spot_img
HomeAUTOΕΙΔΗΣΕΙΣMini living - Built by all

Mini living – Built by all

Πολυδιάστατες είναι πλέον οι δραστηριότητες της Mini. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι πλέον ανταγωνίζεται το ΙΚΕΑ...

Mini living - Built by all 01Στο φετινό Salone del Mobile στο Μιλάνο (17 – 22 Απριλίου), η Mini ενώνει τις δυνάμεις της με το Λονδρέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Studiomama για την παρουσίαση του MINI LIVING – BUILT BY ALL. Η νέα εγκατάσταση ενσαρκώνει μία καινούργια φιλοσοφία χώρου διαβίωσης που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ενοίκων και αρχιτεκτόνων. Σε μία επιφάνεια μόλις μερικών τετραγωνικών μέτρων, δημιουργούνται εξατομικευμένοι και ελκυστικοί χώροι, που εκφράζουν τη βασική αρχή της Μini ‘δημιουργική χρήση χώρου’. Η εγκατάσταση BUILT BY ALL είναι η τρίτη που παρουσιάζει η Mini στο Μιλάνο. «Το MINI LIVING προσφέρει δημιουργικές λύσεις για συνεργατική αστική διαβίωση – Mini living - Built by all 02από μικρό αποτύπωμα αλλά με ποικίλες δυνατότητες και υψηλό επίπεδο ευελιξίας», εξηγεί η Esther Bahne, επικεφαλής στρατηγικής μάρκας Μini και επιχειρηματικής καινοτομίας. «Το πρώτο μας μεγάλο συγκρότημα, που περιλαμβάνει πάνω από 50 διαμερίσματα και κοινόχρηστους / δημόσιους χώρους σε μία περιοχή διπλάσια σε μέγεθος είναι υπό ανέγερση αυτή τη στιγμή στη Σαγκάη. Όπως στην περίπτωση του BUILT BY ALL, οι ένοικοι συμμετέχουν στη δημιουργία του χώρου τους».

Πως διαμορφώνεται ο κόσμος του αύριο
Το MINI LIVING – BUILT BY ALL προσθέτει το στοιχείο της Mini living - Built by all 04‘συμμετοχής’ στις αρχές του MINI LIVING, π.χ. δημιουργική αξιοποίηση μικρής επιφάνειας, δημόσια προσβάσιμος χώρος και συνδυασμός ιδιωτικών και κοινόχρηστων χώρων.

«Η σημερινή αγορά τυποποιημένων οικιών έχει περιορισμένες δυνατότητες στην ικανοποίηση των ατομικών απαιτήσεων», δήλωσε ο Oke Hauser, Επικεφαλής Δημιουργικότητας του MINI LIVING, εξηγώντας το concept στο οποίο βασίζεται η εγκατάσταση. «Γι’ αυτό, το MINI LIVING – BUILT BY ALL μετατρέπει τους ανθρώπους σε ενεργούς δημιουργούς και τους φέρνει στην καρδιά της διαδικασίας σχεδίασης. Πιστεύουμε ότι η ποιότητα ενός χώρου διαβίωσης προσδιορίζεται από το βαθμό αποδοχής του από τους ενοίκους ως χώρου κατοικίας».

Εργοστάσιο ιδεώνMini living - Built by all 03
Οι επισκέπτες του Design Week μπορούν να διερευνήσουν εδώ και τώρα τα πλεονεκτήματα του MINI LIVING για τα οικιστικά συγκροτήματα του μέλλοντος. Προχωρώντας πέρα από την εγκατάσταση, μπορούν να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί στο FACTORY OF IDEAS. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της συμμετοχικής αρχιτεκτονικής, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους οράματα για αστικούς χώρους διαβίωσης με τη μορφή μικρών εννοιολογικών μοντέλων. Αυτά θα προβάλλονται σε ένα Wall of Fame κατά τη διάρκεια της έκθεσης, παραπέμποντας συμβολικά σε μία συνεχώς επεκτεινόμενη μικρο-γειτονιά.

Mini living - Built by all 07Η εγκατάσταση MINI LIVING – BUILT BY ALL
Η φετινή εγκατάσταση MINI LIVING βρίσκεται σε μία αίθουσα του συγκροτήματος Zona Tortona. Εδώ, οι επισκέπτες – μερικοί από τους οποίους θα είναι αρχιτέκτονες – θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε πραγματικές διαστάσεις τέσσερις διαφορετικές φιλοσοφίες χώρων διαβίωσης σχεδιασμένων σε συνεργασία με το Studiomama. Καλύπτοντας μία επιφάνεια μόλις 15-20 τετραγωνικών μέτρων, αλλά με διαφορετικές διατάξεις δαπέδου και διαφορετικά σχήματα, χρώματα και υλικά, εκτίθενται τέσσερις διαφορετικές οικιστικές μονάδες, κάθε μία από τις οποίες, εκφράζει την προσωπικότητα των ενοίκων της και ταυτόχρονα υπογραμμίζει Mini living - Built by all 13την ποικιλία και τις δυνατότητες μιας τέτοιας προσέγγισης. Οι οικιστικές μονάδες τοποθετούνται σε ένα κοινόχρηστο χώρο που περιλαμβάνει λειτουργίες όπως κοινόχρηστη κουζίνα, γυμναστήριο και αίθριο. Η εγκατάσταση υιοθετεί υπάρχουσες δομές – π.χ. κολώνες και δοκάρια – και τις πλαισιώνει με πρόσθετες λειτουργίες. Έτσι δημιουργείται μία ανεξάρτητη μικρο-γειτονιά στο χώρο ενός παλιού εργοστασίου. Η εγκατάσταση υπογραμμίζει ότι ακόμα και το εσωτερικό ενός άδειου κτιρίου μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της μελλοντικής αστικής αρχιτεκτονικής. Δείχνει πώς αχρησιμοποίητες αποθήκες, εγκαταλελειμμένα εμπορικά κέντρα και γραφεία μπορούν να μεταμορφώνονται σε λειτουργικούς χώρους διαβίωσης.

Σχετικά με το MINI LIVING
Το MINI LIVING είναι μία πρωτοβουλία που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά από την MINI το 2016 με σκοπό την επινόηση δημιουργικών αρχιτεκτονικών λύσεων για τη μελλοντική ζωή στην πόλη. Το BUILT BY ALL είναι η τρίτη Mini living - Built by all 18εγκατάσταση που αναδεικνύει τα στοιχεία του MINI LIVING.

Το MINI LIVING έχει ήδη παρουσιάσει καινοτόμες φιλοσοφίες για κοινή και συνεργατική διαβίωση/εργασία στις σύγχρονες πόλεις τα τελευταία χρόνια στο Μιλάνο με τις εγκαταστάσεις MINI LIVING – BREATHE και MINI LIVING – Do Disturb.

Το πρώτο κατοικήσιμο project MINI LIVING θα ανοίξει τις πύλες του στη Σαγκάη το 2019. Πρόκειται για την ενσάρκωση μιας πρωτοποριακής φιλοσοφίας χώρου διαβίωσης και εργασίας σε τροποποιημένα βιομηχανικά κτίρια σε μία επιφάνεια σχεδόν 8.000 τετραγωνικών μέτρων.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO