spot_img
HomeAUTOΕΙΔΗΣΕΙΣ"Παίζουν" χωρίς ανταγωνισμό

“Παίζουν” χωρίς ανταγωνισμό

Gold fuel 11“Ξέφραγο αμπέλι”, μάλλον, δείχνει η αγορά καυσίμων στη χώρα μας. Η αγορά των υγρών καυσίμων στη χώρα μας παραμένει «κλειστή» για εισαγωγές καυσίμων, καθώς είναι υψηλό το κόστος διατήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας. Επιπλέον, οι δύο κολοσσοί των διυλιστηρίων στην Ελλάδα έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους εδώ και μια δεκαετία και τα δύο μεγάλα εμπορικά σήματα κι έχουν θέσει σε υψηλό βαθμό ελέγχου και σε όλα τα στάδια της αγοράς, από τα διυλιστήρια ως τα πρατήρια, χωρίς ιδιαίτερη πίεση από ανταγωνιστές.

Είμαστε 14,4% ακριβότεροι από τους Γερμανούς
Gold fuel 13Και όπως ήταν αναμενόμενο, ρεκόρ κερδοφορίας αναμένεται να ανακοινώσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, την ώρα που οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουμε τη βενζίνη σχεδόν 15% ακριβότερα από τους Γερμανούς.
Και όπως λέει ο λαός, “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει” οι δύο ελληνικοί κολοσσοί καυσίμων της χώρας είχαν μια χρυσή διετία (2016-2017), επωφελούμενοι από τα αυξημένα περιθώρια στη διύλιση, λόγω χαμηλών διεθνών τιμών του αργού, και αύξησαν σημαντικά τις εξαγωγές τους, για να αντιπαρέλθουν την εξασθένηση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά.

Gold fuel 1012,5% ακριβότεροι στη βενζίνη
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του δελτίου τιμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις τιμές των καυσίμων στην Ευρώπη, η αμόλυβδη βενζίνη στη χώρα μας είναι 12,5% ακριβότερη από το μέσο όρο της ευρωπαϊκής αγοράς και 14,4% ακριβότερη από την Γερμανία.

Αυτή η μεγάλη διαφορά μεταξύ ελληνικής και γερμανικής τιμής δεν οφείλεται στους υψηλούς φόρους που επιβάλλονται στα καύσιμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η συμμετοχή των φόρων στην τελική τιμή της βενζίνης στην Gold fuel 15Ελλάδα είναι 64,3%, ενώ στην Γερμανία είναι λίγο υψηλότερη, 65,2%.

Ποιος ανταγωνισμός…
Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη γερμανική και στην ελληνική αγορά καυσίμων είναι το γεγονός ότι, στη Γερμανία λειτουργεί ο ανταγωνισμός πολύ σωστά, πιέζοντας τις τιμές υπέρ των καταναλωτών, ενώ στη χώρα μας η λειτουργία του ανταγωνισμού είναι ανεπαρκής

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO