spot_img
HomeMOTOΕΙΔΗΣΕΙΣ Στα χνάρια του Έλληνα εξερευνητή Παναγιώτη Ποταγού στην Κεντρική Ασία

 Στα χνάρια του Έλληνα εξερευνητή Παναγιώτη Ποταγού στην Κεντρική Ασία

   Με «συνοδοιπόρο» μια HONDA CB 500 X, ο  γνωστός φωτογράφος – δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μητσάκης ξεκινά στις 20 Ιουνίου 2019 ένα οδοιπορικό 11.000 χλμ. στις χώρες της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν), ακολουθώντας τα χνάρια του πρωτοπόρου Έλληνα εξερευνητή Παναγιώτη Ποταγού.

Ως αφετηρία του ταξιδιού του, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης επέλεξε την κωμόπολη της Βυτίνας,  τη γενέτειρα του Παναγιώτη Ποταγού, καθώς φέτος συμπληρώνονται 180 χρόνια από την γέννηση (22/6/1839) του μοναδικού Έλληνα εξερευνητή των νεότερων χρόνων.

Στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας, μπροστά στην προτομή του Παναγιώτη Ποταγού, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βυτίνας κ.Φώτης Κατσούλιας παρέδωσε τιμητικά στον Κωνσταντίνο Μητσάκη ένα βιβλίο με την βιογραφία του Βυτιναίου εξερευνητή, τ’ οποίο θα συντροφεύει τον Έλληνα αναβάτη στο συναρπαστικό του ταξίδι στην Κεντρική Ασία.  

Μυθικές πόλεις του μεταξένιου δρόμου, που μοιάζουν να έχουν μείνει ακίνητες μέσα στους αιώνες. Αφιλόξενες ερήμους, επιβλητικές βουνοκορφές και ορεινά οδικά περάσματα άνω των 4.600 μ. Αξεπέραστα σε τέχνη και αισθητική μνημεία Ιστορίας. Άνθρωποι απλοί και αυθόρμητοι, με το βλέμμα στραμμένο στις στέπες της κεντροασιατικής γης…

ΜΕ ΜΟΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ (3) []

Παναγιώτης Ποταγός – ΕΙΣ ΕΛΛΗΝ 

Ο Παναγιώτης Ποταγός (1839-1903), γιατρός από τη Βυτίνα της Αρκαδίας, υπήρξε ο διασημότερος Έλληνας εξερευνητής κι ένας από τους σπουδαιότερους της Ευρώπης κατά τον 19ο αιώνα.

Στην διάρκεια των εξερευνητικών του ταξιδιών, που διήρκησαν 15 ολόκληρα χρόνια (1867-1883), ο ανήσυχος Έλληνας περιηγητής διέσχισε δυο φορές την ασιατική ήπειρο φτάνοντας ως την Κίνα, τη Μογγολία και τη Σιβηρία, ενώ το 1877 ανακάλυψε τον ποταμό Μπόμου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Για το σημαντικό και πολυδιάστατο έργο του, ο Παναγιώτης Ποταγός τιμήθηκε από τον βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδος Β΄, την Γαλλική κυβέρνηση και την Γεωγραφική Εταιρία των Παρισίων. Αξιομνημόνευτο είναι φυσικά το γεγονός ότι ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β΄ ζήτησε από τον Ποταγό να γράψει το όνομά του στη «Χρυσή Βίβλο των Εξερευνητών» κι αυτός υπέγραψε με την φράση: ΕΙΣ ΕΛΛΗΝ.  

RELATED ARTICLES
spot_img
spot_img
spot_img

ΝΕΑ MOTO