spot_img
HomeAUTOΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑTo "ψάχνει" η Jaguar - Land Rover

To “ψάχνει” η Jaguar – Land Rover

Virtual Eye Pod_10Τα παράπλευρα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή της αυτόνομης οδήγηση προσπαθεί να λύσει από τώρα η Jaguar – Land Rover. Και φαίνεται να πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αφού στόχος του προγράμματος είναι τα “εικονικά μάτια” να αλληλεπιδράσουν με άλλους χρήστες του δρόμου. Και προκειμένου να προσεγγίσουν το πρόβλημα, χρησιμοποιούν “απόλυτες” προσομοιώσεις με τα ανθρώπινα όργανα, προκειμένου οι πεζοί να αντιληφθούν την πρόθεση του οχήματος. Παράλληλα, οι μηχανικοί συνεργάζονται και με ψυχολόγους για να κατανοήσουν την ανθρώπινη εμπιστοσύνη στα αυτοκατευθυνόμενα οχήματα τα οποία ήδη βρίσκονται καθ’ οδόν.

Virtual Eye Pod_11Οι πεζοί δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα
Τι άλλο θα αντιμετωπίσουμε ακόμη! Τώρα η Jaguar – Land Rover τοποθετεί «εικονικά μάτια» σε έξυπνους λοβούς για να καταλάβει πώς οι άνθρωποι θα εμπιστεύονται τα αυτοκατευθυνόμενα οχήματα, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι το 63% των πεζών ανησυχεί για το πόσο ασφαλές θα είναι να διασχίσουν το δρόμο στο μέλλον.

Δείτε το Jaguar Land Rover Virtual Eye Pod

Virtual Eye Pod_13Και προκειμένου να γίνει απόλυτα πειστική η τεχνολογία, δεν παραμένει στα ραντάρ και τις υπόλοιπες “έξυπνες” τεχνολογίες οι οποίες δεν γίνονται άμεσα κατανοητές από τους ανθρώπους, αλλά χρησιμοποιεί φιλικά προς αυτόν αντικείμενα, όπως “εικονικά μάτια” τα οποία έχουν μια πολύ σημαντική αποστολή: να δείξουν με την κίνησή τους, το τι ακριβώς παρατηρούν, “πείθοντας” κάθε πεζό ότι κοιτάει εκεί ακριβώς που πρέπει. Θα πρέπει οι πεζοί να μάθουν να εμπιστεύονται την τεχνολογία.

Σε εξέλιξη οι δοκιμές εμπιστοσύνης
Στο πλαίσιο αυτό, η Jaguar – Land Rover έχει ζητήσει τη βοήθεια μιας ομάδας γνωστικών ψυχολόγων, Virtual Eye Pod_14προκειμένου να αντιληφθούν καλύτερα πώς η συμπεριφορά των οχημάτων επηρεάζει την ανθρώπινη εμπιστοσύνη στη νέα τεχνολογία. Οι δοκιμές εμπιστοσύνης αποτελούν τμήμα του έργου της UK Autodrive η οποία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και την Jaguar – Land Rover.

Τα “έξυπνα μάτια” λειτουργούν αυτόνομα σε ένα σκηνικό δρόμου σε ειδικό χώρο στο Coventry, ενώ η συμπεριφορά των πεζών αναλύεται καθώς περιμένουν να διασχίσουν το δρόμο. Τα «μάτια» έχουν επινοηθεί από μια ομάδα Virtual Eye Pod_16προηγμένων μηχανικών, οι οποίοι εργάζονται στο τμήμα μελλοντικής κινητικότητας της Jaguar – Land Rover. Οι λοβοί αναζητούν τον πεζό – που φαίνεται να «βλέπει» κατευθείαν σε αυτούς – σηματοδοτώντας στους χρήστες της οδού ότι τους έχει εντοπίσει και σκοπεύει να λάβει όλα τα ανάλογα μέτρα.

Το “κτίσιμο” της εμπιστοσύνης
Μηχανικοί και ψυχολόγοι καταγράφουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο πριν και μετά το pod που κάνει «επαφή με τα μάτια» για να διαπιστώσει εάν Virtual Eye Pod_12δημιουργεί επαρκή εμπιστοσύνη ότι θα σταματήσει γι ‘ αυτούς. Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι το 63% των πεζών και των ποδηλατών λένε ότι θα αισθάνονταν λιγότερο ασφαλείς να μοιράζονται το δρόμο με ένα αυτοκατευθυνόμενα όχημα.

Οι δοκιμές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που διερευνά το πώς τα μελλοντικά συνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα θα μπορούν να αναπαράγουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις κατά την οδήγηση.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO