spot_img
HomeMOTOΕΙΔΗΣΕΙΣΗλεκτρική Harley Davidson

Ηλεκτρική Harley Davidson

Όταν ο πιο παραδοσιακός κατασκευαστής διακτινίζεται στο μέλλον και αλλάζει τους κανόνες…

Το Live Wire της Harley Davidson το πρωτοείδαμε ως πρωτότυπο πριν από σχεδόν πέντε χρόνια. Όλοι πίστευαν ότι είναι ένα από τα πολλά concept που θα μείνουν στο ράφι, αλλά ήρθε η ώρα να χάσει ο ανταγωνισμός τον ύπνο του. Είδαμε στην EICMA του Μιλάνου το Live Wire στην τελική του μορφή και ανακοινώθηκε ότι μπαίνει σε γραμμή παραγωγής μέσα στου 2019.

Electric-Harley-Davidson-LiveWire-022

Η αμερικάνικη εταιρεία έχει προβλήματα λόγω της μείωσης πωλήσεων.  Βασικός λόγος είναι η προσήλωση της στην παραδοσιακή σχεδίαση των μοτοσυκλετών της, που απευθύνονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Ένα φανατικό κοινό, που όμως δεν ανανεώνεται. Οι περισσότεροι νέοι δεν συγκινούνται πλέον από τις μοτοσυκλέτες και ειδικά από τις μοτοσυκλέτες που δεν έχουν υψηλές επιδόσεις και σύγχρονη τεχνολογία. Παρά το ότι η τελευταία γενιά των μοτοσυκλετών της Harley έχει κάνει ένα τεράστιο άλμα σε τεχνολογίες και συμπεριφορά, η εμφάνισης τους διατηρεί μία προσήλωση στα χαρακτηρίστηκα που καθιέρωσαν τον μύθο της. Παραμένουν ογκώδεις και βαριές μοτοσυκλέτες χωρίς ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις.

Electric-Harley-Davidson-LiveWire-029

Αυτό που τις κάνει ξεχωριστές εκτός από το πολύ βαρύ όνομα, είναι η παροχή μιας ξεχωριστής αίσθησης και μίας μοναδικής οδηγικής εμπειρίας. Πολλά κυβικά, ατελείωτη ροπή, μοναδικός ήχος και κραδασμοί που συμπληρώνουν μια ολική αίσθηση υπεροχής. Πάντα αποτελούσαν ένα δίτροχο status symbol και παράλληλα για πολλούς από τους κατόχους τους μία δήλωση αντικομφορμισμού. Ήταν πάντα η πιο ROCK μοτοσυκλέτα του κόσμου. Μόνο που το ROCK δεν είναι πλέον στην μόδα και οι νέοι δεν βρίσκουν αρκετούς λόγους για να αγαπήσουν τα δίκυκλα.

Electric-Harley-Davidson-LiveWire-023

Εδώ έρχεται ο πιο παραδοσιακός κατασκευαστής μοτοσυκλετών και κάνει την ανατροπή επενδύοντας σε ένα μελλοντικό gadget που όμως παραμένει και μία αληθινή μοτοσυκλέτα. Εκεί τους έχει πιάσει στον ύπνο όλους και ετοιμάζεται να ανοίξει νέους δρόμους. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει πολλές ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες μέχρι τώρα, αλλά αν εξαιρέσουμε την KTM που έβγαλε στην παραγωγή «χωμάτινες» ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, κανένας άλλος μεγάλος κατασκευαστής δεν έχει τολμήσει να προσφέρει στο κοινό του μια πραγματική μοτοσυκλέτα. Μόνο ηλεκτρικά ποδήλατα, σκούτερ και concept bikes.

Electric-Harley-Davidson-LiveWire-025

H Harley είναι η πρώτη εταιρεία που κατάφερε να δημιουργήσει μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που απευθύνεται και στο παραδοσιακό κοινό της. Η εμφάνιση και ο χαρακτήρας του Live Wire ταιριάζουν πάρα πολύ με τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες της. Έχει ταυτότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση να την σκεφτείς ότι δεν είναι Harley. Και παράλληλα είναι κάτι φρέσκο που απευθύνεται στον πραγματικό μοτοσυκλετιστή. Και ποιος είναι αυτός? Μα η πλειοψηφία των χρηστών που δεν αρκούνται στην μετακίνηση με σκούτερ και δεν είναι σκληροπυρηνικοί αγωνιζόμενοι. Το Live Wire απευθύνεται σε όσους αγαπάνε και απολαμβάνουν την οδήγηση της μοτοσυκλέτας τους. Σε όσους θέλουν να την χρησιμοποιούν στις καθημερινές μετακινήσεις  και να την χαίρονται στην βόλτα του Σαββατοκύριακου. Για όσους λατρεύουν κάθε χαλαρή και κάθε οριακή στιγμή που θα ζήσουν μαζί της.

Electric-Harley-Davidson-LiveWire-027

Η Harley Davidson Live Wire δεν είναι ένα ακόμη ηλεκτρικό όχημα. Είναι μία αληθινή μοτοσυκλέτα του μέλλοντος με αναρτήσεις από την SHOWA και φρένα από την BREMBO με  ABS. Είναι η πρώτη  Harley Davidson με πλαίσιο αλουμινίου. Διαθέτει Traction control και εφτά προγράμματα οδήγησης.  Οι επιδόσεις της ικανοποίησαν όσους έχουν οδηγήσει το πρωτότυπο, αλλά η Harley περίμενε να εξελιχθούν αρκετά οι μπαταρίες για να έχει η ηλεκτρική ναυαρχίδα της αρκετά μεγάλη αυτονομία. Στόχος της εταιρείας είναι η Live Wire να μην είναι απλά μια ακόμη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα αλλά να είναι και αυτή ένα status symbol. Μία πληθωρική μοτοσυκλέτα όπως τα περισσότερα μοντέλα της.

Το καλό είναι ότι ειδικά η Αμερική έχει το προηγούμενο των αυτοκινήτων της Tesla που εκπαίδευσαν το κοινό να δεχτεί ένα ακριβό όχημα με ηλεκτρική τεχνολογία και να το θεωρεί ως ξεχωριστή επιλογή με πολλές παραμέτρους. Εκεί φαίνεται ότι στοχεύει η Harley. Ταυτόχρονα όμως δημιουργεί και ένα δίτροχο gadget για να προσελκύσει τους εθισμένους στην τεχνολογία νεαρούς.

Electric-Harley-Davidson-LiveWire-028

Μπορεί η Harley να μην τόλμησε να κάνει άλμα μεγάλου εκσυγχρονισμού των μοτοσυκλετών της για να μην χάσουν τον μοναδικό χαρακτήρα τους αλλά διακτινίζεται κατευθείαν στο μέλλον με τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. (Ετοιμάζει και άλλες). Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει πολύ καλά. Εσείς?

RELATED ARTICLES
spot_img
spot_img
spot_img

ΝΕΑ MOTO