spot_img
HomeMOTOΕΙΔΗΣΕΙΣH Ducati γιορτάζει τις 50 νίκες στο MotoGP

H Ducati γιορτάζει τις 50 νίκες στο MotoGP

Η θεαματική νίκη του Andrea Dovizioso στο Αυστριακό GP, πριν μερικές μέρες, επισφράγισε ένα σημαντικό ορόσημο για τη Ducati: ο κατασκευαστής από το Borgo Panigale συμπλήρωσε τις 50 νίκες στο MotoGP. Χάρη στη Desmosedici GP και την άοκνη δουλειά μηχανικών και τεχνικών που εμπλέκονται στη συνεχή εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, η Ducati έχει να επιδείξει μια πλούσια ιστορία επιτυχιών στο πιο διάσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλετών, με παρουσία από το 2003, μετά την εισαγωγή του νέου κανονισμού για τους τετράχρονους κινητήρες.

DUCATI_50 WINS - ANDREA DOVIZIOSO

Η Ducati εμπιστεύθηκε την πρώτη Desmosedici GP στα χέρια των Loris Capirossi και Troy Bayliss, οι οποίοι σύντομα κατάφεραν να την φέρουν στο βάθρο. Στον εναρκτήριο αγώνα στη Suzuka της Ιαπωνίας, ο Ιταλός αναβάτης τερμάτισε τρίτος, παίρνοντας το πρώτο από τα συνολικά 155 βάθρα που έχει κατακτήσει το ιταλικό εργοστάσιο (136 με την επίσημη ομάδα και 19 με τις δορυφορικές). Επίσης το 2003, στο Autodromo del Mugello, η Desmosedici GP μπήκε στην ιστορία της μοτοσυκλέτας σημειώνοντας το ρεκόρ της μέγιστης ταχύτητας (332,409 χλμ./ώρα με τον Capirossi). Στον ίδιο εντός έδρας αγώνα, το ιταλικό GP, ο Loris κατέλαβε επίσης τη δεύτερη θέση, ολοκληρώνοντας ένα πλήρως ιταλικό βάθρο με τους Valentino Rossi και Max Biaggi.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Capirossi έδωσε στη Ducati την πρώτη της νίκη στο MotoGP στο Grand Prix της Catalunya, μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα στο Montmelò Circuit. Για τον Ιταλό, ήταν η πρώτη από τις επτά επιτυχίες του με τη Desmosedici από το 2003 έως το 2007. Το 2006 ο Troy Bayliss, ο οποίος συμμετείχε στο MotoGP τις σεζόν 2003 και 2004 με τη Ducati, κέρδισε θεαματικά το τελευταίο Grand Prix της σεζόν στη Βαλένθια , στη μοναδική του εμφάνιση εκείνη τη χρονιά στο MotoGP, ως αντικαταστάτης του τραυματισμένου Sete Gibernau, έχοντας ήδη αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στο WorldSBK με τον Ιταλό κατασκευαστή.

DUCATI_50 WINS_1

Αλλά το 2007, όταν ο τεχνικός κανονισμός έφερε τους κινητήρες από τα 1000 κ.εκ. στα 800 κ.εκ., η Ducati έφτασε στο αποκορύφωμα της επιτυχίας της στο MotoGP. Με δέκα πρώτες νίκες και συνολικά 14 βάθρα, ο Casey Stoner αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής και η μάρκα από το Borgo Panigale της Μπολόνια, κέρδισε τον τίτλο των κατασκευαστών. Μετά από αυτή τη φανταστική σεζόν, ο Αυστραλός πρωταθλητής κέρδισε άλλες 13 νίκες σε τρία χρόνια με τη Ducati και έγινε ο πιο επιτυχημένος αναβάτης της Desmosedici GP, με συνολικά 23 νίκες.

Μετά την τελευταία επιτυχία του Stoner στο Phillip Island το 2010, το 2016 ήταν ο Andrea Iannone στην Αυστρία και στη συνέχεια ο Andrea Dovizioso στη Μαλαισία για να φέρουν τη Ducati και πάλι στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου. Με μία Desmosedici GP που αποδίδει ολοένα και καλύτερα χάρη στη συνεχή εξέλιξή της και τις καινοτομίες που παρουσιάζει, για παράδειγμα τα καινοτόμα φτερά που έχουν φέρει επανάσταση στις αντιλήψεις περί αεροδυναμικής, ο Dovizioso από το 2017 έως σήμερα έχει προσθέσει στο παλμαρέ του ακόμα 14 νίκες. Αυτές πρέπει να προστεθούν στις τρεις επιτυχίες του Jorge Lorenzo το 2018 και στη συναρπαστική νίκη του Danilo Petrucci πέρυσι στο Mugello, μπροστά από το μεγάλο πλήθος των Ducatisti που παραληρούσαν στις εξέδρες.

DUCATI_50 WINS_2

Η ιστορία επιτυχιών της Ducati συνεχίζεται, με τη Desmosedici GP να προσθέτει συνεχώς νέους φίλους στο MotoGP. Η λάμψη και δημοφιλία της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας είναι τέτοια, που ακόμα και συντάκτες του ειδικού Τύπου με ιστορία και αφοσίωση στους τέσσερις τροχούς, δεν διστάζουν να δηλώσουν δημόσια ότι κάποια στιγμή θα ήθελαν να έχουν την ευκαιρία να «σηκώσουν» μία Desmosedici GP στον πίσω τροχό, σε μία πίστα!

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • Ο Casey Stoner (23 νίκες) είναι ο αναβάτης που έχει ανέβει τις περισσότερες φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με τη Ducati Desmosedici GP. Ακολουθούν οι Andrea Dovizioso (14), Loris Capirossi (7), Jorge Lorenzo (3), Troy Bayliss (1), Andrea Iannone (1) και Danilo Petrucci (1).
  • Η χρονιά που η Ducati κατέκτησε τις περισσότερες νίκες στο MotoGP ήταν το 2007, η σεζόν κατά την οποία ο Casey Stoner, με δέκα πρώτες νίκες και άλλες τέσσερις παρουσίες στο βάθρο, έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής. Την ίδια χρονιά, ο Capirossi κέρδισε το Ιαπωνικό GP.
  • Το 2018 η Ducati κέρδισε επτά ακόμη νίκες και το 2008 και το 2017 από 6.
  • Η Ducati έχει κερδίσει σε 19 διαφορετικές πίστες: Motegi, Sepang, Losail και το Red Bull Ring είναι οι πίστες όπου έχει πετύχει τις περισσότερες επιτυχίες, κερδίζοντας πέντε νίκες. Οι πίστες στα Mugello, Montmelò και Phillip Island ακολουθούν με τέσσερις νίκες. Βαλένθια και Μπρνο με τρεις. Misano και Donington με δύο και τέλος Sachsering, Assen, Jerez, Silverstone, Laguna Seca, Motorland Aragon, Shanghai και Istanbul με μία νίκη.
  • Μεταξύ των 50 νικών που επιτεύχθηκαν από το 2003, η Ducati σημείωσε επίσης έξι «1-2», με τους αναβάτες της να ανεβαίνουν στο πρώτο και δεύτερο σκαλί του βάθρου σε έξι περιπτώσεις.
  • Εκτός από τις 50 νίκες, ο κατασκευαστής από το Borgo Panigale, από το 2003 που συμμετέχει στο MotoGP, ανέβηκε στο βάθρο συνολικά 155 φορές: 136 φορές από τους επίσημους αναβάτες της ομάδας και 19 από τους αναβάτες των δορυφορικών ομάδων.
RELATED ARTICLES
spot_img
spot_img
spot_img

ΝΕΑ MOTO