spot_img
HomeAUTOΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΟι μπαταρίες των μοντέλων ID

Οι μπαταρίες των μοντέλων ID

Οι μπαταρίες των μοντέλων ID

Οι μπαταρίες των μοντέλων ID. κατασκευάζονται στη Volkswagen Group Components, στο Braunschweig της Γερμανίας. Έχουν ενεργειακή χωρητικότητα από 45 kWh έως 77 kWh και αυτονομία έως και 549 χλμ. κατά WLTP. Με ταχεία φόρτιση με χωρητικότητα έως 125 kW, η φόρτιση με αρκετή ενέργεια για αυτονομία 320 χλμ. σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.

 

VW_ BATTERY_03

 

Πρόκειται για μια επένδυση 500 εκατομ. € του Volkswagen Group στη σουηδική Northvolt AB, συνέταιρο του Group στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Το Volkswagen Group έχει αυξήσει το ποσοστό ιδιοκτησίας στη Northvolt AB στο 20%.

Στρατηγικά πλάνα για αύξηση της ετήσιας παραγωγής μπαταριών της Northvolt AB από 40 GWh σε 60 GWh, υπερκαλύπτοντας τα στρατηγικά πλάνα του Group για το συγκεκριμένο εργοστάσιο τα επόμενα χρόνια.

 

VW_ BATTERY_04

Τι κοινό έχουν το ID.3, το πρώτο compact ηλεκτρικό μοντέλο της Volkswagen, το ID.4, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα ως “World Car of the Year” για το 2021 και το ID.4 GTX, το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο επιδόσεων της μάρκας; Όλα διαθέτουν τεχνολογία αιχμής στο σύστημα μπαταριών υψηλής τάσης, το οποίο κατασκευάζεται στο Braunschweig της Γερμανίας, από τη Volkswagen Group Components. Υψηλός βαθμός ενεργειακής απόδοσης, μεγάλη αυτονομία, εξαιρετική ασφάλεια και γρήγορη φόρτιση, τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των μπαταριών. Η ζήτηση για ελκυστικά και προσιτά ηλεκτρικά οχήματα που βασίζονται στην αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB) είναι τόσο υψηλή, που το εργοστάσιο επέκτεινε πρόσφατα την παραγωγή σε έως και 500.000 μπαταρίες το χρόνο.

 

VW_ BATTERY_05

Με τη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπαταρίες να αναμένεται να εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια, το Volkswagen Group επενδύει 500 εκατομ. € στη σουηδική Northvolt AB, συνέταιρο του Group στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα. Πλέον, το Group κατέχει ποσοστό περίπου 20% στην εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή μπαταριών από 40 GWh σε 60 GWh, αύξηση 50% του στρατηγικού στόχου που είχε ανακοινώσει το Group νωρίτερα στο έτος.

 

VW_ BATTERY_06

Με αφορμή αυτή την επένδυση, ακολουθούν πέντε σημεία-κλειδιά για τις μπαταρίες των ID. μοντέλων:

Ενεργειακή χωρητικότητα μπαταρίας από 45 kWh έως 77 kWh. Εξασφαλίζει αυτονομία στο ID.3 από 352 χλμ., με την πιο μικρή μπαταρία των 45 kWh έως 549 χλμ. με την πιο μεγάλη, των 77 kWh, με μία μόνο φόρτιση. Για το ID.4 τα νούμερα είναι αντίστοιχα 346 χλμ. και 522 χλμ. ενώ για το πιο σπορ ID.4 GTX που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, η αυτονομία λόγω τετρακίνησης είναι 480 χλμ..

 

Ισχύς από 107 kW (150 PS) έως 150 kW (204 PS). Αξίζει να θυμάται κάποιος ότι ο κινητήρας ενός ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να αποδώσει μόνο όση ισχύ παρέχει η μπαταρία. Τα τρία ID. μοντέλα προσφέρουν ισχυρές υλοποιήσεις, κατάλληλες για κάθε απαίτηση.

 

VW_ BATTERY_0 (7)

Χαμηλή τοποθέτηση, εξαιρετικά ανθεκτική κατασκευή και αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια. Το χαμηλά τοποθετημένο για ιδανική κατανομή βάρους σύστημα μπαταρίας των ID., έχει μεταβλητή σχεδίαση. Αποτελείται από modules που το καθένα περιέχει 24 στοιχεία (cells) με ένα εύκαμπτο αλουμινένιο εξωτερικό περίβλημα. Η μπαταρία 45 kWh περιέχει επτά modules, η μπαταρία 52 kWh οκτώ, η μπαταρία 58 kWh εννέα ενώ αυτή των 77 kWh αποτελείται από δώδεκα modules. Το μήκος της μπαταρίας κυμαίνεται από 1,42 έως 1,82 μέτρα, το πλάτος είναι 1,45 μ. ενώ το ύψος 14 εκ.. Το βάρος ποικίλλει από 320 έως 500 κιλά. Ειδικοί αισθητήρες παρακολουθούν την τάση και τη θερμοκρασία, ρυθμίζεται αυτόματα η όποια απόκλιση στην χωρητικότητα των μεμονωμένων στοιχείων, ενώ σύστημα ασφαλειών στο πίσω μέρος απενεργοποιεί αμέσως το σύστημα σε περίπτωση ατυχήματος.

 

VW_ BATTERY_08

Γρήγορη φόρτιση. Οι μπαταρίες των ID. φορτίζονται τόσο με εναλλασσόμενο (AC) όσο και συνεχές (DC) ηλεκτρικό ρεύμα. Σε οικιακό σταθμό έχουν δυνατότητα φόρτισης έως 11 kW, ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας ενώ σε σταθμό φόρτισης DC υψηλής ισχύος, η ταχύτητα φόρτισης ποικίλλει από 50 kW (μπαταρίες 45 kWh ή 52 kWh ) έως 125 kW (μπαταρία 77 kWh). Αυτό σημαίνει φόρτιση ενέργειας με συνεχές ρεύμα ικανή για αυτονομία 320 χλμ. (WLTP), σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.

 

VW_ BATTERY_02

 

Δεύτερη ζωή και ανακύκλωση. Ο χαρακτήρας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πρωταρχικά η φιλικότητα στο περιβάλλον. Στο τέλος της διάρκειας ζωής των μπαταριών, αυτές μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε βοηθητικές υλοποιήσεις, όπως ευέλικτους σταθμούς γρήγορης φόρτισης ή να ανακυκλωθούν σχεδόν πλήρως. Ένα πιλοτικό εργοστάσιο της Volkswagen Group Components για την ανάκτηση πολύτιμων πρώτων υλών μπαταριών, λειτουργεί ήδη στο Salzgitter της Γερμανίας.

 

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO