Υπόδειγμα τεχνολογίας  340 hp & 700 Nm

Στην Ευρώπη αναμένεται να διαθέσει η Nissan το βραβευμένο σύστημα e-POWER το οποίο παρουσιάζει στο Σαλόνι της Γενεύης μέσα από το concept IMQ, ένα πρωτότυπο crossover. Η διάθεση της συγκεκριμένης  τεχνολογίας θα ξεκινήσει στις ευρωπαϊκές αγορές από  το 2022. 

Nissan IMQ Concept_  03

Το e-POWER έχει τεράστια απήχηση στην αγορά της Ιαπωνίας, βοηθώντας το  Nissan Note να κατακτήσει τις κορυφή στις ταξινομημένες πωλήσεις οχημάτων της χώρας, για το 2018. Το σύστημα διαθέτει ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης με μπαταρία που φορτίζεται από βενζινοκινητήρα. Επειδή οι τροχοί κινούνται αποκλειστικά από τον ηλεκτροκινητήρα, τα μοντέλα που διαθέτουν e-POWER προσφέρουν την ίδια ομαλή, άμεση επιτάχυνση και ισχυρή απόδοση,  με ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα. Ο κινητήρας βενζίνης, που χρησιμοποιείται μόνο για τη φόρτιση της μπαταρίας,  λειτουργεί  πάντα στο βέλτιστο εύρος στροφών, μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση καυσίμου.

Nissan IMQ Concept_  04

Το e-POWER θα  συνοδεύει  μια σειρά νέων τεχνολογιών που θα ενσωματωθούν στα  δημοφιλή μοντέλα της  Nissan στην Ευρώπη,  τα επόμενα τρία χρόνια. Μέχρι το 2022,  οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Nissan θα πενταπλασιαστούν και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους,  η αύξηση θα  είναι διπλάσια από το μέσο όρο της αγοράς.

Nissan IMQ Concept_  05

Το IMQ, που αποκαλύφθηκε  στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, είναι ένα εξελιγμένο δείγμα τεχνολογίας και σχεδίασης, εξοπλισμένο με μια τετρακίνητη έκδοση του  e-POWER.

Επί του παρόντος, το e-POWER είναι διαθέσιμο στα μοντέλα Note και Serena στην Ιαπωνία. Περισσότερο από το 70% των πωλήσεων του Note και σχεδόν οι μισές πωλήσεις του Serena στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου,  είναι σε εκδόσεις με το e-POWER. 

Το IMQ συνδυάζει άψογα την Ιαπωνική κληρονομιά με την τελευταία λέξη της ανθρωποκεντρικής τεχνολογίας. Ενσωματώνει τις τελευταίες καινοτομίες που ενσαρκώνουν το Nissan Intelligent Mobility, το όραμα της μάρκας για το μέλλον της αυτοκίνησης.

Στην καρδιά του IMQ “χτυπά”  η επόμενη γενιά του e-POWER, ένας  σύστημα ηλεκτροκίνησης που προσφέρει άμεση, γραμμική επιτάχυνση. Αποτελεί προϊόν περαιτέρω ανάπτυξης της τεχνολογίας e-POWER, που διατίθεται σήμερα στα κορυφαία σε πωλήσεις μοντέλα Nissan Note και Serena, στην Ιαπωνία. Στο IMQ, το σύστημα  παράγει συνολική ισχύ 250 κιλοβάτ και 700 Nm ροπής.

Nissan IMQ Concept_  06

Αυτή η υψηλή απόδοση, διοχετεύεται μέσω ενός νέου συστήματος πολλαπλών κινητήρων, σε όλους τους τροχούς, παρέχοντας ακριβή και ανεξάρτητο έλεγχο σε κάθε τροχό. Ο συνδυασμός e-POWER και AWD είναι ιδανικός για συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης, όπως οι χιονισμένοι δρόμοι.

Το IMQ προσφέρει επιπλέον πληροφορίες για το όραμα της τεχνολογίας της Nissan. Είναι εξοπλισμένο με μια προηγμένη έκδοση του πρωτότυπου συστήματος υποστήριξης οδήγησης ProPILOT της Nissan, το οποίο μπορεί να προσφέρει βελτιωμένη, αυτόνομη οδηγική ικανότητα. Το μοντέλο διαθέτει επίσης την τεχνολογία της Nissan Invisible-to-Visible, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, στην εμπορική έκθεση CES, στο Λας Βέγκας.

Δείτε το βίντεο με το πρωτότυπο IMQ

Το IMQ σηματοδοτεί μια τολμηρή νέα κατεύθυνση στη γλώσσα σχεδιασμού της Nissan. Βασίζεται στο σήμα της Nissan, ενσωματωμένο στην μάσκα V-motion, η οποία έχει σκόπιμα μια πιο λεπτή εμφάνιση.

Η εξωτερική σχεδίαση ολοκληρώνεται από τις 22 ιντσών ζάντες αλουμινίου, που φέρουν ελαστικά ειδικής παραγγελίας. Αυτά τα "έξυπνα" ελαστικά μεταδίδουν πληροφορίες στον οδηγό μέσω ενός ψηφιακού περιβάλλοντος γραφικών. Στα δεδομένα που μεταδίδονται περιλαμβάνονται το φορτίο των ελαστικών, η πίεση, η θερμοκρασία και το βάθος του πέλματος. Αυτό βοηθά το IMQ να βαθμονομεί αυτόματα τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου,  ώστε να λειτουργούν άριστα.

Nissan IMQ Concept_  07

Στο εσωτερικό οι πόρτες του IMQ είναι αρθρωμένες στις εξωτερικές τους άκρες και ανοίγουν για να αποκαλύψουν ένα φουτουριστικό, ευρύχωρο εσωτερικό, που διαθέτει τέσσερα ξεχωριστά καθίσματα, με απρόσκοπτη ανύψωση από το δάπεδο, παρέχοντας μια αναβαθμισμένη οπτική με το εξωτερικό περιβάλλον.

Ο γνώριμος, σε σχήμα “πτερυγίου”, πίνακας οργάνων της Nissan κυριαρχεί στο μπροστινό μέρος της καμπίνας, με την  κεντρική κονσόλα να αναδύεται από κάτω και να εκτείνεται, μεταξύ των εμπρόσθιων καθισμάτων, στο πίσω μέρος.

Nissan IMQ Concept_  08

Κάθε κάθισμα έχει φινίρισμα από ένα δίχρωμο τρισδιάστατο  ύφασμα, κομμένο με λέιζερ σε γεωμετρικό σχεδιασμό, εμπνευσμένο από το Ιαπωνική ξυλογλυπτική του kumiko. Το μοτίβο αναπαράγεται στον πίνακα οργάνων, στην επένδυση της κάθε πόρτας και στην εταζέρα, καθώς και στο πλούσιο μεταλλικό φινίρισμα της πλάτης των καθισμάτων.

Τα πάντα στο εσωτερικό του IMQ, επικεντρώνονται στον οδηγό. Αυτό αποδεικνύεται από το διαδραστικό περιβάλλον γραφικών,  όπου κυριαρχεί μια οθόνη 840 χιλιοστών ενσωματωμένη στον πίνακα οργάνων. Είναι εντελώς μαύρη (όπως ακριβώς σε ένα smartphone  όταν σβήνει), αλλά όταν ενεργοποιηθεί παρέχει πληροφόρηση για την κατάσταση του e-POWER, καθώς  και άλλες πληροφορίες για το όχημα.

Nissan IMQ Concept_  09

Μια μικρότερη δευτερεύουσα οθόνη πάνω από την κεντρική κονσόλα φιλοξενεί τον Εικονικό Προσωπικό Βοηθό του IMQ. Αυξάνει την εμπειρία οδήγησης ελέγχοντας τις λειτουργίες του οχήματος, όπως την πλοήγηση, ως απάντηση στις εντολές  του  οδηγού.

Το τιμόνι είναι εργονομικά σχεδιασμένο ώστε να θέτει τον οδηγό σε χαλαρή θέση και να μεγιστοποιεί την ορατότητα του πίνακα οργάνων. Προηγμένης λειτουργικότητας και μαλακής αφής paddles  αλλαγής ταχυτήτων,  είναι ενσωματωμένα στο πίσω μέρος της στεφάνης του τιμονιού.

Nissan IMQ Concept_  10

Το IMQ είναι εξοπλισμένο με την τεχνολογία Invisible-to-Visible (I2V) της Nissan. Το Invisible-to-Visible, ή αλλιώς  το I2V, είναι μια μελλοντική τεχνολογία που δημιουργήθηκε μέσω του Nissan Intelligent Mobility, του οράματος της εταιρείας για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τα αυτοκίνητα τροφοδοτούνται, οδηγούνται και ενσωματώνονται στην κοινωνία.

Το I2V έρχεται για  να υποστηρίξει τους οδηγούς,  συγκεντρώνοντας πληροφορίες από αισθητήρες έξω και μέσα από το όχημα, σε συνδυασμό με δεδομένα από το “σύννεφο” (cloud). Αυτό επιτρέπει στο σύστημα όχι μόνο να παρακολουθεί το άμεσο περιβάλλον του αυτοκινήτου, αλλά και να αντιλαμβάνεται  τι είναι μπροστά,  ακόμα και να δείχνει τι βρίσκεται πίσω από ένα κτίριο ή γύρω από μια γωνία. Για να καταστεί η οδήγηση πιο ευχάριστη, η καθοδήγηση προσφέρεται με έναν διαδραστικό, ανθρώπινο τρόπο,  μέσω των “avatars” που εμφανίζονται εντός του αυτοκινήτου.

Nissan IMQ Concept_  11

“Πατώντας”  στον εικονικό κόσμο, το I2V προσφέρει άπειρες  δυνατότητες  στους  τομείς των υπηρεσιών και της  επικοινωνίας,  καθιστώντας την οδήγηση πιο βολική, άνετη και συναρπαστική.

Το I2V τροφοδοτείται από την τεχνολογία Omni-Sensing της Nissan, η οποία λειτουργεί ως κόμβος, συγκεντρώνοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το περιβάλλον κυκλοφορίας, έξω και μέσα από το όχημα. Η τεχνολογία SAM (Seamless Autonomous Mobility) της Nissan, αναλύει το οδικό περιβάλλον, μέσω σχετικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και το σύστημα υποστήριξης οδηγού ProPILOT, παρέχει πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον γύρω από το αυτοκίνητο.

Nissan IMQ Concept_  12

Η τεχνολογία χαρτογραφεί  ένα εικονικό χώρο 360 μοιρών γύρω από το αυτοκίνητο, παρέχοντας πληροφορίες  για θέματα  όπως οι  κυκλοφοριακές συνθήκες , η ορατότητα, η  σήμανση ή παρακείμενους  πεζούς. Μπορεί επίσης να παρακολουθεί τους επιβάτες εντός του  οχήματος,  χρησιμοποιώντας αισθητήρες στην καμπίνα, προκειμένου να προβλέψει καλύτερα πότε μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για να βρουν κάτι, ή για να κάνουν μια στάση για ξεκούραση, ώστε να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Το I2V μπορεί επίσης να συνδέσει τους οδηγούς και τους επιβάτες με άλλους  ανθρώπους, μέσω του εικονικού κόσμου του Metaverse. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μια οικογένεια, σε φίλους και συνεργάτες,  να “εμφανίζονται” μέσα στο αυτοκίνητο ως τρισδιάστατα  είδωλα σε περιβάλλον augmented –reality, για την παροχή βοήθειας ή  συντροφιάς.

Nissan IMQ Concept_ 13

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Συνολικό μήκος       4.558 χιλ.

Ύψος                       1.560 χιλ.

Πλάτος                     1.940 χιλ.

Τροχοί                22 ιντσών με ειδικής παραγγελίας ελαστικά

Κινητήριο σύνολο        e-POWER με 1.5 turbo κινητήρα βενζίνη και multi-motor AWD

Ισχύς και ροπή            250 kW & 700 Nm

About Motorsite.gr

Το Motorsite.gr είναι το μεγαλύτερο online ενημερωτικό portal για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο.

Μάθετε πρώτοι ολα τις τελευταίες ειδήσεις για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο. Ενημερωθείτε για ολους τους αγώνες, τις εκδηλώσεις, και νέα της αγοράς.

Το motorsite.gr χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.
Ok