spot_img
HomeAUTOΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΝα τι μπορεί να κάνει η Ford Mustang Mach-E

Να τι μπορεί να κάνει η Ford Mustang Mach-E

Να τι μπορεί να κάνει η Ford Mustang Mach-E

Με την πάροδο του χρόνου πολλοί οδηγοί μαθαίνουν και εξοικειώνονται πλήρως με τα αυτοκίνητά τους. Όμως, πόσο καλά γνωρίζουν τα… οχήματα τους ιδιοκτήτες τους; Πολύ σύντομα τα ίδια τα αυτοκίνητα θα παροτρύνουν τους χρήστες τους να κάνουν ένα τηλεφώνημα, να πάνε στο γυμναστήριο την επιθυμητή ώρα ή ακόμα και να σταματούν στο αγαπημένο τους cafe, εφόσον κάποια από αυτές τις δραστηριότητες αποτελεί τμήμα της καθημερινής τους ρουτίνας.

Mustang-Mach-E_03

Πραγματοποιώντας το ντεμπούτο της στη νέα, πλήρως ηλεκτρική Mustang Mach-E, η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC της Ford ουσιαστικά μαθαίνει από τις συμπεριφορές του οδηγού για να προβαίνει στη συνέχεια σε έξυπνες υποδείξεις. Η Ford παρουσίασε το νέο σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας για πρώτη φορά στην Ευρώπη μέσω μιας διαδικτυακής εκδήλωσης, καθώς και το Remote Vehicle Setup, μία νέα λειτουργία που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να εξατομικεύουν το νέο τους αυτοκίνητο πριν καν το παραλάβουν διαμορφώνοντας εκ των προτέρων επιμέρους ρυθμίσεις – από επιθυμητά προφίλ οδήγησης έως και το χρώμα φωτισμού του εσωτερικού.

Δείτε το βίντεο με τις δυνατότητες της επόμενης γενιάς SYNC:

Προσωπική εμπειρία οδήγησης

Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει ακόμα και τον κάθε οδηγό ξεχωριστά από το smartphone ή το μπρελόκ του και να ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις του καθώς πλησιάζει στο αυτοκίνητο και πριν καν εισέλθει σε αυτό, ώστε κάθε μέλος της οικογένειας να μπορεί άμεσα να βιώνει τη δική του προσωποποιημένη εμπειρία οδήγησης, με επιλογές και ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του.

Εφαρμόζει έναν αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης για να κατανοεί καλύτερα τις συνήθειες του οδηγού με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάθε Παρασκευή; Τηλεφωνείτε στο σπίτι επιστρέφοντας από τη δουλειά; Η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC θα μαθαίνει τις συνήθειες κάθε ιδιοκτήτη για να προβαίνει στις κατάλληλες υποδείξεις πλοήγησης και επικοινωνίας την κατάλληλη στιγμή, ώστε οι οδηγοί να είναι συγκεντρωμένοι στο δρόμο.

Mustang-Mach-E_04

Στο εσωτερικό της Mustang Mach-E, η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC διαθέτει μία full HD οθόνη αφής με διαγώνιο 15,5 ιντσών. Η μεγάλη, φιλική προς το χρήστη οθόνη είναι ευανάγνωστη, ενώ η διεπαφή της έχει αναθεωρηθεί για να προσφέρει πληροφορίες με οργανωμένο, εύπεπτο τρόπο. Το «παρών» δίνουν οι γνωστές χειρονομίες αφής (pinch, ζουμάρισμα, περιστροφή), ενώ το μπουτόν αφής στο κάτω μέρος της οθόνης προορίζεται για γρήγορη ρύθμιση της έντασης του ήχου για να ακούει κανείς μουσική ή να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις.

Η πλοήγηση στη διεπαφή του συστήματος SYNC έχει αναθεωρηθεί ώστε οι οδηγοί να μπορούν με μία ή δύο χειρονομίες να ενεργοποιούν μια λειτουργία, να λαμβάνουν μία πληροφορία ή να ελέγχουν το σύστημα που επιθυμούν.

Mustang-Mach-E_05

Ετοιμαστείτε, ρυθμίστε και φύγατε

Με τη Mustang Mach-E, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να διαμορφώνουν εκ των προτέρων το νέο τους όχημα πριν την παράδοση, χρησιμοποιώντας τη νέα λειτουργία Remote Vehicle Setup. Οι ιδιοκτήτες δημιουργούν απλά ένα εξατομικευμένο προφίλ για να αποθηκεύουν σε αυτό τις αγαπημένες ρυθμίσεις και μέρη στα οποία μεταβαίνουν με μεγάλη συχνότητα, όπως τον τόπο εργασίας, τα σούπερ μάρκετ και – για πρόσθετη ξεγνοιασιά – τους πλησιέστερους σταθμούς φόρτισης.

Η ρύθμιση μπορεί να γίνεται online ή μέσω του FordPass, της εφαρμογής smartphone για ιδιοκτήτες οχημάτων της Ford. Σκοπός είναι η εξατομίκευση ρυθμίσεων, όπως οι καθημερινές ώρες αναχώρησης, οι επιθυμητές ρυθμίσεις άνεσης στην καμπίνα και τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας, μεταξύ άλλων επιλογών.  Τα προφίλ οδήγησης (drive modes) της Mustang Mach-E μπορούν επίσης να προσωποποιηθούν: η επιλογή μεταξύ Active, Whisper ή Untamed θα προσαρμόσει την απόκριση των χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου σε επίπεδο συμπεριφοράς με ταυτόχρονη εναρμόνιση του ήχου του οχήματος και του ambient φωτισμού της καμπίνας.

Το προφίλ εξατομίκευσης αποθηκεύεται στο cloud, ώστε όταν ο οδηγός παραλαμβάνει τα κλειδιά και κάνει για πρώτη φορά τη σύζευξη του smartphone του με τη νέα Mustang Mach-E, όλες οι ρυθμίσεις να μεταφέρονται στο όχημα.

Οι ιδιοκτήτες της Mach-E μπορούν επίσης να ξεκλειδώνουν το όχημά τους με το smartphone τους. Με ενεργοποιημένη τη λειτουργία Phone-as-a-Key, το όχημα θα αναγνωρίζει αμέσως ποιος πλησιάζει, θα ξεκλειδώνει τις πόρτες και θα ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις και προτιμήσεις κάθε οδηγού.  Εάν η φόρτιση της μπαταρίας του smartphone του οδηγού έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα, ο τελευταίος θα μπορεί απλά να εισάγει τον προσωπικό του κωδικό στο πληκτρολόγιο, που βρίσκεται στην πόρτα του αυτοκινήτου.

Mustang-Mach-E_06

Φόρτιση

Η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC αυξάνει την αυτοπεποίθηση των κατόχων ηλεκτρικών οχημάτων συμβουλεύοντάς τους πού και πότε να φορτίσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ταυτόχρονα, το SYNC είναι σε θέση να ενημερώσει τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα του εκάστοτε σταθμού φόρτισης, καθώς και για το κόστος της όλης διαδικασίας.

Η τεχνολογία Intelligent Range προσφέρει στους οδηγούς up-to-date πληροφορίες για την αυτονομία του ηλεκτρικού τους οχήματος, βασιζόμενη σε παράγοντες και παραμέτρους, όπως η κυκλοφορία, το είδος του οδοστρώματος και ο καιρός, αξιοποιώντας μάλιστα ακόμα και δεδομένα από άλλα ηλεκτρικά οχήματα της Ford που προπορεύονται στο δρόμο. Εάν η αυτονομία μεταβληθεί σημαντικά, η σχετική ειδοποίηση επισημαίνει στον οδηγό τη νέα τιμή της εξηγώντας του ταυτόχρονα για ποιο λόγο άλλαξε.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο σταθμών φόρτισης στην Ευρώπη, με δυνατότητα πληρωμής μέσω της εφαρμογής FordPass.  Οι οδηγοί της Mustang Mach-E θα μπορούν να φορτίζουν τη μπαταρία του οχήματός τους από το 10 μέχρι το 80% της χωρητικότητάς της σε λιγότερο από 40 λεπτά, προσθέτοντας κατά μέσο όρο αυτονομία 119 km σε μόλις 10 λεπτά, στους υψηλής ισχύος ταχυφορτιστές της κοινοπραξίας IONITY.

Πληροφορίες για τη φόρτιση της μπαταρίας και την αυτονομία διατίθενται με χρήση της εφαρμογής FordPass, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες μπορούν επίσης να προγραμματίζουν τις επιθυμητές ώρες φόρτισης ώστε να εκμεταλλεύονται τα οικονομικά τιμολόγια χρέωσης ενέργειας  φροντίζοντας παράλληλα να υπάρχει η απαραίτητη αυτονομία για την ολοκλήρωση των προσεχών ταξιδιών τους. 

Mustang-Mach-E_07

Συνδεδεμένη πλοήγηση

Το νέο, συνδεδεμένο σύστημα πλοήγησης βοηθά τους οδηγούς να μειώνουν το χρόνο που ταξιδεύουν αποφεύγοντας καθυστερήσεις και αλλαγές διαδρομών λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης. Οι πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο παρέχονται κατά τόπους από τους ειδικούς της TomTom, ενώ η «in-vehicle» και «in-cloud» πλοήγηση από την Garmin διασφαλίζει στους οδηγούς τις καλύτερες διαδρομές για τον προορισμό τους.

Οι τελευταίες εκδόσεις χαρτών είναι πάντα αποθηκευμένες στο όχημα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα πλοήγησης ακόμα και σε περιοχές χωρίς σύνδεση δικτύου.

Όταν οι οδηγοί φτάνουν στον προορισμό τους μπορούν να βλέπουν τη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης στο δρόμο ή εκτός αυτού, σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να χάνουν πολύτιμα λεπτά της ώρας προσπαθώντας να εντοπίσουν πού να αφήσουν το αυτοκίνητό τους. Η εφαρμογή FordPass μπορεί ακόμα να βοηθήσει τους οδηγούς να εντοπίσουν γρήγορα και με ακρίβεια πού έχουν αφήσει το αυτοκίνητο τους σε άγνωστες πόλεις ή σε μεγάλους σταθμούς στάθμευσης.

Η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC θα διατίθεται σε επιλεγμένα μοντέλα της Ford στην Ευρώπη, ξεκινώντας με την πλήρως ηλεκτρική Mustang Mach-E. Η νέα Mach-E αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε μία ραγδαία αναπτυσσόμενη γκάμα εξηλεκτρισμένων οχημάτων Ford, ως ένα από τα 17 νέα, ηλεκτροκίνητα μοντέλα που η εταιρεία θα λανσάρει στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2021.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO