spot_img

Fiat Concept Centoventi

Η  Fiat, προσφέρει σήμερα μια λύση ηλεκτροκίνησης που είναι προσιτή για όλους. Με το πρωτότυπο Centoventi ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει το εσωτερικό, να επιλέξει τα αξεσουάρ και να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Η εξατομίκευση προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Οι συστοιχίες των μπαταριών επιτρέπουν στον οδηγό να επιλέγει την αυτονομία που θα έχει από 100 έως 500 χιλιόμετρα, απλά αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας επιπλέον μπαταρίες.

fiat-concept-centoventi_ 03

Αυτό το πρωτότυπο με την ονομασία Centoventi παρουσίασε η Fiat στο σαλόνι της Γενεύης. Αποτελεί το όραμα της εταιρείας για τoν «εκδημοκρατισμό» της τεχνολογίας με αφορμή και τα 120 χρόνια από τη δημιουργία της. Από αυτό το στοιχείο προέρχεται και το όνομα του μοντέλου που στα ιταλικά σημαίνει 120. Παραδοσιακά η Fiat πρωτοπορεί, όπως έκανε και τη δεκαετία του 1950, όπου το Fiat 500 αποτέλεσε μια βιομηχανική και πολιτιστική επανάσταση, όπου η αυτοκίνηση για πρώτη φορά έγινε προσιτή για όλους.

fiat-concept-centoventi_ 04

Φτιάξτο μόνος σου… 

Το πρωτότυπο Centoventi είναι βασικά ένας λευκός καμβάς, έτοιμος να χρωματιστεί σύμφωνα με τις ανάγκες του αγοραστή. Η ιδέα είναι ότι κατασκευάζεται σε ένα χρώμα και στη συνέχεια ο χρήστης θα μπορεί να το διαμορφώνει μέσω του προγράμματος εξατομίκευσης “4U”, με την επιλογή ανάμεσα από 4 οροφές, 4 προφυλακτήρες, 4 καλύμματα τροχών και 4 εξωτερικά φιλμ κάλυψης. Έτσι όπως κάθε μοντέρνα συσκευή θα μπορεί να αναβαθμιστεί δίνοντας απόλυτη ελευθερία, σε αισθητικό και τεχνολογικό επίπεδο. Το Fiat Centoventi αποτελεί την απάντηση σε μία πραγματική πρόκληση, τόσο σε εμπορικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο design, η οποία βασίζεται αφενός στην παράδοση 120 ετών της εταιρείας, αφετέρου στις μοντέρνες τάσεις. Το πρωτότυπο εμπνέεται από τη φιλοσοφία της Fiat “less is more”, όπου κάθε τι που δεν είναι απαραίτητο αφαιρείται ώστε το όχημα να προσφέρει περισσότερο χώρο, αλλά και να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και την κοινωνία. Με βάση αυτή τη στρατηγική, το Centoventi αλλάζει την αντίληψη για την ηλεκτροκίνηση προτείνοντας μια νέα εναλλακτική που δίνει απάντηση στις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Δείτε το video του Fiat Concept Centoventi

Εκτός από τα έξι διαμορφώσιμα στοιχεία (προφυλακτήρες, οροφή από πολυκαρβονικό υλικό, πίνακας οργάνων Lingotto, μπαταρίες, οθόνη στην πίσω πόρτα και εξωτερικά φιλμ), 114 ακόμα αξεσουάρ μπορούν να τοποθετηθούν στο δίκτυο της Fiat ή και από τον ίδιο τον χρήστη, όπως το ηχοσύστημα, οι πόρτες των αποθηκευτικών χώρων, τα καλύμματα των καθισμάτων, κ.α.

fiat-concept-centoventi_ 05

Διαμορφώσιμο, ευρύχωρο και ευήλιο είναι οι λέξεις που περιγράφουν το εσωτερικό του Fiat Concept Centoventi, το οποίο αλλάζει σύμφωνα με τις επιλογές του αγοραστή και μπορεί να φιλοξενήσει έως 4 άτομα. Όπως και το υπόλοιπο αυτοκίνητο, το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί ώστε να διαμορφώνεται εύκολα, με το ταμπλό να έχει μικρές οπές που επιτρέπουν τη σύνδεση εξαρτημάτων, στη λογική που ακολουθούν και τα τουβλάκια Lego.

Αντίστοιχα και το εσωτερικό στις πόρτες μπορεί να εξατομικευθεί θυμίζοντας τη λογική των ψυγείων όπου στις επίπεδες επιφάνειες μπορούν να μπουν αποθηκευτικοί χώροι και θήκες.

fiat-concept-centoventi_ 06

Μέσω των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, το πρωτότυπο Centoventi εξερευνά νέους σχεδιαστικούς ορίζοντες και πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις. Για παράδειγμα τα καθίσματα είναι κατασκευασμένα από ένα νέο συνθετικό υλικό που χρησιμοποιεί ρητίνη πολυφενόλης. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν που ζυγίζει 3 φορές λιγότερο από άλλα πλαστικά, ενώ είναι ήδη βαμμένο και δεν απαιτεί περεταίρω επεξεργασία. Επίσης το υλικό είναι αντι-μικροβιακό, ανθεκτικό στην ακτινοβολία UV, πλένεται και μπορεί να χρωματιστεί σε οποιαδήποτε απόχρωση.

Μπροστά από τον οδηγό βρίσκεται το κατασκευασμένο από ένα κομμάτι ταμπλό που θυμίζει τη σχεδιαστική ιδιοφυία του πρώτου Panda. Μέσω μιας σειράς οπών ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει εύκολα και γρήγορα διάφορα αξεσουάρ. Για τον πίνακα οργάνων υπάρχουν δύο επιλογές. Στην πρώτη που είναι ιδανική για τη γενιά των Millennial, το smartphone αποτελεί την καρδιά του συστήματος σε συνδυασμό με την οθόνη των 10″ του οχήματος. Με αυτή τη λύση το κινητό λειτουργεί και ως το κέντρο πολυμέσων χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Στη δεύτερη και πιο παραδοσιακή διαμόρφωση, μια δεύτερη οθόνη δημιουργεί έναν πίνακα οργάνων με συνολική διάσταση 20”.  Σε αυτή την περίπτωση ο ψηφιακός πίνακας “Lingotto”, που σχεδιαστικά θυμίζει το ιστορικό εργοστάσιο της Fiat, παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες/λειτουργίες, ενώ το τμήμα της οθόνης που κοιτάζει προς τα μπροστά μπορεί να προβάλει μηνύματα προς το εξωτερικό του οχήματος.

Η βασική έκδοση του Fiat Centoventi έχει ανοικτή οροφή, αλλά ο αγοραστής μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε δύο πολυκαρβονικές οροφές, μαλακή υφασμάτινη οροφή, οροφή με αποθηκευτικό χώρο ή ακόμα και οροφή με ηλιακά πάνελ που προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια ώστε το όχημα να παραμένει δροσερό όταν είναι κάτω από τον ζεστό ήλιο.

fiat-concept-centoventi_ 07

Για επιχειρήσεις και car sharing

Εκτός από την ιδιωτική χρήση, το Centoventi δημιουργήθηκε για να αποτελέσει ιδανική επιλογή για τους εταιρικούς στόλους, αλλά και για car sharing. Είναι το πιο προσιτό αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της αγοράς, χάρη και στο σύστημα μπαταριών που φέρει, αλλά και το πιο εύκολο να καθαριστεί, επισκευαστεί και συντηρηθεί, μειώνοντας το συνολικό κόστος χρήσης.

Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του πρωτότυπου Fiat Centoventi

Μήκος: 3680 mm

Ύψος: 1527 mm

Πλάτος: 1740 mm

Μεταξόνιο: 2430 mm

Εμπρός πρόβολος: 658 mm

Πίσω πρόβολος: 592 mm

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO