spot_img
HomeAUTOΕΙΔΗΣΕΙΣΦουλ επίθεση από τη Seat

Φουλ επίθεση από τη Seat

Ξεπερνά κάθε προσδοκία η νέα πολιτική της Seat. Άκρως επιθετική, δεν μένει μόνο στα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά ανακοινώνει ταυτόχρονα και την έναρξη της ηλεκτρικής της SEAT Annual Conference 10πολιτικής. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή το πρώτο πλήρες ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας θα λανσαριστεί το 2020, με αυτονομία 500 χλμ.

Με βάση τις εξαγγελίες της εταιρείας τα δύο πρώτα μοντέλα που θα λανσαριστούν μέχρι το τέλος του 2018 θα είναι το Seat Tarraco και το CUPRA Ateca. Το επόμενο έτος θα λανσαριστεί η νέα γενιά Leon σε 5θ και ST εκδόσεις. To 2020 θα παρουσιαστεί το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα της κατασκευασμένο στην πλατφόρμα MEB του Ομίλου Volkswagen, με αυτονομία 500 χιλιομέτρων, ενώ για πρώτη φορά SEAT Annual Conference 11θα υπάρξει και η προσθήκη ενός CUV (Crossover Utility Vehicle) στη γκάμα μοντέλων της.

Όλα αυτά ακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της SEAT Luca de Meo στα πλαίσια της Ετήσιας Παρουσίασης Αποτελεσμάτων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μαρδίτη. Η εταιρεία κάνει ακόμη ένα βήμα στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, η οποία θα περιλαμβάνει και την υβριδική έκδοση της νέα γενιάς Leon το 2020. Επιπλέον, η μάρκα θα παραμείνει πιστή στα οχήματα που κινούνται με συμπιεσμένο φυσικό άεριο (CNG) καθώς φυσιά και με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

SEAT Annual Conference 12Το 2017 ήταν έτος των ρεκόρ
Η Seat έκλεισε με επιτυχία το 2017. Μετά την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων στην ιστορία της το 2016, το 2017 τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν στα 281 εκατομμύρια ευρώ, 21,3% περισσότερα από το προηγούμενο έτος (2016: 232 εκατομμύρια), εξαιρώντας την πώληση της θυγατρικής της VW Finance S.A. στην Volkswagen AG. Επιπλέον, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 116 εκατ. Ευρώ (2016: 143) ως αποτέλεσμα του υψηλότερου όγκου πωλήσεων αλλά και των υψηλότερων επενδυτικών δραστηριοτήτων λόγω των νέων προϊόντων.

SEAT Annual Conference 13Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 9.552 δις ευρώ το 2017, 11,1% υψηλότερος από το προηγούμενο έτος (2016: €8.597 δις). Το ποσό αυτό προέκυψε από τον υψηλότερο όγκο πωλήσεων που κατέγραψε η εταιρεία από το 2001 με 468.400 πωλήσεις, καθιστώντας την ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μάρκες στην Ευρώπη καθώς και από το βελτιωμένο προϊοντικό mix, με το Ateca στη κορυφή ως το μοντέλο με το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Συγκριτικά από το 2013, ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%.

Νέα «επιθετική» προϊοντική πολιτική
Η νέα «επιθετική» προϊοντική πολιτική προέκυψε ως αποτέλεσμα του υψηλού ποσοστού επενδύσεων SEAT Annual Conference 15από τότε που κατασκευάστηκε το εργοστάσιο Martorell, το 1992. Το 2017 διέθεσε 962 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και έξοδα R & D, 11,6% περισσότερο από το 2016 (862) και 10,1% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της μάρκας. Από το ποσό αυτό, 464 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν αποκλειστικά για R & D, ποσοστό που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 3% των συνολικών επενδυτικών δαπανών σε R & D στην Ισπανία, καθιστώντας έτσι τη SEAT ως τον κορυφαίο βιομηχανικό επενδυτή στη χώρα.
Από το 2013 έως το 2017, η SEAT επένδυσε περισσότερα από 3,3 δις ευρώ τα οποία διατέθηκαν κυρίως για την μεγαλύτερη «επιθετική» προϊοντική πολιτική καθώς και για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών για την επίτευξη του στόχου της εταιρείας στην ενίσχυση της ψηφιοποίησης, της SEAT Annual Conference 16συνδεσιμότητας και της έξυπνης αυτοκίνησης.

Απίστευτα οικονομικά αποτελέσματα
Το 2017, η SEAT αύξησε επίσης την ικανότητα χρηματοδότησης της δραστηριότητάς από ίδιους πόρους. Οι ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 24,4%, φθάνοντας το ρεκόρ των 947 εκατομμυρίων ευρώ (2016: 761), το οποίο είναι σχεδόν τριπλάσιο από το 2013 και αποδεικνύει την οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας.

SEAT Annual Conference 17Το 2017 η SEAT εξήγαγε το 81,1% του όγκου της παραγωγής της και καθιερώθηκε ως ο βασικός βιομηχανικός εξαγωγέας της Ισπανίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 3% του συνολικού ποσοστού εξαγωγών της χώρας. Στόχος της SEAT για τα επόμενα χρόνια είναι να εντείνει τη διεθνοποίηση της μάρκας και να συνεχίσει να αναπτύσσεται και πέρα από την Ευρώπη.

“Χτίζει” στη νέα πλατφόρμα MQB A0
Από βιομηχανική σκοπιά, η SEAT έκανε το ντεμπούτο της νέας πλατφόρμας MQB A0 στο Martorell το 2017 με το λανσάρισμα του Ibiza και του SEAT Annual Conference 19Arona. Και τα δύο μοντέλα, μαζί με το Leon και το Audi Q3, που θα αντικατασταθεί από το Audi A1 κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, απασχολούν στο Martorell το 95% της τρέχουσας χωρητικότητας του εργοστασίου.

Η αύξηση της παραγωγής και η εμβέλεια των μελλοντικών σχεδίων της εταιρείας μεταφράζονται σε μεγαλύτερη απασχόληση. Το εργατικό δυναμικό του Ομίλου SEAT αυξήθηκε συνολικά κατά 185 άτομα το 2017, ενώ μέχρι στιγμής έχουν προστεθεί 265 εργαζόμενοι. Επιπλέον για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, βάση της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, οι εργαζόμενοι της SEAT στις 15 Απριλίου θα λάβουν bonus 700€ (2016: 480€) για τα επιτευχθέντα αποτελέσματα.

Και νέα εταιρεία
Η SEAT δημιούργησε πρόσφατα την XMOBA, μια νέα εταιρεία με κύριο στόχο την ταυτοποίηση, δSEAT Annual Conference 20οκιμή, πώληση και επένδυση σε έργα που συμβάλλουν στην προώθηση νέων λύσεων που βελτιώνουν τη μελλοντική κινητικότητα. Η XMOBA και η CUPRA προστέθηκαν στο SEAT Metropolis:Lab Barcelona, το ψηφιακό εργαστήριο της SEAT που εγκαινιάστηκε το 2017 και αποτελεί μέρος του παγκόσμιου δικτύου IT-Labs του Ομίλου Volkswagen.

Επιπλέον, ο Luca de Meo επιβεβαίωσε τη δέσμευση της SEAT να δημιουργήσει ένα ψηφιακό οικοσύστημα γύρω από το αυτοκίνητο. Στο πλαίσιο αυτό συνάπτονται συνεργασίες και συμφωνίες με εταιρείες όπως οι Amazon Alexa, Shazam, Waze, Telefónica ή Saba.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO