σχεδίαση τονίζει σημαντικά την εξωτερική ποιότητα του οχήματος, η οποία ενισχύεται από το κατά μήκος πίσω φωτισμό που μεγεθύνει την ξεχωριστή εμφάνιση του πίσω μέρους καθώς και τις standard ζάντες αλουμινίου 19΄΄ - επίσης διαθέσιμες σε χάλκινο χρωματισμό – με φρένα Brembo 18΄΄.

Cupra-Formentor_03

Tο σύγχρονο όραμα του sportiness

H εκφραστική εξωτερική σχεδίαση του CUPRA Formentor ταιριάζει απόλυτα με το υψηλής ποιότητας εσωτερικό του, το οποίο παρέχει αίσθηση νεωτερισμού και sportiness, σεβόμενο της αξίες της μάρκας. Από την στιγμή που ανοίγει η πόρτα, οι επιβάτες βλέπουν το welcome light στο έδαφος ενώ περνώντας στο εσωτερικό συναντούν υλικά υψηλών προδιαγραφών και διακοσμητικές λεπτομέρειες υψηλής στιλπνότητας σε χρώμα σκούρου χρωμίου και μαύρου, που ενισχύουν την αισθητική της καμπίνας.

Τα bucket καθίσματα, διαθέσιμα σε Petrol Blue και μαύρο δέρμα, δίνουν την αίσθηση της ελαφρότητας, ενώ παράλληλη τονίζουν τα διαπιστευτήρια επιδόσεων του CUPRA Formentor, καθώς ο οδηγός κάθεται χαμηλότερα και σε πιο εργονομική και σπορ θέση.

Το ταμπλώ που δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται βρίσκεται σε οριζόντια διάταξη, ενισχύοντας τη μεγιστοποίηση της εκφραστικότητας τους οχήματος. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πόρτες που παρέχουν επιπρόσθετα διάφορες λειτουργίες ασφαλείας όπως ανίχνευση τυφλών σημείων και exit assist.

H πανοραμική οθόνη 12΄΄ στο ταμπλώ με online λειτουργίες πλοήγησης, αποτελεί πηγή λειτουργικότητας και συνδεσιμότητας στους επιβάτες. Η τεχνολογία βρίσκεται στο προσκήνιο μέσα στο αυτοκίνητο χάρη στην ενσωμάτωση του digital cockpit που παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες οδήγησης ακριβώς μπροστά στον οδηγό, ο οποίος ενθουσιάζεται από το νέο τιμόνι που ενσωματώνει το κουμπί εκκίνησης κινητήρα και CUPRA mode selector.

Cupra-Formentor_04

Κινητήρες

Το Formentor θα λανσαριστεί αρχικά με δύο κινητήρες υψηλών επιδόσεων.

Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται ένας 2.0lt TSI Turbocharged κινητήρας βενζίνης με συνολική ισχύ 310PS (228kW) και ροπή 400Nm που προσφέρει την απόλυτη έκφραση του DNA της μάρκας CUPRA. Ο κινητήρας αυτός θα συνδυαστεί με τεχνολογία 4Drive που παρακολουθεί συνεχώς την οδήγηση για να τροφοδοτήσει με ισχύ το σωστό τροχό, στον ακριβή χρόνο που χρειάζεται.

Το CUPRA Formentor, ωστόσο, κοιτάζει το μέλλον για αναβαθμισμένη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση, ενσωματώνοντας την υβριδική τεχνολογία plug-in υψηλής απόδοσης. Ο βενζινοκινητήρας 1.4lt TSI 150PS (110 kW), συνδυασμένος με τον ηλεκτρικό κινητήρα 85 kW με μπαταρία ιόντων λιθίου 13 kWh, επιτρέπει στο Formentor να επιτύχει τις επιδόσεις που οι πελάτες περιμένουν, πάντα σε αρμονία με την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, ο κινητήρας αυτός παρέχει συνολική μέγιστη ισχύ 245PS (180kW) και ροπή 400Nm με ηλεκτρική αυτονομία περίπου 50km.

Και οι δύο συνδυασμοί κινητήρων επωφελούνται από ένα κιβώτιο ταχυτήτων DSG με διπλό συμπλέκτη που βοηθάει τις αλλαγές των ταχυτήτων να γίνουν πιο ομαλές. Η τεχνολογία shift-by-wire είναι σχεδιασμένη ώστε ο επιλογέας ταχυτήτων να μην συνδέεται με το κιβώτιο μηχανικά αλλά να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά σήματα για τις αλλαγές. Η τεχνολογία προσθέτει υψηλότερα επίπεδα επιδόσεων, αλλά προσθέτει μία νέα διάσταση στην οδηγική απόλαυση. Και όταν οι οδηγοί θελήσουν μία ακόμα πιο διαδραστική οδηγική εμπειρία, τα χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι κάνουν τη σύνδεση μεταξύ οχήματος και οδηγού πιο στενή.

Με την προηγμένη ρύθμιση πλαισίου DCC και το προοδευτικό σύστημα διεύθυνσης, το όχημα αποδίδει μεγαλοπρεπώς, ανεξάρτητα από τις οδηγικές συνθήκες ή το στυλ οδήγησης: με το ρυθμιστή ολίσθησης DCC, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει με ακρίβεια τη ρύθμιση που θέλει, ειδικά σε Εξατομικευμένη Λειτουργία.

Cupra-Formentor_05

Ασφάλεια και συνδεσιμότητα

Το CUPRA Formentor θα ενσωματώσει τις πιο εξελιγμένες λύσεις infotainment και συνδεσιμότητας ώστε να κρατήσει τους πελάτες σε επαφή, μεταφέροντας την ψηφιακή τους ζωή μέσα στο όχημα. Το infotainment system 12΄΄ μειώνει τη χρήση των διακοπτών και ενσωματώνει έλεγχο φωνής και κίνησης. Το σύστημα συνδυάζει το Full Link system συμβατό τόσο με Apple CarPlay (ασύρματο) όσο και με Android Auto. Οι επιβάτες μπορούν επίσης να συνδέσουν το τηλέφωνο τους στο όχημα μέσω USB ή μέσω Bluetooth για πρόσβαση στο οικοσύστημα των εφαρμογών τους.

Χάρη σε μια ενσωματωμένη κάρτα SIM, το αυτοκίνητο θα έχει στη διάθεση του την εφαρμογή Connect, η οποία φέρνει τα online services απευθείας στο όχημα, επιτρέποντας στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε downloadable apps, σε απευθείας σύνδεση με ραδιόφωνο και σε ένα εκτεταμένο οικοσύστημα λειτουργικότητας με remote data και έλεγχο του οχήματος.

Και όταν οι χρήστες είναι εκτός του οχήματος, μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων οδήγησης, των πληροφοριών στάθμευσης, της κατάστασης του οχήματος και τις ειδοποιήσεις ταχύτητας χρησιμοποιώντας την εφαρμογή smartphone. Και για τις εκδόσεις high-performance plug-in hybrid, οι οδηγοί μπορούν να διαχειριστούν τη διαδικασία φόρτισης και να ελέγξουν τον κλιματισμό από απόσταση.

Ταυτόχρονα, μια σειρά συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας οδηγού σημαίνει ότι το CUPRA Formentor θα προσφέρει ασφαλή οδήγηση στην κατηγορία, μειώνοντας το άγχος ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες οδήγησης με το ημι-αυτόνομη οδήγησης επιπέδου 2. Μεταξύ των σημαντικότερων χαρακτηριστικών είναι τα Predictive Adaptive Cruise Control, Emergency Assist, Travel Assist, Side και Exit Assist.

Οι πωλήσεις του CUPRA Formentor θα ξεκινήσουν το τελευταίο τετράμηνο του 2020.

About Motorsite.gr

Το Motorsite.gr είναι το μεγαλύτερο online ενημερωτικό portal για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο.

Μάθετε πρώτοι ολα τις τελευταίες ειδήσεις για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο. Ενημερωθείτε για ολους τους αγώνες, τις εκδηλώσεις, και νέα της αγοράς.

Το motorsite.gr χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.