spot_img
HomeAUTOΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΆνθρωποι και μηχανές γίνονται ένα

Άνθρωποι και μηχανές γίνονται ένα

Πόσο πολύ μπορεί να αλλάζουν τα πράγματα! Τώρα η Ford είναι η πρώτη FORD Exoskeletton 10αυτοκινητοβιομηχανία που ‘ντύνει’ τους εργαζόμενους στη γραμμή συναρμολόγησης με εξωσκελετικές στολές. Αυτές επιτρέπουν στους εργαζόμενους να σηκώνουν και να χειρίζονται βαριά εξαρτήματα, δίχως
μυοσκελετικές διαταραχές, οι οποίες αποτελούν πάνω από τις μισές παθήσεις λόγω εργασίας στην Ευρώπη. Περίπου 100 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τέτοιες στολές στο εργοστάσιο της Ford στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Σαν από κινηματογραφική ταινίαFORD Exoskeletton 11
Τα εξωσκελετικά κοστούμια χαρίζουν στους χρήστες τη δύναμη να σηκώνουν και να διαχειρίζονται ευκολότερα βαριά αντικείμενα. Τώρα, για πρώτη φορά έχουν ενσωματωθεί σε γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων. Τα φουτουριστικά κοστούμια ίσως θυμίζουν τη μεταμόρφωση του Tony Stark στον υπερήρωα Iron Man – αλλά στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν τους ώμους και την πλάτη του χρήστη, μεταφέροντας το βάρος στους γοφούς, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες τραυματισμών στο FORD Exoskeletton 12χώρο εργασίας.

Μέχρι το 2020, το 25% των Ευρωπαίων θα είναι ηλικίας πάνω από 60 ετών και εκτιμάται ότι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι και άτομα με κινητικά προβλήματα ή μυοσκελετικές διαταραχές θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα ωφεληθούν από τη χρήση εξωσκελετών. Σε όλη την Ευρώπη, οι μυοσκελετικές διαταραχές αντιπροσωπεύουν το 61% όλων των παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία, ενώ στη Γερμανία συμβάλλουν σε μία μείωση κατά 16δις Ευρώ του καθαρού εθνικού προϊόντος της χώρας.

Από ελαφρύ τιτάνιο και ανθρακονήματα
Ενώ οι εξωσκελετοί έχουν δοκιμαστεί σε άλλα εργοστάσια αυτοκινήτων, η εφαρμογή τους από FORD Exoskeletton 18την Ford στη Βαλένθια της Ισπανίας που κατασκευάζονται τα Galaxy, Kuga, Mondeo, S-MAX και Transit Connect, είναι η πρώτη που ενσωματώνει πλήρως την τεχνολογία στη διαδικασία παραγωγής.

Τα εννέα κοστούμια από ελαφρύ τιτάνιο και ανθρακονήματα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή βοηθούν τους εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής να σηκώνουν, να κινούν ή να μεταφέρουν οτιδήποτε ζυγίζει πάνω από τρία κιλά, όταν στέκονται σε άβολη θέση. Οι στολές παρέχουν προστασία από την κόπωση και τους τραυματισμούς, μειώνοντας την καταπόνηση από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που ενδέχεται να δημιουργήσουν σωματικές βλάβες με FORD Exoskeletton 13την πάροδο του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος δοκιμών και εξέλιξης εξωσκελετών, οι διευθυντές παραγωγής ζήτησαν από περίπου 200 εργαζόμενους του εργοστασίου να υποδείξουν με ποιο τρόπο ένας εξωσκελετός μπορεί να ωφελήσει τους βοηθήσει στη δουλειά τους. Στη συνέχεια, επελέγησαν 100 εργαζόμενοι που θα ωφελούνταν περισσότερο από την τεχνολογία και οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους σχεδιαστές των συσκευών. Όσοι χρησιμοποιούν τις στολές χειρίζονται βαριά ή ογκώδη εξαρτήματα όπως τα FORD Exoskeletton 15ρεζερβουάρ καυσίμου. Το πρόγραμμα έχει αποδειχτεί τόσο επιτυχημένο, ώστε 20 ακόμα εργαζόμενοι θα δοκιμάσουν τον εξοπλισμό στις αρχές Απριλίου.

Για την Ford, αποτελεί τμήμα της επένδυσης στο Industry 4.0, ένας όρος που έχει επινοηθεί για να περιγράψει μία τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, και περιλαμβάνει τεχνολογίες αυτοματοποίησης, ανταλλαγής δεδομένων και παραγωγής.

FORD Exoskeletton 17Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί εργονομίας της Ford στη Β. Αμερική έχουν εργαστεί σε πάνω από 100 νέα, παγκόσμια οχήματα, μεταξύ των οποίων τα Ford Edge, Mustang και F-150, χρησιμοποιώντας μία σειρά εργονομικών τεχνολογιών παραγωγής. Η Ford κατάφερε να πετύχει μείωση στα ποσοστά εργατικών περιστατικών, αλλά και να περιορίσει κατά 90% εργονομικά θέματα με κινήσεις υπερέκτασης των εργαζομένων, ή εργασίες με δύσκολες τοποθετήσεις εξαρτημάτων.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO