spot_img
HomeMOTOΕΙΔΗΣΕΙΣΟ Fabio Quartararo στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP

Ο Fabio Quartararo στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP

Ο Fabio Quartararo στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP

Ο Fabio Quartararo της Monster Energy Yamaha MotoGP εξασφάλισε τον πρώτο του τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP αυτό το Σαββατοκύριακο με μια εξαιρετική αντεπίθεση και μια φανταστική τέταρτη θέση στο Misano.

Ο Fabio Quartararo είχε την πρώτη του ευκαιρία για δόξα στο MotoGP αυτό το Σαββατοκύριακο και πραγματοποίησε το όνειρό του, αφού πάλεψε από την 15η θέση μέχρι την τέταρτη στο Grand Prix της Emilia-Romagna στην πίστα του Misano World Circuit Marco Simoncelli.

Ξεκινώντας από την 15η θέση μετά από μια υγρή υπόθεση κατατακτήριων δοκιμών, ο Quartararo ήταν προσεκτικός στον πρώτο γύρο, χάνοντας μερικές θέσεις στις πρώτες στροφές. Καθώς ο αγώνας καταλάγιαζε, ο Γάλλος συνέχισε, απομακρύνοντας τους αντιπάλους του, πριν μπει στην πρώτη δεκάδα στον έκτο γύρο.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του, ο αναβάτης από τη Νίκαια συνέχισε την άνοδό του μέσα από το πλήθος, μειώνοντας τη διαφορά και μπαίνοντας στη μάχη για την πέμπτη θέση. Καθισμένος στην ένατη θέση, ο ομόσταυλος του στην ομάδα Monster Energy Yamaha MotoGP, Franco Morbidelli, ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη λίστα του. Προσπερνώντας τον Ιταλό για την όγδοη θέση στην τέταρτη στροφή, ο Quartararo πέρασε γρήγορα τον Luca Marini για την έβδομη θέση.

Με την πρώτη πεντάδα στον ορίζοντα, ο 22χρονος προσπέρασε τον Alex Rins για να κατακτήσει την έκτη θέση, πριν ένα γενναίο πέρασμα από τον Aleix Espargaro στο Tramonto ολοκληρώσει την πορεία του. Ένα λάθος στην έξοδο της στροφής δέκα όμως είδε τον Γάλλο να πέφτει προς στιγμήν στην έκτη θέση, αλλά με γενναιότητα ξαναπήρε τη θέση στο Curvone.

Οκτώ δευτερόλεπτα μακριά, το βάθρο φαινόταν απρόσιτο επτά γύρους πριν από το τέλος, αλλά οι πτώσεις του Miguel Oliveira και του Francesco Bagnaia της Ducati στα τελευταία στάδια ανέβασαν τον νεόκοπο πρωταθλητή στο βάθρο.

Κρατώντας την τρίτη θέση με μισό γύρο να απομένει, ο οδηγός της Yamaha είχε τον Enea Bastianini κοντά του και έχασε οριακά την τρίτη θέση τρεις στροφές πριν το τέλος, φέρνοντας την M1 Yamaha του στην τέταρτη θέση, εξασφαλίζοντας το πρώτο του στέμμα στο MotoGP και τον παρθενικό Παγκόσμιο Πρωταθλητή της Γαλλίας στο MotoGP. Ο Γάλλος έγινε επίσης ο έκτος νεότερος πρωταθλητής της κορυφαίας κατηγορίας.

Ο τελευταίος χορός του Valentino Rossi στην έδρα του κατέληξε σε μια θέση στην πρώτη δεκάδα. Ο Ιταλός ξεκίνησε από την τελευταία θέση του αγώνα και βρέθηκε τελευταίος στο τέλος του πρώτου γύρου. Ο σοφός 42χρονος χρησιμοποίησε την εμπειρία του, καθώς οι αναβάτες γύρω του πάλευαν με τη θερμοκρασία της πίστας στους 20 βαθμούς, για να εξασφαλίσει τη δέκατη θέση στην τελευταία του επίσκεψη στο Misano στο MotoGP.

Ο team-mate της Petronas Yamaha SRT, Andrea Dovizioso, απέσπασε περισσότερους βαθμούς πάνω στην M1 του. Ο τρίτος του αγώνας με τη Yamaha ολοκληρώθηκε στη 13η θέση, αφού ακολούθησε τον συμπατριώτη του Rossi μέσα από τη μάζα για να εξασφαλίσει τρεις βαθμούς.

Ο Franco Morbidelli της Monster Energy Yamaha MotoGP τερμάτισε στην 14η θέση στο Grand Prix της πατρίδας του. Ο Morbidelli με δυνατή εκκίνηση έτρεξε πέμπτος στους πρώτους γύρους, αλλά αγωνίστηκε με τη φυσική κατάσταση, καθώς συνεχίζει την ανάρρωσή του. Ο πρώην πρωταθλητής του Moto2 τερμάτισε 14ος εξασφαλίζοντας δύο βαθμούς.

Το πρωτάθλημα του Fabio Quartararo ολοκληρώνει μια συγκλονιστική σεζόν με δύο αγώνες να απομένουν. Πέντε νίκες με πέντε ακόμη θέσεις στο βάθρο οδηγούν τον πρωταθλητή στο Portimao, μια πίστα στην οποία κατέκτησε μια κυρίαρχη νίκη τον Απρίλιο, με 65 βαθμούς διαφορά στην κορυφή του πίνακα. Η Yamaha βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών, 12 βαθμούς πίσω από τους πρωτοπόρους, ενώ η Monster Energy Yamaha MotoGP ανακτά την πρώτη θέση στην κατάταξη του ομαδικού πρωταθλήματος.

Τα paddock θα κάνουν τώρα ένα διάλειμμα πριν επιστρέψουν στη δράση για τη δεύτερη επίσκεψη στο Portimao, έναν αγώνα στον οποίο κυριάρχησε το Quartararo τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 5-7 Νοεμβρίου.

Fabio Quartararo – Monster Energy Yamaha MotoGP, 4ος

“Για να είμαι ειλικρινής, ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω τι πέτυχα σήμερα… Αυτό είναι τόσο καλό συναίσθημα! Δεν ήταν ένας εύκολος αγώνας. Στους πρώτους γύρους είδα τον Miller να πέφτει, αλλά νόμιζα ότι ήταν ο Marc. Στη συνέχεια κοίταξα την τηλεόραση και είδα ότι ο Marc πάλευε με τον Pecco. Μετά είδα άλλη μια κόκκινη μοτοσικλέτα να πέφτει. Εκείνη τη στιγμή δεν ήμουν χαρούμενος. Σκεφτόμουν απλώς “Εντάξει, ο Pecco έπεσε” και χαίρομαι που είναι καλά. Το να προσπαθήσω να τερματίσω στο βάθρο ήταν λίγο ο στόχος, αλλά το μπροστινό ελαστικό μας ήταν σε κακή κατάσταση μέχρι τότε και δεν μπόρεσα να τα καταφέρω στο τέλος. Αλλά δεν με νοιάζει. Σήμερα έγινα παγκόσμιος πρωταθλητής. Θα μπορούσα να είχα τερματίσει τελευταίος και το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Δεν έχω λόγια. Απλά θέλω να απολαύσω αυτή τη στιγμή με την ομάδα”.

 

Valentino Rossi – PETRONAS Yamaha SRT, 10ος

“Είμαι χαρούμενος για τη σημερινή μέρα, γιατί κατάφερα να κάνω έναν αξιοπρεπή αγώνα, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησα από την τελευταία θέση της εκκίνησης. Είχα καλό ρυθμό, συν ότι ένιωθα καλά με τη μοτοσικλέτα και τα ελαστικά. Μπόρεσα να πιέσω, να απολαύσω κάποιες μάχες για θέσεις και να τερματίσω στην πρώτη δεκάδα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πω “ciao” στον κόσμο, γιατί υπήρχε μια υπέροχη ατμόσφαιρα σήμερα με την πίστα γεμάτη από οπαδούς. Μπόρεσα επίσης να απολαύσω μερικές ωραίες στιγμές μετά τη σημαία. Συνήθως δεν μου αρέσουν οι εκπλήξεις, αλλά το να βλέπω το “Grazie Vale” σε όλη την πίστα και όλους τους πανηγυρισμούς που οργανώθηκαν μετά την καρό σημαία ήταν πολύ συγκινητικό για μένα. Ο Fabio [Quartararo] αξίζει πραγματικά τον τίτλο γιατί ήταν πάντα πολύ δυνατός και δεν έκανε λάθη. Του στέλνω τα συγχαρητήριά μου”.

 

Andrea Dovizioso – PETRONAS Yamaha SRT, 13ος

“Ήταν ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο, γιατί δυσκολευτήκαμε πολύ στο βρεγμένο και δεν ήμουν τόσο γρήγορος χθες. Περίμενα κάτι περισσότερο σήμερα, όχι με τη θέση μας αλλά με τον ρυθμό μας, ωστόσο δεν αισθάνθηκα καλά από την αρχή του αγώνα. Δεν βελτιώθηκα πραγματικά αυτό το Σαββατοκύριακο, ωστόσο αντιμετωπίσαμε κάποιες άσχημες συνθήκες και αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε αλλαγές στη μοτοσικλέτα. Συνολικά πάντως, δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος με το Σαββατοκύριακο, αλλά περιμένω να βελτιώσω την αίσθηση στο Portimao. Ο Fabio [Quartararo] έχει κάνει κάτι τρελό φέτος και οδηγεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο, οπότε μεγάλα συγχαρητήρια σε αυτόν, γιατί ήταν τόσο συνεπής φέτος και είμαι πραγματικά χαρούμενος γι’ αυτόν”.

 

Franco Morbidelli – Monster Energy Yamaha MotoGP, 14ος

“Είμαι ευχαριστημένος με τη συνολική απόδοση που είχαμε αυτό το Σαββατοκύριακο. Βελτιωθήκαμε πολύ. Βελτίωσα την αίσθηση με τη μοτοσυκλέτα και σίγουρα η κατάστασή μου ήταν καλύτερη και μπόρεσα να είμαι ταχύτερος μέχρι τα μέσα του αγώνα. Δυστυχώς, δεν είμαι ακόμα αρκετά γυμνασμένος για να διατηρήσω τον ρυθμό αυτού του επιπέδου αγώνων. Έπρεπε να επιβραδύνω και να κάνω βόλτες στο δεύτερο μισό του αγώνα. Αλλά κάναμε κάποια καλά βήματα, οπότε είμαι ευχαριστημένος. Θέλω να πω συγχαρητήρια στην ομάδα και στον Fabio. Έκαναν υπέροχη και καταπληκτική δουλειά φέτος. Ο Φάμπιο ήταν πραγματικά σε καλή κατάσταση αυτή τη σεζόν και πολύ γρήγορος. Ήταν πραγματικά ο καλύτερος, οπότε του αξίζει αυτό το πρωτάθλημα, και ο ίδιος και η ομάδα αξίζουν αυτό το αποτέλεσμα”.

 

Massimo Meregalli – Monster Energy Yamaha MotoGP, διευθυντής ομάδας

“Θέλω επίσης να εκμεταλλευτώ αυτή τη στιγμή για να συγχαρώ τον Bagnaia για την ισχυρή διεκδίκηση του τίτλου φέτος. Έχουμε μόνο σεβασμό γι’ αυτόν. Είμαστε χαρούμενοι που είναι σώος και αβλαβής. Δεν θέλαμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα με αυτόν τον τρόπο, αλλά αυτό δεν αφαιρεί από τον Fabio και την εκπληκτική δουλειά της ομάδας.

“Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τα μέλη της ομάδας και τους μηχανικούς της Yamaha για την αφοσίωσή τους. Το να οδηγήσεις έναν αγώνα σε στεγνό έδαφος με ελάχιστο έως καθόλου χρόνο σε στεγνή πίστα στις προηγούμενες περιόδους είναι δύσκολο να το κάνεις οποιαδήποτε στιγμή, πόσο μάλλον όταν διακυβεύεται ο τίτλος του πρωταθλήματος. Όμως όλη η ομάδα έβαλε πλάτη. Συνέβαλαν τόσο πολύ σε αυτή την κατάκτηση του τίτλου και ανυπομονώ να γιορτάσω μαζί τους.

“Τέλος, θέλω να πω “μπράβο” στον Franky. Έκανε ένα τόσο δυνατό πρώτο μισό του αγώνα, το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο να το κάνεις όταν ακόμα αναρρώνεις από έναν τόσο σοβαρό τραυματισμό στο πόδι. Ξέραμε ότι το να κρατήσει το ρυθμό για 27 γύρους θα ήταν πολύ δύσκολο γι’ αυτόν, αλλά το να δούμε τις δυνατότητές του ως αναβάτη στο κορυφαίο επίπεδο του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο πρώτο μισό του αγώνα ήταν πραγματικά ωραίο να το βλέπουμε. Ξέρουμε ότι είναι θέμα χρόνου να θεραπευτεί πλήρως και να είναι σε θέση να αγωνιστεί ξανά για όλο το μήκος του αγώνα. Σύντομα θα επιστρέψει στην πρώτη θέση όπου ανήκει.

“Οι επόμενοι αγώνες θα είναι “ευκολότεροι” για εμάς, επειδή θα έχουμε λιγότερη πίεση, αλλά εξακολουθούμε να θέλουμε να είμαστε εκεί μπροστά για να δούμε αν μπορούμε να κερδίσουμε και τους τίτλους της ομάδας και του κατασκευαστή. Θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

 

Razlan Razali – PETRONAS Yamaha SRT, επικεφαλής ομάδας

“Είναι σπουδαίο που καταφέραμε να πάρουμε εννέα βαθμούς από τον σημερινό αγώνα MotoGP και να κερδίσουμε μια θέση στο πρωτάθλημα ομάδων, κάτι που ήταν πολύ θετικό σήμερα. Ήταν συγκινητικό να βλέπουμε τον τελευταίο χορό του Valentino στην Ιταλία και να συμμετέχουμε στον τελευταίο αγώνα της πατρίδας του. Ήταν μια δύσκολη μέρα για τον Dovizioso, αλλά έκανε καλή δουλειά για να τερματίσει μέσα στους βαθμούς σήμερα.

“Θα θέλαμε να συγχαρούμε τον Fabio για τον τίτλο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και είμαστε πολύ περήφανοι που ήμασταν μέρος της διαδρομής του τα τελευταία δύο χρόνια. Είμαστε επίσης χαρούμενοι για το Monster Energy Yamaha MotoGP και τη Yamaha. Είμαι σίγουρος ότι ο Fabio θα είναι μια ισχυρή δύναμη τα επόμενα χρόνια. Τώρα έχουμε άλλους δύο αγώνες μπροστά μας και ανυπομονούμε να πάρουμε περισσότερους βαθμούς σε αυτά τα τελευταία GP”.

 

Αποτελέσματα αγώνων GP Nolan Del Made in Italy e Dell’Emilia-Romagna GP:

 

  1. Marc Marquez – Repsol Honda Team

 

  1. Pol Espargaro – Repsol Honda Team +4.859

 

  1. Enea Bastianini – Avintia Esponsorama +12.013

 

  1. Fabio Quartararo – Monster Energy Yamaha MotoGP +12.775

 

  1. Johann Zarco – Pramac Racing +16.458

 

  1. Alex Rins – Ομάδα SUZUKI ECSTAR +17.669

 

  1. Aleix Espargaro – Aprilia Racing Team Gresini +18.468

 

  1. Maverick Viñales – Aprilia Racing Team Gresini +18.607

 

  1. Luca Marini – SKY VR46 Avintia +25.417

 

  1. Valentino Rossi – PETRONAS Yamaha SRT + 27.735

 

  1. Brad Binder – Red Bull KTM Factory Racing + 27.879

 

  1. Michele Pirro – Ducati Lenovo Team + 28.137

 

  1. Andrea Dovizioso – PETRONAS Yamaha SRT +41.413

 

  1. Franco Morbidelli – Monster Energy Yamaha MotoGP + 42.830

 

  1. Takaaki Nakagami – LCR Honda IDEMITSU + 1’22.462

 

  1. Francesco Bagnaia – Ducati Lenovo Team +5 γύροι

 

  1. Miguel Oliveira – Red Bull KTM Factory Racing +5 γύροι

 

  1. Jorge Martin – Pramac Racing +15 γύροι

 

  1. Iker Lecuona – Tech 3 KTM Factory Racing +17 γύροι

 

  1. Alex Marquez – LCR Honda CASTROL +18 γύροι

 

  1. Jack Miller – Ducati Lenovo Team +24 γύροι

 

  1. Danilo Petrucci – Tech 3 KTM Factory Racing +25 γύροι

 

  1. Joan Mir – Ομάδα SUZUKI ECSTAR +25 γύροι

 

2021 Κατάταξη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP

 

  1. Fabio Quartararo – Monster Energy Yamaha MotoGP 267 βαθμοί

 

  1. Francesco Bagnaia – Ducati Lenovo Team 202 βαθμοί

 

  1. Joan Mir – Team SUZUKI ECSTAR 175 Βαθμοί

 

  1. Johann Zarco – Pramac Racing 152 βαθμοί

 

  1. Jack Miller – Ducati Lenovo Team 149 βαθμοί

 

  1. Marc Marquez – Repsol Honda Team 142 βαθμοί

 

       7ος Brad Binder – Red Bull KTM Factory Racing 136 βαθμοί

 

       8ος Aleix Espargaro – Aprilia Racing Team Gresini 113 βαθμοί

 

  1. Maverick Viñales – Aprilia Racing Team Gresini 106 βαθμοί

 

  1. Miguel Oliveira – Red Bull KTM Factory Racing 92 βαθμοί

 

     11ος Alex Rins – Team SUZUKI ECSTAR 91 βαθμοί

 

     12η Pol Espargaro – Repsol Honda Team 90 βαθμοί

 

     13th Enea Bastianini – Avintia Esponsorama 87 Βαθμοί

 

  1. Jorge Martin – Pramac Racing 82 Βαθμοί

 

  1. Takaaki Nakagami – LCR Honda IDEMITSU 71 βαθμοί

 

     16ος Alex Marquez – LCR Honda CASTROL 54 βαθμοί

 

     17ος Franco Morbidelli – Monster Energy Yamaha MotoGP 42 βαθμοί

 

     18ος Iker Lecuona – Tech 3 KTM Factory Racing 38 βαθμοί

 

  1. Danilo Petrucci – Tech 3 KTM Factory Racing 37 βαθμοί

 

     20ο Luca Marini – SKY VR46 Avintia 37 Βαθμοί

 

  1. Valentino Rossi – PETRONAS Yamaha SRT 35 βαθμοί

 

     22ος Stefan Bradl – Honda HRC 13 βαθμοί

 

  1. Michele Pirro – Ducati Lenovo Team 12 βαθμοί

 

     24ος Dani Pedrosa – Red Bull KTM Factory Racing 6 βαθμοί

 

     25ος Andrea Dovizioso – PETRONAS Yamaha SRT 6 βαθμοί

 

     26η Lorenzo Savadori – Aprilia Racing Team Gresini 4 βαθμοί

 

     27ος Tito Rabat – Pramac Racing 1 πόντος

 

     28η Cal Crutchlow – Monster Energy Yamaha MotoGP 0 βαθμοί

 

     29ος Garrett Gerloff – PETRONAS Yamaha SRT 0 βαθμοί

 

  1. Jake Dixon – PETRONAS Yamaha SRT 0 βαθμοί
RELATED ARTICLES
spot_img
spot_img
spot_img

ΝΕΑ MOTO