spot_img
HomeAUTOΕΙΔΗΣΕΙΣΜειωμένα τέλη κυκλοφορίας

Μειωμένα τέλη κυκλοφορίας

Meiomena teli kykloforias 10Οι ιδιοκτήτες περίπου 1,5 εκατ. οχημάτων με κατατιθεμένες πινακίδες κυκλοφορίας στη χώρα μας αναμένουν από μέρα σε μέρα την ενεργοποίηση των μέτρων για τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας. Βέβαια, η συγκεκριμένη ενεργοποίηση πιέζει αφάνταστα την κυβέρνηση, η οποία αναζητά εναγωνίως πρόσθετα έσοδα. Και η διάταξη αυτή θα είχε ενεργοποιηθεί πριν το Πάσχα, αλλά οι θεσμοί δεν το επέτρεψαν. Κατά την περσινή χρονιά η ενεργοποίηση των μέτρων πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου.

Και τι γίνεται τώρα;Meiomena teli kykloforias 13
Και μόνο το 20% των οχημάτων αυτών να έκαναν άρση ακινητοποίησης, αυτόματα αναφερόμαστε σε 300.000 οχήματα, γεγονός που “μεταφράζεται” σε “ζεστό” χρήμα για τα κρατικά ταμεία. Χρήμα το οποίο θα προέλθει από τμήμα των τελών κυκλοφορίας, από το ΚΤΕΟ, την ασφάλεια του αυτοκινήτου, τα καύσιμα, αλλά και την αναγκαία συντήρηση η οποία επιβάλλεται προκειμένου να κινηθεί νόμιμα και με ασφάλεια στο δρόμο.

Η απόφαση ενεργοποίησης, ωστόσο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τις ερχόμενες εβδομάδες, δίχως ακριβή ημερομηνία.

Meiomena teli kykloforias 11Ακριβότερα από τα ετήσια τέλη
Η ενεργοποίηση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος των μειωμένων τελών κυκλοφορίας είναι πιο ακριβά από 1/12 έως και 2/12, συγκρίνοντας τα με τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι όποια ημερομηνία του μήνα κι αν γίνει άρση ακινησίας, ο ιδιοκτήτης του πληρώνει ολόκληρο το μήνα.

Πιο συγκεκριμένα
1. Όσοι επιθυμούν να προβούν σε άρση ακινησίας για ένα μήνα θα καταβάλλουν τα 2/12 του ποσού το οποίο αναλογεί για τα ετήσια τέλη.

Meiomena teli kykloforias 152. ‘Όσοι θα κάνουν άρση ακινησίας για τρεις μήνες, θα καταβάλλουν τα 4/12 του ποσού το οποίο αναλογεί για τα ετήσια τέλη.

3. Όσοι σκέπτονται να κάνουν άρση ακινησίας μέχρι το τέλος του 2018, τότε θα καταβάλλουν τα δωδέκατα που τους αναλογούν για όσους μήνες κινήσουν το όχημα με επιπλέον χρέωση 2/12 ακόμη για τα ετήσια τέλη που αναλογούν.

Πρόστιμο μη έγκαιρης επιστροφής πινακίδων
Χρειάζεται πολύ προσοχή, διότι αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος που έκανε άρση ακινησίας δεν επιστρέψει τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία την ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία που έλαβε, τότε προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ποσού των τελών κυκλοφορίας.

Meiomena teli kykloforias 14Πότε καταβάλλονται ολόκληρα τα τέλη κυκλοφορίας
Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ιδιοκτήτης του οχήματος οφείλει να καταβάλλει ολόκληρο το ποσό των τελών κυκλοφορίας. Αυτό θα συμβεί αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος που έχει πραγματοποιήσει άρση ακινησίας, κατά το συγκεκριμένο αυτό διάστημα βρεθεί ενδιαφερόμενος να το αγοράσει. Στην συγκεκριμένη αυτή περίπτωση προκειμένου να γίνει νομότυπα η μεταβίβαση θα πρέπει να πληρωθεί το υπόλοιπο ποσό των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας. Αν γίνει η μεταβίβαση δίχως να πληρωθούν τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Εν αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων και έως ότου ενεργοποιηθεί η διάταξη για την άρση ακινησίας, η οποία προβλέπεται εντός των ερχόμενων εβδομάδων.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO