spot_img
HomeAUTOΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ67 ώρες κάθε χρόνο αναζητούμε χώρο στάθμευσης

67 ώρες κάθε χρόνο αναζητούμε χώρο στάθμευσης

Σε πόλεις  όπως το Λονδίνο και η Φρανκφούρτη, υπολογίζεται ότι ο μέσος οδηγός αναλώνει 67 ώρες το χρόνο στην προσπάθειά αναζήτησης χώρων στάθμευσης, με κόστος που υπερβαίνει τα 1.250€. Το λεγόμενο cruising ευθύνεται περίπου για το 30% της κυκλοφορίας στην πόλη.

Προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα, τώρα η Ford και η Vodafone δοκιμάζουν τη νέα τεχνολογία συνδεδεμένου οχήματος Parking Space Guidance, η οποία ενημερώνει τους οδηγούς για τη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης στην περιοχή τους και τους κατευθύνει να φτάσουν εκεί.

FORD_VODAFONE_03

Οι οδηγοί αναλώνουν σήμερα πολύ χρόνο σε ετήσια βάση αναζητώντας ελεύθερους χώρους στάθμευσης, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου και τις ώρες των μετακινήσεων, αποτελώντας σε αρκετές περιπτώσεις το βασικό αίτιο για την επιβάρυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους.

Όμως, το πρόβλημα είναι πιθανό να μην οφείλεται στην έλλειψη χώρων στάθμευσης, αφού σύμφωνα με στοιχεία, στη Μ. Βρετανία, σε ορισμένα δημοτικά πάρκινγκ το ποσοστό πληρότητας είναι μόλις 50%.

Η Ford και η Vodafone δοκιμάζουν τώρα μία νέα τεχνολογία συνδεμένου οχήματος που θα διευκολύνει την ανεύρεση χώρων στάθμευσης στα αστικά κέντρα. Η τεχνολογία Parking Space Guidance εμφανίζει στους οδηγούς τον αριθμό των θέσεων στάθμευσης σε γειτονικά πάρκινγκ και τον τρόπο μετάβασης σε αυτές.

FORD_VODAFONE_04

Η τεχνολογία Parking Space Guidance, η οποία ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο σύμφωνα με τα δεδομένα που λαμβάνονται από τα πάρκινγκ αυτοκινήτων, δοκιμάζεται από τη Ford και τη Vodafone στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος KoMoD (Kooperative Mobilität im digitalen Testfeld Düsseldorf), ενός διαβιομηχανικού εγχειρήματος ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, που δοκιμάζει τεχνολογίες συνδεδεμένου οχήματος και αυτοματοποιημένης οδήγησης.

Καθώς τα οχήματα δοκιμών διασχίζουν την πόλη, λαμβάνουν πληροφορίες για την κατάσταση των δρόμων και τα πάρκινγκ αυτοκινήτων από ένα κεντρικό υπολογιστή, σύμφωνα με το γεωγραφικό στίγμα τους, σε συνδυασμό με πληροφορίες από ψηφιακά οδικά σήματα που βρίσκονται στην περιοχή.

Άλλες λειτουργίες που δοκιμάζει η Ford σε συνεργασία με τη Vodafone στο πλαίσιο του προγράμματος KoMoD είναι:

FORD_VODAFONE_05

Traffic Light Assistance System, με το οποίο ο χρόνος που απομένει για να αλλάξει χρώμα ένας φωτεινός σηματοδότης εμφανίζεται στον πίνακα οργάνων. Η έγκαιρη προειδοποίηση για ένα κόκκινο φανάρι μπορεί να περιορίσει το απότομο φρενάρισμα, προς όφελος της ασφάλειας, της οικονομίας και της ροής της κυκλοφορίας, καθώς οι οδηγοί είναι σε θέση να προσαρμόσουν ανάλογα την ταχύτητά τους.

Tunnel Information System, το οποίο ενημερώνει τον οδηγό έγκαιρα για το κλείσιμο λωρίδων κυκλοφορίας, για τα όρια ταχύτητας καθώς και για αργά κινούμενα οχήματα σε τούνελ που βρίσκονται πιο μπροστά.

Vario Display, το οποίο προβάλλει ενημερωμένες πληροφορίες στον πίνακα οργάνων για σημαντικά γεγονότα που ενδεχομένως να επηρεάσουν την τοπική κυκλοφορία, όπως είναι η πραγματοποίηση εκθέσεων, συναυλιών και αγώνων ποδοσφαίρου.

Traffic Control Systems, τα οποία βοηθούν στον αυτοκινητόδρομο στη βελτίωση της συνολικής ροής της κυκλοφορίας, προσαρμόζοντας τα όρια ταχύτητας.

FORD_VODAFONE_06

Smart traffic sign transmission, το οποίο αποστέλλει πληροφορίες ορίων ταχύτητας και σημάτων κινδύνου απευθείας στις οθόνες των οχημάτων. Ενώ το σύστημα αναγνώρισης οδικών σημάτων που χρησιμοποιεί κάμερες υπάρχει σε πολλά αυτοκίνητα, οι δυνατότητές του μπορεί να περιορίζονται σε κακές καιρικές συνθήκες ή δίπλα σε οχήματα μεγάλου ύψους. Η αναμετάδοση δεδομένων οδοσήμανσης προς τα οχήματα μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, είτε από τα ίδια τα σήματα είτε από μονάδες στο πλάι του δρόμου, διασφαλίζει ότι οι οδηγοί είναι ενήμεροι για σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια.

FORD_VODAFONE_07

Bad weather warning, το οποίο κοινοποιεί αυτόματα τις καιρικές συνθήκες από ένα αυτοκίνητο σε άλλα οχήματα που βρίσκονται στη γύρω περιοχή. Για παράδειγμα, εάν οι αυτόματοι καθαριστήρες του παρμπρίζ ενός οχήματος ανιχνεύσουν βροχή, οι υπόλοιποι οδηγοί θα ενημερωθούν στις οθόνες των αυτοκινήτων τους ούτως ώστε να αναπροσαρμόσουν την ταχύτητα ή τη διαδρομή τους, εφόσον το επιθυμούν.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO