spot_img

PEUGEOT e-Expert compact van

PEUGEOT e-Expert compact van

Τώρα το  PEUGEOT Expert προσφέρει στην κατηγορία των compact vans μία νέα 100% ηλεκτροκίνητη γκάμα. Το νέο PEUGEOT e-Expert περιλαμβάνει 2 επίπεδα αυτονομίας, μέχρι και 330χλμ. βάσει πιστοποίησης του κύκλου δοκιμών WLTP, 3 μήκη αμαξώματος, ικανότητα έλξης έως 1.000κιλά και ωφέλιμο φορτίο έως 1.275κιλά και χώρο φόρτωσης ίδιων διαστάσεων με την έκδοση με κινητήρα εσωτερικής καύσεως.

Η αγορά της κατηγορίας των compact vans στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει πάνω από 750.000 πωλήσεις οχημάτων το χρόνο, με το PEUGEOT Expert να αυξάνει κάθε χρονιά το μερίδιό του από το λανάρισμά του το 2016. 

Το PEUGEOT Expert που πληροί τις αναβαθμισμένες προδιαγραφές Euro 6D, διατίθεται πλέον και σε μία 100% ηλεκτροκίνητη έκδοση με την ονομασία PEUGEOT e-Expert.

Peugeot e Expert_03

Με βάση το στοιχείο ότι το 80 σχεδόν τοις εκατό των οδηγών επαγγελματικών οχημάτων διανύουν κατά μέσο όρο λιγότερα από 200χλμ. τη μέρα, μία ηλεκτροκίνητη έκδοση του PEUGEOT Expert ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Το γεγονός αυτό ενισχύεται και από τους διαρκώς αυξανόμενους περιορισμούς πρόσβασης οχημάτων στο κέντρο των πόλεων, ενώ μερικές από αυτές επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε 100% ηλεκτροκίνητα οχήματα. Η νέα έκδοση διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του PEUGEOT Expert, συμπεριλαμβανόμενης και της έκδοσης Compact, η οποία είναι μοναδική στην κατηγορία και ταιριάζει ιδανικά για κυκλοφορία σε στενούς δρόμους και πολυσύχναστες περιοχές στο κέντρο των πόλεων.

Το PEUGEOT e-Expert απευθύνεται σε τεχνίτες (συντηρητές πατωμάτων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κλπ.), σαν ένας αληθινός συνεργάτης σε καθημερινή βάση, εταιρείες που φροντίζουν για τη φιλική προς το περιβάλλον εικόνα τους (εταιρείες διανομών…), οργανισμούς (νοσοκομεία, δήμοι κλπ.) που αναζητούν ένα όχημα μηδενικών ρύπων για μεταφορά αγαθών μεταξύ των εγκαταστάσεών τους. Για ακόμα πιο εξειδικευμένες χρήσεις, με δυνατότητα μετασκευής από μετασκευαστείς, ειδικότερα εκείνες με βάση την έκδοση σασί (ψυγείο, ισοθερμικός θάλαμος κλπ.).

Peugeot e Expert_04

Εσωτερικά ξεχωρίζουν ο αναλογικός πίνακας οργάνων με έγχρωμη οθόνη matrix και ειδικά γραφικά για την ηλεκτροκίνηση, ειδικά γραφικά στην κεντρική οθόνη αφής με σύστημα δικτυωμένης πλοήγησης TomTom Traffic 3D, το οποίο περιλαμβάνει πλέον και εμφάνιση των διαθέσιμων σημείων φόρτισης και της υπολειπόμενης αυτονομίας, βάσει του επιπέδου φόρτισης της μπαταρίας, νέο χειριστήριο «e-Toggle», ελέγχου του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, χειριστήριο προγραμμάτων οδήγησης για επιλογή ανάμεσα σε πρόγραμμα Eco, Normal ή Power, ηλεκτρικό χειρόφρενο.

Peugeot e Expert_05

Full evolution cockpit

Σε ότι αφορά τον οδηγό, η κεντρική κονσόλα έχει ανασχεδιαστεί ώστε να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει :

Τον νέο επιλογέα “e-Toggle” του κιβωτίου. Πλήρως εναρμονισμένος και εργονομικός, παρέχει πρόσβαση στις λειτουργίες Park / Reverse / Neutral / Drive και Brake,

Τον επιλογέα για τα 3 προγράμματα οδήγησης,

Έναν χώρο αποθήκευσης στην κορυφή της.

Διαθέτει 3 προγράμματα οδήγησης μέσω του ειδικού επιλογέα :

Eco (60 kW, 190 Nm) : για αυτονομία,

Normal (80 kW, 210 Nm) : ιδανικό για καθημερινή χρήση,

Power (100 kW, 260 Nm) : βελτιστοποίηση των επιδόσεων κατά τη διάρκεια μεταφοράς βαρέων φορτίων.

Διατίθενται δύο προγράμματα πέδησης, με αντίστοιχους τρόπους φόρτισης της μπαταρίας :

Μέτριο, που προσφέρει την αίσθηση ενός οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσεως,

Ενισχυμένο (με το πάτημα του πλήκτρου “B”, για επιλογή “Brake” που βρίσκεται στο πάνελ ελέγχου των επιλογών του κιβωτίου ταχυτήτων), και προσφέρει αυξημένες δυνατότητες επιβράδυνσης μόλις ο οδηγός αφήσει το γκάζι.

Peugeot e Expert_06

Όλες οι εκδόσεις του PEUGEOT e-Expert είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρικό χειρόφρενο, που αποτελεί νέο χαρακτηριστικό για αυτό το μοντέλο. Πέρα από το γεγονός ότι αυτό το χαρακτηριστικό απελευθερώνει χώρο στο δάπεδο, η αυτόματη λειτουργία του, προσφέρει άνεση και ηρεμία στην καθημερινές σας μετακινήσεις. Επιπρόσθετα, στη βάση του ηλεκτρικού χειρόφρενου υπάρχει και ένα πλευρικό δίχτυ φύλαξης εγγράφων.

Στο κέντρο του ταμπλό βρίσκεται η οθόνη αφής με το 3D σύστημα δικτυωμένης πλοήγησης TomTom Traffic, μέσω του οποίου σας παρέχεται πρόσβαση στο μενού “Electric” από συγκεκριμένο πλήκτρο όπου μπορείτε να περιηγηθείτε σε διάφορες επιλογές :

 “Flow’ για live εμφάνιση της ροής ενέργειας,

 “Statistics” όπου εμφανίζονται τα στατιστικά δεδομένα της κατανάλωσης,

Charge“, που σας δίνεται η δυνατότητα προγραμματισμού της εξ αναβολής φόρτισης.

Επιπλέον, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα σημεία φόρτισης και την απόσταση βάσει της υπολειπόμενης αυτονομίας, ή να προγραμματίσετε το χρόνο έναρξης του συστήματος κλιματισμού για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας της καμπίνας.

Peugeot e Expert_07

Τεχνολογία 100% ηλεκτροκίνησης

Βασισμένο στην αρθρωτή πλατφόρμα πολλαπλών μονάδων κίνησης, με τον κωδικό EMP2 (Efficient Modular Platform), το PEUGEOT e-Expert εφοδιάζεται με έναν 100% ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 100kW με μέγιστη ροπή 260Nm άμεσα διαθέσιμης για ακαριαία απόκριση, χωρίς κραδασμούς, χωρίς αλλαγές ταχυτήτων, οσμές και φυσικά, χωρίς καθόλου εκπομπές ρύπων CO2.

Το σύστημα ηλεκτροκίνησης είναι παρόμοιο με εκείνο που κινεί το Νέο PEUGEOT e-208 και το Νέο SUV PEUGEOT e-2008, με μία τροποποίηση στο κιβώτιο των ταχυτήτων, το οποίο διαθέτει κοντύτερες σχέσεις με στόχο να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις φόρτωσης, ενός επαγγελματικού οχήματος.

Οι επιδόσεις (με το πρόγραμμα POWER) είναι οι παρακάτω (στοιχεία σε διαδικασία πιστοποίησης) :

Ανώτατη ταχύτητα 130 km/h

Επιτάχυνση 0 – 100 km/h σε 13.1δλ.

Επιτάχυνση από στάση έως τα 1000μ. σε 35.8δλ.

Ρεπρίζ 80 – 120 km/h σε 12.1δλ.

Το νέο PEUGEOT e-Expert είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της PEUGEOT που προσφέρει δύο επιλογές αυτονομίας, όπου ανάλογα με τη χρήση, διατίθενται δύο επιλογές μπαταριών ιόντων λιθίου με χωρητικότητα 50 kWh και 75 kWh.

Peugeot e Expert_08

Οι εκδόσεις (Compact, Standard και Long) διατίθενται με την μπαταρία των 50 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία έως και 230 χλμ. βάσει πρωτοκόλλου δοκιμών WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures).

Οι εκδόσεις Standard και Long μπορούν επίσης να εφοδιαστούν με μπαταρία ισχύος 75 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία έως και 330 χλμ., βάσει του ίδιου πρωτοκόλλου πιστοποίησης.

Σε σύνδεση με το κύκλωμα του καλοριφέρ του χώρου των επιβατών, η διαχείριση των θερμικών φορτίων της μπαταρίας δίνει τη δυνατότητα για ταχεία φόρτιση, βελτιστοποιημένη αυτονομία και αυξημένη διάρκεια ζωής.

Διατίθενται επίσης, δύο τύποι ενσωματωμένων φορτιστών, ώστε να ικανοποιούν όλες τις χρήσεις και όλες τις ανάγκες φόρτισης των πελατών. Ένας στάνταρ μονοφασικός φορτιστής 7.4 kW και ένας προαιρετικός τριφασικός φορτιστής 11 kW.

Οι τρόποι φόρτισης είναι ευέλικτοι και προσαρμοσμένοι σε όλες τις καθημερινές ανάγκες. Διατίθενται διάφορες επιλογές φόρτισης :

Μέσω συμβατικής παροχής (8A) : 31ώρες για πλήρη φόρτιση (μπαταρία 50 kWh) ή 47ώρες (μπαταρία 75kWh),

Μέσω ενισχυμένης παροχής (16A) : 15ώρες για πλήρη φόρτιση (μπαταρία 50 kWh) ή 23ώρες (μπαταρία 75kWh),

Μέσω Wall Box  7.4 kW : 7,5ώρες για πλήρη φόρτιση (μπαταρία 50 kWh) ή 11,20ώρες (μπαταρία 75kWh) με μονοφασικό ενσωματωμένο φορτιστή (7.4 kW),

Μέσω Wall Box 11 kW : 5ώρες για πλήρη φόρτιση (μπαταρία 50 kWh) ή 7,5ώρες (μπαταρία 75kWh) με μονοφασικό ενσωματωμένο φορτιστή  (11 kW),

Μέσω αποκλειστικού δημόσιου σταθμού : η διαχείριση των θερμικών φορτίων της μπαταρίας επιτρέπει τη χρήση φορτιστών 100kW, που επιτυγχάνουν ένα 80% της φόρτισης σε 30λ. (μπαταρία 50kWh) ή 45λ. (μπαταρία 75kWh).

Η μπαταρία καλύπτεται από εγγύηση 8 ετών ή 160.000χλμ. για το 70% της ικανότητας φόρτισής της.

Peugeot e Expert_09

Το νέο PEUGEOT e-Expert κατασκευάζεται στην Γαλλική πόλη Βαλανσιέν, έχει ξεκινήσει την εμπορική του πορεία στην Ευρώπη από το 2ο εξάμηνο του 2020 ενώ αναμένουμε τα πρώτα αυτοκίνητα επί Ελληνικού εδάφους τον Ιανουάριο του 2021.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO