spot_img

MotoGP 2020

Brad Binder brno race

Brno – Αγώνας 9/8

1η νίκη της KTM σε MotoGP μετά από 47 χρόνια!

Την Κυριακή 9/8, στον αγώνα του Brno, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως όσο αφορά το αποτέλεσμά του, καθώς κανείς δεν περίμενε τον Νοτιοαφρικανό Brad Binder να πάρει τη νίκη! Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο ‘ανοιχτό’ είναι το φετινό πρωτάθλημα, σε συνδυασμό πάντα με την απουσία του Marc Marquez.

Ο Αγώνας ξεκίνησε με τον Franco Morbidelli μπροστά, να παίρνει μια μικρή διαφορά από τους Quartararo & Binder. Με διαφορά 1,5 δέκατο τους ακολουθούσαν ο Pol Espargaro και ο Johann Zarco.

Στον 5ο γύρο είχαμε μια επαφή ανάμεσα στους Lecuona και Mir, με τον πρώτο να κάνει το λάθος στη στροφή 13 και να καταστρέφει τον αγώνα και των δυο.

Εν τω μεταξύ, οι Espargaro και Zarco, είχαν φτάσει τους Quartararo και Binder, σχηματίζοντας ένα τρενάκι που πάλευε για τη 2η θέση του βάθρου.

MotoGP2020 09

Στην προσπάθειά του να παραμείνει με τους μπροστά, o Espargaro άνοιξε τη γραμμή του και στην προσπάθεια του Zarco να τον προσπεράσει, είχαμε επαφή και πτώση του Ισπανού και την τιμωρία του Γάλλου με Long Lap Penalty στον 9ο γύρο.

Ο Zarco φαινόταν ασταμάτητος, αφού 2 γύρους μετά πέρασε και τον Quartararo και ήταν σε θέση βάθρου.

Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, έχανε συνέχεια θέσεις, έχοντας πίσω του τον Rins και τον Rossi, που τελικά τον πέρασαν, αφήνοντας τον 6ο.

Mε 3 γύρους να απομένουν, ο Binder είχε φτιάξει διαφορά από τον Morbidelli στα 3 δευτερόλεπτα και την κράτησε οδηγώντας σαν βετεράνος κατακτώντας τελικά την 1η του νίκη μετά από 3 αγώνες (!) στη μεγάλη κατηγορία. Έτσι, γράφτηκε στην ιστορία ως ο πρώτος Νοτιοαφρικάνος με νίκη σε MotoGP.

Απογοητευτικός ήταν σε αυτό τον αγώνα ο Andrea Dovizioso και η Ducati καθώς απ’ ότι φαίνεται, ακόμα δεν έχουν ‘ξεκλειδώσει’ τα μυστικά του καινούργιου ελαστικού της Michelin.

Austria I – Αγώνας 16/8

Εμφατική νίκη-απάντηση Dovizioso μια μέρα μετά το ‘διαζύγιο’ με την Ducati, 1ο βάθρο για Mir, από θαύμα γλίτωσαν Rossi-Vinales!

MotoGP2020 01

Το Red Bull Ring είναι γνωστό ότι ευνοεί τις Ducati, έτσι με το ξεκίνημα του αγώνα, είχαμε μπροστά αυτές του Jack Miller (που αμέσως πήρε την πρωτοπορία) και του Andrea Dovizioso, με τρίτο τον Pol Espargaro και την βελτιωμένη KTM του. 4ος ξεκίνησε ο Joan Mir που δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τον καλό του ρυθμό στο πρωινό ζέσταμα.

Στο γκρουπ είχαμε συνέχεια εναλλαγές θέσεων μέχρι τον 9ο γύρο. Οι Zarco και Morbidelli (8ος και 9ος) είχαν μία επαφή η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να εκσφενδονιστούν κυριολεκτικά οι μοτοσυκλέτες και των 2 και να περάσουν ανάμεσα από το δίδυμο της Monster Yamaha!!

MotoGP2020 04

Ένα φρικιαστικό ατύχημα (ευτυχώς χωρίς θύματα) που έφερε πάλι στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των Αγώνων.

Ο Valentino Rossi πραγματικά ‘είχε Άγιο’ αφού είδε την μοτοσυκλέτα του Franco Morbidelli να περνάει ανάμεσα σ’ αυτόν και τον Vinales στην στροφή 3 με απόσταση μόλις λίγων εκατοστών από τον ίδιο!!

Φυσικά οι κριτές έβγαλαν αμέσως κόκκινες σημαίες και ο αγώνας διεκόπη.

Η κάμερα ‘έπιασε’ αμέσως τον Rossi στα πιτς ο οποίος βλέποντας το περιστατικό στο replay δε μπορούσε να πιστέψει από τι είχε γλιτώσει..

Στην επανεκκίνηση των 20 γύρων, είχαμε τους Miller, Espargaro, Dovizioso, Rins, Mir, Oliveira, Rossi στις πρώτες 7 θέσεις και τους Binder, Nakagami, Aleix Espargaro να κλείνουν τη δεκάδα.

Ένα περιστατικό ανάμεσα στους Oliveira και Pol Espargaro έστειλε και τους 2 στην αμμοπαγίδα ύστερα από ένα λάθος του Πορτογάλου. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που κάποιος βγάζει τον Espargaro εκτός αγώνα μετά την επαφή με τον Zarco στο Brno.

Εν τω μεταξύ στις μπροστά θέσεις, οι Suzuki του Rins και του Mir ακολουθούσαν τις Ducati του Dovizioso – Miller, με μια γλυκιά πτώση του Rins στον 10ο γύρο όμως να του στερεί την ευκαιρία να κυνηγήσει κάτι καλύτερο. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε καθώς ήδη είχε πρόβλημα στον ώμο του.

Ο Binder ακολουθούσε τους 3 πρώτους με μια διαφορά 2,7’’ έχοντας περάσει τον Vale με μια πολύ επιθετική κίνηση στους προηγούμενους γύρους, που έστειλε εκτός πίστας και τους 2 αλλά χωρίς πτώση.

Με 2 γύρους να απομένουν η κατάσταση μπροστά δεν άλλαξε με τον Dovi πρωτοπόρο, τον Miller δεύτερο και τον Mir τρίτο και αυτό φαινόταν ότι θα είναι και το βάθρο, όταν ένα λάθος του Αυστραλού ανοίγοντας τη γραμμή του στην τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου, έδωσε την 2η θέση στον Mir και παράλληλα το πρώτο του βάθρο στη μεγάλη κατηγορία!

Συγχαρητήρια αξίζουν και στον Dovizioso, ο οποίος ‘έβαλε το κεφάλι κάτω’ και ύστερα από όλα αυτά που τον ‘ταλαιπωρούν’ αυτό τον καιρό (βλέπε διαζύγιο με Ducati) πήρε μια νίκη-απάντηση η οποία θα βάλει ξανά τους ανθρώπους της Ducati να το ξανασκεφτούν.

MotoGP 2020 10

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Andrea Dovizioso σήμερα έγραψε τη δική του ιστορία, με μια 3η νίκη στην Αυστρία τα τελευταία 5 χρόνια – την 5η συνεχόμενη νίκη για την Ducati – την 14η νίκη του με το Ιταλικό εργοστάσιο και τη 15η σε 219 Αγώνες που έχει δώσει στη μεγάλη κατηγορία.

Austria II – Αγώνας 23/8

Πανέξυπνη 1η νίκη του Oliveira, σε τροχιά Τίτλου ο Miller, συνεχίζονται τα προβλήματα για τις Yamaha στον 900ο Αγώνα του MotoGP.

Red Bull Ring συνέχεια, λοιπόν. Στον επαναληπτικό Αγώνα των 28 γύρων την πρωτοπορία πήρε ένας από τους συνήθεις ύποπτους με Ducati, ο Miller, ο οποίος μάλιστα έκανε και μια μικρή διαφορά από τους διώκτες του, με δεύτερο τον Mir, Nakagami, Pol Espargaro και Alex Rins, οι οποίοι σχημάτισαν ένα γκρουπ λίγο πιο μπροστά από τους υπόλοιπους.

MotoGP2020 06

Ο Johann Zarco ξεκίνησε από τα pits λόγω της τιμωρίας που του επιβλήθηκε μετά τα γεγονότα του πρώτου Αγώνα στην Αυστρία. Παρ’ όλα αυτά, στον 5ο γύρο κατάφερε και ήταν ο ταχύτερος στην πίστα, προσπαθώντας να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Στον 6ο γύρο, είδαμε την πρώτη θέση να αλλάζει χέρια, καθώς ο Mir προσπέρασε τον Miller και διατηρούσε καλό ρυθμό, κάνοντας μια διαφορά στα 0,4’’.

Όλα τα βλέμματα της Honda για κάτι καλό ήταν στραμμένα στον Takaaki Nakagami, ο οποίος ήταν τρίτος και σαφώς βελτιωμένος στους τελευταίους Αγώνες (ο ίδιος πάντως έχει παραδεχτεί ότι αφού υιοθέτησε τις ρυθμίσεις του Marquez, η ζωή του μέσα στην πίστα έγινε ευκολότερη).

Πιο πίσω οι μάχες ανάμεσα σε Pol Espargaro και Rins συνεχίζονταν για την 4η θέση, κάνοντας μια διαφορά οι δυο τους από τον Dovizioso ο οποίος είχε πρόβλημα με τα ελαστικά του, μη μπορώντας να βρει ρυθμό. Με τον Binder και Oliveira μάλιστα ‘κολλημένους’ πίσω του έχασε και δυο θέσεις.

Binder, Oliveira, Iker Lecuona και Vinales έκλειναν την δεκάδα.

Όλα αυτά, μέχρι τον 17ο γύρο που είδαμε την Yamaha του Vinales να πηδάει κυριολεκτικά από την μοτοσυκλέτα του που συνέχισε την πορεία της και καρφωθηκε στα προστατευτικά της πίστας παίρνοντας φωτιά! Όπως μάθαμε αργότερα, υπήρξε πρόβλημα με τα φρένα της Μ1.

MotoGP2020 07

Κόκκινη σημαία, επανεκκίνηση του Αγώνα με 12 γύρους πλέον. Ο Miller μπροστά και πάλι. 2ος Mir, 3ος P. Espargaro, 4ος Oliveira, 5ος Binder.

Στη δεκάδα οι Dovizioso, Nakagami, Rins, Rossi (που επωφελήθηκε κερδίζοντας θέσεις από την επανέναρξη) και Lecuona (4 KTM στις 10 πρώτες θέσεις!).

Στους τελευταίους 6 γύρους είχαμε μάχες για τις θέσεις του βάθρου, με τον κάτοχο της pole position Pol Espargaro να έχει περάσει πρώτος και να διεκδικεί την πρώτη του νίκη απέναντι στον Miller. Ο Oliveira καθώς τρίτος, ακολουθούσε σε θέση βάθρου με τέταρτο τον Mir που έχασε θέσεις ακόμα και από τον Dovizioso.

Δραματικός ο τελευταίος γύρος ανάμεσα στους Miller και Espargaro, οι οποίοι ήθελαν τη νίκη ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο μεν Miller για να εδραιώσει την κυριαρχία της Ducati στην συγκεκριμένη πίστα (6η) και ο Espargaro για να πάρει επιτέλους την πρώτη του νίκη σε GP, αυτό δηλαδή που δεν κατάφερε στους 3 προηγούμενους αγώνες.

Λογάριαζαν όμως χωρίς τον Oliveira που ήταν κολλημένος πίσω τους (θυμίζοντας Rossi προηγούμενων ετών που πάντα καιροφυλακτούσε). Miller και Espargaro ανοίχτηκαν στην τελευταία στροφή αφήνοντας ανοιχτή πόρτα τον Πορτογάλο να πάρει μια έξυπνη νίκη. Ο Oliveira έφυγε από την πίστα όχι μόνο με το πρώτο του τρόπαιο, αλλά και μια BMW M4 δώρο (οι διοργανωτές είχαν ανακοινώσει πριν τον αγώνα, στα πλαίσια της παρουσίασης της καινούργιας BMW, το δώρο του νικητή).

MotoGP2020 08

Συγχαρητήρια λοιπόν στον Miguel Oliveira, που στην 150η συμμετοχή στους αγώνες πήρε τη πολυπόθητη νίκη και μια BMW M4 Coupe δώρο για τις βόλτες του εκτός πίστας!

MotoGP 2020 11

Ραντεβού στις 13 του Σεπτέμβρη για τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά στην πίστα του Misano Marco Simoncelli, σε ένα Πρωτάθλημα γεμάτο εκπλήξεις και απρόοπτα!

Μητσόπουλος Μάριος

RELATED ARTICLES
spot_img
spot_img
spot_img

ΝΕΑ MOTO