spot_img
HomeAUTOΕΙΔΗΣΕΙΣΘα οδηγούν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Θα οδηγούν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Ζούμε σε μια εποχή που όλα ανατρέπονται! Ο βασιλιάς Salman της Σαουδικής Αραβίας Saudi woman driver 16εξέδωσε διάταγμα με το οποίο επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Το βασίλειο του Κόλπου ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν. Μέχρι σήμερα, μόνο οι άνδρες είχαν άδεια οδήγησης και οι γυναίκες που οδήγησαν παράνομα κινδύνευαν να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Μέχρι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι ήταν ένα “θετικό βήμα” προς την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών”.

Saudi woman driver 11Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα?
Μετά την ιστορική αυτή απόφαση θα συσταθεί υπουργικό συμβούλιο για παροχή των πρώτων συμβουλών προς τις ενδιαφερόμενες, ενώ η απόφαση αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι τις 24 Ιουνίου 2018.

Πολλές γυναίκες στη Σαουδική Αραβία είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν και φυλακιστεί, επειδή τόλμησαν να οδηγήσουν. Η απαγόρευση αυτή είχε σαν αντίκτυπο στην κοινωνία, πολλές οικογένειες να προσλαμβάνουν οδηγούς προκειμένου να μετακινούν τις οικογένειές τους, όταν αυτοί ήταν απασχολημένοι με τις εργασίες τους.

Saudi woman driver 13Εντυπωσιακές οι αντιδράσεις
Το αναπάντεχο αυτό γεγονός έγινε με ενθουσιασμό δεκτό από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Σχολιάστηκε σαν “ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”. Ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σχολίασε το γεγονός αυτό. Το κίνημα στο εσωτερικό της χώρας
Women2Drive δήλωσε στο Twitter ότι η Σαουδική Αραβία «δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια». Ήδη τα κοινωνικά δίκτυα “πήραν φωτιά” σχολιάζοντας το γεγονός αυτό.

Και οι συντηρητικοί
Saudi woman driver 12Ωστόσο υπήρξαν και οι συντηρητικές φωνές που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «σκύβει τους στίχους της Σαρία». Άλλοι, πάλι, τόνισαν ότι παρά την τελευταία εξέλιξη, η Σαουδική Αραβία παραμένει πολύ μακριά από την ισότητα των φύλων.

Ο Philip Luther της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε ότι ήταν “μόνο ένα βήμα”, προσθέτοντας: “Πρέπει επίσης να δούμε μια ολόκληρη σειρά νόμων και πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις στη Σαουδική Αραβία”.

Saudi woman driver 14800.000 αλλοδαποί οδηγοί
Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική για την κλειστή κοινωνία της χώρας. Όλα αυτά τα χρόνια οι οικογένειες ήταν αναγκασμένες να προσλαμβάνουν εισαγόμενους οδηγούς από την Αφρική και την Ασία, οι οποίοι σήμερα φτάνουν τις 800.000. Τώρα παραμένει άγνωστο τι θα απογίνουν οι οδηγοί αυτοί.

Ακόμη αυστηροί οι νόμοι των γυναικών
Στη χώρα αυτή ο νόμος της επιβάλλει μια αυστηρή μορφή σουνιτικού ισλαμισμού γνωστού Saudi woman driver 17ως ουαχαμπισμού και είναι γνωστή για τους κανόνες διαχωρισμού των φύλων. Οι γυναίκες πρέπει να συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κώδικες ενδυμασίας, δεν πρέπει να συνδέονται από μη-συγγενείς άνδρες και εάν θέλουν να ταξιδεύουν, να εργαστούν ή να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να συνοδεύονται ή να λαμβάνουν γραπτή άδεια – έναν τον άνδρα κηδεμόνα.

Όλα αυτά μπορεί να εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά σήμερα οι γυναίκες της χώρας γκρέμισαν ένα πολύ σημαντικό προπύργιο! Σε λίγους μήνες θα μπορούν να οδηγούν μόνες τα αυτοκίνητά τους, χωρίς να κινδυνεύουν να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO