spot_img
HomeAUTOΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑFiat 500: το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο του Ομίλου FCA

Fiat 500: το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο του Ομίλου FCA

Fiat 500: το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο του Ομίλου FCA

To νέο Fiat 500, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλου του Ομίλου FCA ξεκινά την πορεία του. Κατά το σχεδιασμό του νέου ηλεκτρικού 500, οι μηχανικοί ξεκίνησαν από ένα λευκό χαρτί ώστε να έχουν την ελευθερία να δημιουργήσουν την καλύτερη δυνατή λύση για κάθε κομμάτι του αυτοκινήτου. 

Η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης αποτελούν δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά για τους αγοραστές. Οι μπαταρίες λιθίου 500 έχουν χωρητικότητα 42 kWh και δίνουν αυτονομία έως 320χλμ. στον κύκλο μετρήσεων WLTP.

Για τη βελτιστοποίηση του χρόνου φόρτισης, εφοδιάζεται με ένα σύστημα ταχυφόρτισης 85kW, ικανό να «γεμίσει» τις μπαταρίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα απαιτούνται μόλις 5 λεπτά για να αποθηκευτεί ενέργεια ικανή να μετακινήσει το αυτοκίνητο για 50χλμ., απόσταση που κατά μέσο όρο υπερβαίνει την μέση ημερήσια χρήση. Ο ταχυφορτιστής μπορεί να φορτίσει σε επίπεδο 80% τις μπαταρίες σε μόλις 35 λεπτά ενώ έχει τη δυνατότητα φόρτισης με συνεχές ή εναλλασσόμενο ρεύμα.

Και για τη φόρτιση στο σπίτι υπάρχει λύση,  με την έκδοση “la Prima” του νέου ηλεκτρικού 500 να προσφέρεται με το σύστημα Easy Wallbox, το οποίο συνδέεται με το οικιακό δίκτυο μέσω απλής πρίζας. Το σύστημα εξελίχθηκε από την ENGIE EPS αποκλειστικά για την FCA και κάνει ιδιαίτερα απλή και εύκολη τη διαδικασία φόρτισης.

Fiat 500 electric_03

Με τρία προγράμματα οδήγησης: Normal, Range και Sherpa

Ειδικότερα το πρόγραμμα Sherpa, βελτιστοποιεί το σύνολο των λειτουργιών ώστε να εξασφαλίσει ότι ο χρήστης θα φτάσει στον προορισμό του. Το πρόγραμμα Sherpa ενεργεί σε μεγάλο αριθμό στοιχείων του αυτοκινήτου ώστε μειώνοντας της κατανάλωση ενέργειας το όχημα να φτάσει στον προορισμό που έχει τεθεί μέσω του συστήματος πλοήγησης ή στον κοντινότερο σταθμό φόρτισης.  Όπως και ένας οδηγός Sherpa στα Ιμαλάια, ο οποίος είναι υπεύθυνος να κατευθύνει την αποστολή με άνεση και ασφάλεια, έτσι το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιορίζει τη μέγιστη ταχύτητα στα 80χλμ./ώρα, το βαθμό επιτάχυνσης και τη λειτουργία στοιχείων του εξοπλισμού άνεσης για τη βέλτιστη αυτονομία.

Το πρόγραμμα “Normal” προσφέρει μια εμπειρία οδήγησης που προσομοιάζει την αίσθηση ενός συμβατικού αυτοκινήτου εσωτερικής καύσης, ενώ στο πρόγραμμα “Range” ενεργοποιείται η λειτουργία “one-pedal-drive”, επιτρέποντας την οδήγηση του αυτοκινήτου μόνο με το πεντάλ του γκαζιού, το οποίο κάθε φορά που το αφήνει ο οδηγός επιβραδύνει το όχημα, περίπου σαν να πάταγε το φρένο.

Ο κινητήρας έχει ισχύ 87kW (118  ίππους), προσφέρει τελική ταχύτητα 150χλμ./ώρα (με περιοριστή ταχύτητας) και επιτάχυνση από στάση στα 100χλμ./ώρα σε 9 δλ. και στα 50χλμ./ώρα σε 3,1 δλ.

Fiat 500 electric_04

Ο Leonardo DiCaprio υποστηρίζει το νέο 500

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του νέου 500 να εμπνεύσει την αλλαγή και να φέρει ένα καλύτερο μέλλον για τον Πλανήτη Γη, η Fiat συνεργάστηκε με τον Leonardo DiCaprio. Ο αμερικανός ηθοποιός και ακτιβιστής αγκάλιασε τη φιλοσοφία του Νέου 500 και υποστηρίζει την αποστολή της Fiat. Στο νέο video “All-In” που είναι αφιερωμένο στην έκδοση “la Prima” ο DiCaprio καλεί όλους να δεσμευτούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι τρεις μοναδικές εκδόσεις

Οι τρεις μοναδικές εκδόσεις του Νέου ηλεκτρικού 500 αποτελούν ακόμα μία πράξη με στόχο την προστασία του πλανήτη. Εταιρείες όπως οι Giorgio Armani, Bvlgari και Kartell, συμβολίζουν την Ιταλία και συμπράττουν στο πρόγραμμα του Νέου 500 με στόχο να ενισχύσουν την ανάγκη για αλλαγή.

Το 500 αποτελούσε πάντα ένα ιταλικό σύμβολο, το μικρό της Fiat, που έγινε το best-seller της FCA στο εξωτερικό και κέρδισε μια θέση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η Fiat σε συνεργασία με τους Armani, Bvlgari και Kartell δημιούργησε τρία αυτοκίνητα που ξεχωρίζουν για το στιλ και τη δημιουργικότητα τους, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Fiat 500 electric_05

500 Giorgio Armani

Μόνο ο Giorgio Armani, ο αναμφισβήτητος βασιλιάς της ιταλικής κομψότητας θα μπορούσε να ερμηνεύσει το στιλ. Ο οίκος δημιούργησε τη δική του έκδοση για το Νέο 500, το 500 Armani. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία λέιζερ, ο οίκος έκανε μικροχαρακτική στην επιφάνεια του αμαξώματος φέρνοντας το όσο πιο κοντά γίνεται στην υφή υφάσματος. Το αποτέλεσμα ενισχύεται από το γκρι-πράσινο χρώμα με υφή μεταξιού. Το ίδιο το χρώμα είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν που κατασκευάζεται από οξείδιο του τιτανίου, το οποίο απορροφά τους αέριους ρύπους και καθαρίζει την ατμόσφαιρα. Η ποσότητα βαφής που χρησιμοποιείται προσφέρει καθαρισμό αέρα αντίστοιχο με εκείνο 10τ.μ. φύλλων, περίπου όσων έχει ένα μεγάλο δέντρο. Με αυτό τον τρόπο το Νέο 500 Giorgio Armani είναι σαν ένα δένδρο σε 4 τροχούς.

Fiat 500 electric_06

B.500 “MAI TROPPO”

Το B.500 “MAI TRO6PPO” από την Bvlgari αποτελεί ένα πρότυπο καλαισθησίας και κατασκευαστικής δεξιοτεχνίας. Το 500 είχε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στη Dolce Vita και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την αγάπη στην ομορφιά και την τέχνη. Η νέα ερμηνεία αυτών των εννοιών έρχονται από την Bvlgari, ένα έμβλημα της ιταλικής βιομηχανίας. Μια μάρκα που έφερε νέους όρους στον κόσμο του κοσμήματος και αποτελεί θρύλο του σύγχρονου design. Το Νέο 500 αποτελεί από μόνο του ένα κόσμημα χάρη στα ευγενή υλικά του εσωτερικού και την κορυφαία ποιότητα.

Fiat 500 electric_07

500 Kartell

Η δημιουργικότητα και η πρωτοπορία αποτελούν τα βασικά στοιχεία έμπνευσης του επίσης μοναδικού 500 Kartell. Η Kartell αποτελεί θρυλική μάρκας του ιταλικού βιομηχανικού σχεδιασμού, η οποία συνεχώς αναζητεί νέες φόρμες και χρήσεις των πλαστικών. Τα τελευταία χρόνια η Kartell εστιάζει και στην εξέλιξη φιλικών προς το περιβάλλον πλαστικών.

Το Νέο 500 Kartell αποτελεί την ιδανική μίξη υλικών που συνδέονται για να δημιουργήσουν ένα αντικείμενο πραγματικού σύγχρονου design.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO